Her finner du oppskrifter på mat og bakevarer som blir lagt ut på våre sosiale medier.
Én deig – 3 cupcakes
Med denne oppskriften får du hele 3 cupcakes ut av bare én oppskrift. Oreo-cupcakes, sjokolade-cupcakes med Snickers og blåbær-cupcakes.
Du får ca 30 cupcakes totalt (ca 10 av hver cupcake)
Cupcakes
6 egg
300 g sukker
350 g smør
2 dl rømme eller Creme Fraiche. Du kan også bruke lettrømme eller Creme Fraiche Light
1,5 dl melk
3 teskjeer vaniljeekstrakt eller 3 teskjeer vaniljesukker
600 g mel
3 teskjeer bakepulver
6 egg
300 g sukker
350 g smør
2 dl rømme eller Creme Fraiche. Du kan også bruke lettrømme eller Creme Fraiche Light
1,5 dl melk
3 teskjeer vaniljeekstrakt eller 3 teskjeer vaniljesukker
600 g mel
3 teskjeer bakepulver
Frosting
350 g mykt smør
450 g melis
3 teskjeer vaniljesukker
350 g Philadelphia kremost naturell
350 g mykt smør
450 g melis
3 teskjeer vaniljesukker
350 g Philadelphia kremost naturell
Til blåbær-cupcakesene
2 dl blåbær gjerne frosne
2 dl blåbær gjerne frosne
Til Oreo-cupcakesene
10 Oreokjeks
10 Oreokjeks
Til Sjokoladecupcakesene med Snickers
30 g bakekakao
30 g bakekakao
2 Snickers á 50 g
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 175 grader varmluft. Sett frem middels store cupcakesformer på bakebrett.
Visp egg og sukker til eggedosis, ca. 5 minutter. Smelt smøret, bland det med rømme, melk og vaniljeekstrakt. Bland mel og bake-pulver godt sammen med en stor visp. Ha de tørre og de våte ingrediensene i eggedosisen på skift. Bland forsiktig sammen med en slikkepott, slik at du beholder luften i røren.
Fyll 2/3 av røren i ca 20 former. Ha blåbær i 10 av dem. (Ikke rør for mye, da kan røren bli blågrå. Bare legg dem forsiktig i og dytt dem litt ned i røren. Ha 40 g bakekakao i resten av røren og fordel den i ca 10 former.
Fyll formene ca. 3/4 fulle. (Det blir ekstra enkelt om du bruker en isskje).
Stekes midt i ovnen på 175 grader varmluft i 10–15 minutter, eller til det ikke lenger fester seg røre til en kakepinne.
Avkjøles på rist med et rent tørkehåndkle over.
Når kakene er helt avkjølte kan du begynne å lage frostingen. Det er samme frosting til alle cupcakesene.
Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være helt mykt.
Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Bruk gjerne flatvispen/paddlevispen hvis du har en slik, ellers vanlig elektrisk visp.
Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott, til du har en jevn og myk frosting.
Ha frostingen i en sprøytepose med stor stjernetipp. La den evt. stå noen minutter i kjøleskapet hvis den er veldig myk.
Tips: Ha sprøyteposen i en mugge og brett sidene rundt kantene, da er den enklere å fylle.
Ha frostingen i en pose med stjernetipp og lag et fint mønster på toppen av hver cupcake.
Daimkake
12 – 15 personer
Deilig saftig sjokoladekak pyntet med fløyelsmyk sjokoladekrem og daim-biter. (Hvis du vil lage den i én etasje halverer du oppskriften og bruker en bund som er ca. 20 cm i diameter.)
Foto: Franciskas Vakre Verden
Bunner
300 g smeltet smør
6 egg
450 g sukker
2 dl rømme eller Creme Fraiche
1 1/2 teskje pulverkaffe (Nescafé eller lignende) rørt ut i 2 ts vann
300 g mel
120 g bakekakao
3 teskjeer vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
3 teskjeer bakepulver1
/2 teskje salt
Krem
275 g romtemperert smør
300 g Philadelphia kremost naturell
600 g melis
1 1/2 dl bakekakao
1 ts vaniljesukker
2-3 spiseskjeer fløte eller melk
Sett ovnen på 180˚C varmluft.
