Det er flere måter å bygge hus på. Du kan overlate alt til fagfolk, eller du kan ta en aktiv del i byggeprosessen. Skal du bygge hus, bør du finne ut hva som passer best for din husdrøm, ditt budsjett og din tidsplan.

Mange muligheter

I dag har du mange muligheter når du skal bygge hus. Du kan bestille hustegninger fra en husleverandør, få en arkitekt til å tegne huset ditt, planlegge et baderom ved hjelp av en baderomsplanlegger på nett, eller du kan henvende deg til eksperter som gjør alt for deg.

Før du setter i gang med et husbyggeprosjekt, er det lurt å kjenne til hvilke valgmuligheter du har, og hva byggeprosessen innebærer. Bør du gå for et ferdighus, eller vil du bygge selv? Og hva er egentlig et byggesett for hus?

– Prefabrikkert og ferdighus er to ulike uttrykk som betyr omtrent det samme. ABChus sine hus går inn under kategorien ferdighus. Byggesett for hus er en materialpakke av et hus som du kjøper for å bygge selv, eller som du finner håndverkere som kan bygge for deg, sier Josefine Ystenes Monsen som er byggesaksleder i ABChus.

ABCHUS: Ferdighus og nøkkelferdighus er to forskjellige begreper på samme konsept. ABChus velger å bruke begrepet "ferdighus", men er en husleverandør av begge deler.

Bygge nytt hus selv

Skal du bygge nytt hus selv, må du være forberedt på at det innebærer en del jobb, spesielt når det gjelder planlegging og organisering. Det første du trenger er hustegninger. Her må du tenke gjennom hvordan du ønsker at huset ditt skal se ut, og hva som er de mest praktiske løsningene.

– Skal du bygge hus selv kan du oppsøke arkitekter som tegner huset for deg. Tegningene må innom en ingeniør for beregning, før du kan finne egne håndverkere til å utføre byggingen. Eller du kan finne en husleverandør som gjør mesteparten av jobben for deg, forteller Ystenes Monsen.

Når du bygger selv, må du ha et budsjett for byggeprosjektet, og du bør sette deg inn i alle regler og bestemmelser. Du må planlegge hvem som skal gjøre selve byggejobben, og sørge for en byggestrøm på byggeplassen, og at alle håndverkere følger tidsplanen og kommer når de skal.

Fordelen ved å bygge selv er at du har full valgfrihet, men det krever også at du er mer involvert i hele prosessen. Da hjelper det å ha tid, kunnskap og erfaring.

– Det kan være en fordel å bygge selv hvis du er erfaren. Da det kan bli billigere for deg, siden du kan gjøre mye av jobben selv. Samtidig medfører det også større fallgruver, som kan belaste deg personlig. Skal du derimot ansette flere ulike firmaer til å gjøre de ulike jobbene for deg, så kan det bli dyrere og ta lenger tid, forklarer Ystenes Monsen.

BYGGE SELV: Fordelen ved å bygge selv er at du har full valgfrihet, men det krever også at du er mer involvert i hele prosessen. Da hjelper det å ha tid, kunnskap og erfaring.

Byggesett for hus

Skal du bygge selv må du også kjøpe materialer – og bruke tid på å finne ut hvor du får best mulig pris. Et alternativ her er å bestille et husbyggesett. Også her må du gjøre mye av prosjektlederjobben selv, men du slipper prosessen med å kjøpe alt av materialer.

Et byggesett for hus leveres i ulike varianter, og kan blant annet bestå av innvendige og utvendige takmaterialer, vegger, vinduer og isolasjon. Det kan også inkludere trapper og innredning til de ulike rommene i huset, samt smådetaljer som gulv- og taklister.

– Noen selger byggesett som består av kun prekuttet materiale, også gjør du alt selv. Det er nesten det samme som å bygge et hus selv fra bunnen av, forteller Øyvind Nilsen, produktsjef i ABChus. – I ABChus jobber vi også med et byggesett, men her trenger ikke kunden å ta stilling til noe, ettersom vi gjør hele jobben for deg, forteller Nilsen.

