Et nydelig pyntet bord hører hjemme på 17. mai. Enten du har mange eller få gjester, skaper pynten den rette stemingen for den store dagen. Vi har tatt en prat med influencer, stylist og fotograf Franciska Munch-Johansen som driver FranciskasVakreVerden og hun har gitt oss de beste tipsene til borddekkingen!
7 gode tips til pyntingen
17.mai-bordet er et veldig hyggelig bord å pynte på selveste dagen til Norge. Pynten trenger ikke å koste mye, du kan plukke grønne blomster ute, og bruke mat og sløyfer som en del av bordekorasjonen. Her kommer noen gode tips du kan ta med deg.
Bordet trenger ikke nødvendigvis å bestå av så mye farger. På hver kuvert anbefaler Franciska å bruke en 17.mai-sløyfe for å dra inn fargene til det norske flagget. For uten om dette består bordet av farger i beige lin, grønne blomster og blader, samt et hvitt og nøytralt servise.
slik får du et lekkert bord
1. Bruk Norgesglass som blomstervaser
2. 17.mai-sløyfer er kjempe fint som en del av bordpynten
3. Is-kjeks er veldig lekkert som bordpynt sammen med blomster
4. Mat og bær er nydelig som en del av pynten på bordet
5. Fordel blomstene utover i mindre buketter på bordet
6. En "ranke" med blader på bordet gir en veldig fin effekt
7. Lag en fin krans som plukker opp farger og bladene fra bordet
2. 17.mai-sløyfer er kjempe fint som en del av bordpynten
3. Is-kjeks er veldig lekkert som bordpynt sammen med blomster
4. Mat og bær er nydelig som en del av pynten på bordet
5. Fordel blomstene utover i mindre buketter på bordet
6. En "ranke" med blader på bordet gir en veldig fin effekt
7. Lag en fin krans som plukker opp farger og bladene fra bordet
Et ekstra tips til bordet er å bruke flere norgesglass som vaser til blomstene. Franciska forteller at det er bedre med flere små buketter enn én stor slik at man ser gjestene rundt bordet bedre.
Verdens beste 17.mai kake
Hvis du planlegger å bake til 17.mai anbefaler vi å teste denne fantastisk gode kaken! Dette er en saftig sjokoladekake med philadelphiakrem og bær som hele familien vil like.
Saftig sjokoladekake med philadelphiakrem i to lag
Oppskrift
175 g hvetemel (3 dl)
160 g sukker (2 dl)
160 g brun farin (2,5 dl)
70 g bakekakao (1,75 dl)
1 ½ teskje bakepulver
3/4 teskje salt
1 1/2 teskje vaniljesukker
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende). Du vil ikke smake kaffen den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken ekstra saftig.
2 dl lettrømme
100 g smeltet smør
Philadelphiakrem
225 g romtemperert smør
300 g melis
1 1/2 teskje vaniljesukker
225 g Philadelphia kremost naturell
Pynt
1 pakke jordbær
1 pakke blåbær
Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.
Smør to former på ca 24 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen. Du kan også ha deigen i en liten langpanne på ca 40 x 20 cm hvis du ønsker en firkantet kake.
Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller piske den sammen for hånd.
Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.
Fordel deigen i de to formene.
Stekes midt i ovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft. (Bruk varmluft hvis formene står i to ulike høyder. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel. Pass på at den ikke blir stekt for lenge.
Avkjøl kaken i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.
Lag Philadelphia-kremen.
Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være mykt.
Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5-10 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk frosting.
Pynt med jordbær og blåbær.
Kaken kan gjøres klar flere timer før servering. Serveres i romtemperatur.
175 g hvetemel (3 dl)
160 g sukker (2 dl)
160 g brun farin (2,5 dl)
70 g bakekakao (1,75 dl)
1 ½ teskje bakepulver
3/4 teskje salt
1 1/2 teskje vaniljesukker
2 egg
2 dl ferdiglaget kaffe (bruk gjerne frysetørket kaffe som Nescafé eller lignende). Du vil ikke smake kaffen den fremhever bare sjokoladesmaken og gjør kaken ekstra saftig.
2 dl lettrømme
100 g smeltet smør
Philadelphiakrem
225 g romtemperert smør
300 g melis
1 1/2 teskje vaniljesukker
225 g Philadelphia kremost naturell
Pynt
1 pakke jordbær
1 pakke blåbær
Sett stekeovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft.
Smør to former på ca 24 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen. Du kan også ha deigen i en liten langpanne på ca 40 x 20 cm hvis du ønsker en firkantet kake.
Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Ha i resten av ingrediensene og pisk deigen sammen på lav hastighet. Du kan enten bruke en kjøkkenmaskin eller piske den sammen for hånd.
Vær oppmerksom på at deigen er veldig tynn. Det er slik den skal være.
Fordel deigen i de to formene.
Stekes midt i ovnen på 175 grader vanlig over- og undervarme eller 160 grader varmluft. (Bruk varmluft hvis formene står i to ulike høyder. Stekes 15 – 20 minutter eller til det ikke lenger fester seg deig til en kakepinne eller gaffel. Pass på at den ikke blir stekt for lenge.
Avkjøl kaken i formen med en tallerken over for å holde på fuktigheten. De kan stå på benken natten over, eller oppbevares i kjøleskap.
Lag Philadelphia-kremen.
Ta smør og kremost ut av kjøleskapet i god tid. Smøret må være mykt.
Rør smøret med melis og vaniljesukker i 5-10 minutter på full styrke. Det gjør at frostingen blir hvit og fjerner melissmaken. Vend forsiktig inn kremost med en slikkepott til du har en jevn og myk frosting.
Pynt med jordbær og blåbær.
Kaken kan gjøres klar flere timer før servering. Serveres i romtemperatur.
Oppskriften er lånt av Franciskasvakreverden.
Klikk deg inn for å lese den digitale huskatalogen. Følg gjerne ABChus på Facebook og Instagram for mer inspirasjon.