Når du orienterer deg i ferdighuskataloger vil du ofte se at det skilles mellom to hovedtyper av hus – klassiske og moderne hus. De klassiske hustypene omtales gjerne også som tradisjonelle hus, noe som forteller oss at de er bygget med en utforming som har vært vanlig i Norge i lang tid.

Hva kjennetegner et klassisk hus?

For det første har klassiske hus som regel saltak. Det vil si yttertak med to like motstående sider som har fall mot langsidene. Det er en veldig praktisk konstruksjon ettersom det gjør det lett for regnvann og smeltende snø å renne av. Dessuten er det en takform vi har lang erfaring med. Derfor er saltak økonomisk gunstig både med tanke på selve byggingen og vedlikehold over tid.

Med ark på taket

På klassiske hus med saltak er det vanlig å bryte takflaten med en eller flere arker. Med det mener vi en saltakskonstruksjon som bygges ut fra loftsetasjen og som enten stikker utenfor eller ligger i plan med fasaden ellers. Dette kalles også ofte for takoppløft eller takopplett. Å bryte takflaten på denne måten gir både et estisk løft og gir praktiske fordeler.

Husmodellen Zara

For eksempel kan arken bli et overbygg over inngangspartiet dersom den bygges slik at den stikker utenfor for fasaden. En annen løsning er at arealet under arken bygges inn og står i direkte tilknytning til rommet innenfor. Området under arken blir da til et karnapp. Med begge løsninger kan det bygges balkong med utgang fra arken i andre etasje.
Det er dessuten svært vanlig å bygge med slike takoppløft for å øke takhøyden i deler av øverste etasje. Typisk ved å lage arker der det settes inn tradisjonelle vinduer i stedet for å bruke takvinduer. Det er særlig aktuelt i hus med halvannen etasje og skråtak i andre etasje.

Vinduer på klassiske hus

Vinduene er også en vesentlig faktor som definerer klassiske hustyper og på denne typen hus brukes som regel sprossevinduer for å skape det klassiske og tradisjonelle uttrykket. Sprossene går gjerne også igjen på balkong- og inngangsdører. Ofte er også omrammingen av vinduene mer fremtredende på de klassiske husene, selv om det ikke trenger å være slik.
Vinduene pleier dessuten å være symmetrisk fordelt på fasaden og ha lik størrelse. På moderne hus er det mer vanlig å bruke vinduer uten sprosser, samt bryte opp fasaden med mer asymmetrisk plassering og ulike størrelser på vinduene.

Fargevalg

Hva angår farge er det selvsagt ingen fasit, men tall fra Prognosesenterets Future Living-rapporter forteller oss likevel at hustype og fargevalg i praksis henger sammen. De med klassiske, herskapelig eller enklere hus velger gjerne lys grå eller hvit farge. De med moderne hus velger i større grad brun eller mørk grå/svart farge på kledningen. Det ser på sett og vis ut til at klassiske hus helst bør være hvitt, eller i det minste lyst.

Hva kjennetegner et moderne hus?

Et moderne hus er gjerne bygget med en nøye gjennomtenkt planløsning som er åpen og har flere soner som er tilpasset vår levemåte i dag. Dette er en moderne måte å bygge bolig på.
De moderne boligene kjennetegnes ved rette linjer, store vindusflater og praktiske løsninger som gjør det enkelt å innrede og bo i huset. Rominndelingen er tidsriktig og tilrettelagt for flere løsninger – selv i moderne ferdighus. Når det kommer til ferdighus har man flere muligheter enn mange egentlig tror.
Planløsningen på de moderne bolighusene er nøye gjennomtenkt, og det er lagt opp til flere sosiale soner som er tilpasset vår levemåte i dag. Vi samler gjerne hele familien rundt kjøkkenøya, der vi kan både lage mat og gjøre lekser – eller invitere til venninneslabberas.
Det er for eksempel flere som har behov for å tilrettelegge for en arbeidsplass eller to og ha et permanent hjemmekontor. De nye, moderne husmodellene til ABChus har en enkel og stilren byggestil. Innvendig er rominndelingen smart og fleksibel, slik at du selv kan velge om og hvor du vil ha hjemmekontoret.

Husmodellen Nelly med pergola fra Utedesign

Mye dagslys

De store vindusflatene sørger for at du får inn mye dagslys i boligen. Dermed har du mindre behov for elektrisk belysning på dagtid, og får et fint, naturlig lys i hjemmet. I tillegg kommer du nærmere utearealet og får god oversikt over hagen eller utsikten.
Vinduene har som regel ingen synlige vindusfôringer, og fasaden på et moderne ferdighus har ingen utskåringer eller dekorasjoner. De fleste moderne funkishusene bygges i dag med liggende trepanel.

Finn din favoritt

Hva er din favoritt? Hos ABC Hus finner du både tradisjonelle og moderne hustyper – faktisk også hus som kombinerer elementer fra begge typer.
Helene Smogeli

Helene Smogeli

Markedssjef

blogg

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

ABChus og E.A. Smith Byggern
Fremtidens byggeplasser samhandler i større grad med sine samarbeidspartnere. Bygger’n Proff har utfordret, vært ansvarlig, tilgjengelig og vist seg som en god samarbeidspart gjennom hele prosessen»
Husbank finansiering
Vi har et bredt utvalg av ferdighus, og fleste av våre boliger tilfredsstiller Husbankens krav til finansiering.
Hvordan spare strøm
Våre ferdighus leveres med smarthusteknologi som standard. Alt kontrolleres i mobil-applikasjonen, der du også har oversikt over morgendagens strømpriser. For deg som kunde betyr at du raskt og enkelt kan redusere strømutgiftene med tusenvis av kroner.