Noen leverer altså byggesett for hus som kun består av ferdig oppkuttede materialer du trenger for å bygge det ytre skallet av et hus, mens andre husleverandører kan levere et mer ferdig byggesett av større elementer, og noen gjør også hele jobben for deg.

Prefabrikkerte hus - effektivt og forutsigbart

Går du for et prefabrikkert hus, eller et såkalt ferdighus, betyr det at større eller mindre deler av huset bygges på fabrikk, slik at arbeidet på byggeplassen kan reduseres. Det er et hus som er ferdig tegnet og beregnet, og klart til å bygges. Her har dyktige fagfolk tenkt gjennom alt, tatt alle de vanskelige valgene og funnet de beste løsningene som er i tråd med forskrifter og krav.

– Med et prefabrikkert hus kommer elementene ferdig fra fabrikken og monteres sammen på byggeplassen, og på få dager er huset tett. Det gjør at selve byggeprosessen tar kortere tid og det blir minimalt med materialsvinn, sier Nilsen.

Du kan se noen av våre ferdighus i Visningsbyen som ligger i Åsgreina i Nannestad.

ABChus leverer prefabrikkerte hus med høy ferdighetsgrad og en nøkkelferdig pris. Det betyr at du får en komplett bolig, der hver eneste centimeter er nøye planlagt, til en fastsatt pris. Og nettopp dette er en av de viktigste fordelene ved å velge ferdighus.

– Vi har lansert en komplettserie, der vi på bakgrunn av kundenes ønsker, har gjort valgene for dem. Noen leverandører kartlegger kundens behov i forkant og deretter planlegger huset for dem. Vi har ferdige hus som er designet med utgangspunkt i kundenes behov. Siden husene er ferdig tegnet, kalkulert og prosjektert, går byggingen ganske raskt, forklarer Nilsen.

Kompletthus bygges etter elementmetoden, der de ulike elementene bygges på fabrikken under tørre og kontrollerte forhold, og monteres effektivt på byggeplassen. Selve byggeprosessen følger en nøyaktig tidsplan, slik at du unngår forsinkelser og uforutsette utgifter.

– Ved å velge et kompletthus får du alt på ett sted – vi gjør all jobben for deg. Vi er en totalentreprenør som tar alt ansvaret. Vi har full oversikt over prosessen fra start til slutt, og du får garantier, forteller Ystenes Monsen.

Vårt tilbud av ferdighus finner du i vår gratis huskatalog. Denne kan du få tilsendt i posten, eller du kan se den på nettet med det samme!

Byggeprosessen trinn for trinn

 
  • Rådgivning
  • Valg av hus
  • Byggesøknad
  • Bygging
  • Overtakelse
  • Garanti
Helene Smogeli

Helene Smogeli

Markedssjef

blogg

Vår nye huskatalog for 2020 er endelig her! Du får 168 sider med inspirasjon og fakta til deg som drømmer om å bygge hus. Her finner du eneboliger, flermannsboliger og boliger til skrå tomt!

Relaterte artikler

Plantetrend

Verden står over en av nåtidenes største katastrofer, viruset Covid-19. Det kommer til å påvirke interiøret og hjemmene våre og endre måten vi lever på, mener fremtidsforsker Rikke Skytte.

Velkommen til en hyggelig boligprat

ABChus ønsker deg hjertelig velkommen til visning av drømmeboligen Nelly. Visningen vil være søndag 27. september i Burumveien 2 i Ås. Tidspunkt 12-14. Vi serverer kaffe wienerbrød til alle besøkende. Smittevernsregler vil selvfølgelig bli overholdt.

null

Dagfinn Lindberg har overtatt ledelsen av ferdighusselskapet ABChus ,Målet er å bygge et solid, fremtidsrettet og bærekraftig konsern som ligger i forkant av utviklingen i ferdighusmarkedet.