Smør to runde former på sidene (ca 21 og 15 cm i diameter), og ha bakepapir i bunnen.
Start med å smelte smøret i en liten kasserolle eller i mikroovn. Sett det til avkjøling.
Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Rør forsiktig inn rømme, det smeltede smøret, vaniljeekstrakt og kaffepulver rørt ut i vann. Du vil ikke smake kaffen, den vil bare forsterke sjokoladesmaken.
Ha de tørre ingrediensene i en egen skål. Bland de godt sammen.
Vend forsiktig inn de tørre ingrediensen.
Ha røren i formene. Stekes midt i ovnen ved 180˚C i 30-40 minutter for den lille formen og ca 40-50 minutter for den store formen. Test med en kakepinne eller gaffel underveis, og ta kakene ut når deigen ikke lenger fester seg.
La kakene avkjøles med en tallerken over formene. Det gjør at kakene beholder fuktigheten. Sett dem eventuelt i kjøleskapet hvis du ønsker det skal gå raskere. Bunnene kan lages dagen før.
Del bunnene i to når de er helt avkjølte.
Lag kremen. Ha romtemperert smør i en stor skål. Pisk smøret i ca 30 sekunder. Ha i kremost og pisk i 30 sekunder til alt er godt blandet. Tilsett melis, bakekakao og vaniljesukker og bland på lav hastighet til alt er blandet. Øk til medium hastighet og pisk til du får en luftig konsistens. Tilsett sakte fløten litt etter litt til du får ønsket konsistens. Ikke tilsett for mye hvis du ønsker krem som holder. Pisk til du får en luftig konsistens ca et minutt.
Legg sammen kaken. Legg en av de største bunnene på et serveringsfat, ha på et lag med sjokoladekrem, ha den andre største bunnen over. Ha et lite lag med krem på midten av kaken og legg på den ene av de minste bunnene. Det gjør at kakene fester seg til hverandre. Ha på et lag med sjokoladekrem og ha på den siste minste bunnen.
Smør krem på sidene med en stor kniv eller spatel og dryss med hakket Daim-sjokolade.
Kaken holder seg godt i kjøleskap i flere timer.
Crinkle Cookies
Lag disse superenkle kakene til jul, det tar ikke lang tid! Få oppskriften under.
Crinkle Cookies smaker som en blanding av kransekake og makroner. De er til og med naturlig glutenfrie.
Du får ca 3 brett med denne oppskriften. Halvparten med kakao og halvparten uten.
Crinkle Cookies
700 g mandelmel
500 g melis
Revet skall av en sitron
4 egg
3 teskjeer vaniljesukker
4 teskjeer kakaopulver
100 g melis til å trille kakene i
500 g melis
Revet skall av en sitron
4 egg
3 teskjeer vaniljesukker
4 teskjeer kakaopulver
100 g melis til å trille kakene i
Start med å sette ovnen på 180˚C. Gjør klar tre bakebrett med bakepapir.
Bland sammen mandelmel, melis, revet sitronskall og vaniljesukker i en stor skål.
Pisk eggene lett sammen i en egen skål, og bland dem sammen med resten.
Jobb deigen raskt samnen med hendene.
Ha kakaopulver i halvparten av deigen.
Trill til små kaker. På størrelse med små plommer.
Trill dem i melis.
Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter til de er gylne.
De skal være myke inni og litt sprø på utsiden.
Oppskriften er lånt av Franciskasvakreverden.
Gi hjemmelagde kaker i julepresang
Legg kakene i et glass med lokk og pynt med det fint bånd, dette blir en kjempekoselig julegave! God jul!
Klikk deg inn for å lese den digitale huskatalogen. Følg gjerne ABChus på Facebook og Instagram for mer inspirasjon.