Ferdighus kan kategoriseres på flere måter, enten du vil ta utgangspunkt i, størrelse eller enebolig versus tomannsbolig.  Det finnes imidlertid også en annen måte å kategorisere på - nemlig etter antall etasjer. Altså et skille mellom boliger som har alt på ett plan versus boliger med to eller halvannen etasje. Hva er egentlig fordelene og ulempene med de ulike?

Alt på ett plan

En åpenbar fordel i en bolig med ett plan, er nettopp at alt er på ett plan. Du har ikke en eneste trapp du trenger å løpe opp og ned i, og det blir enklere å bevege seg rundt i huset. Husk også at en trapp tar en del plass, men det trenger du ikke tenke på når alt er på ett plan. For de som har småbarn betyr det én bekymring mindre – ett sted mindre der poden kan falle og slå seg.
Det er selvsagt også en fordel for eldre som sliter med å gå i trapper eller for personer som er avhengig av rullestol, enten permanent eller midlertidig. En bolig på ett plan er ganske enkelt godt tilpasset et helt livsløp. Et eksempel på en slik bolig er Perle fra ABChus.
Rent estetisk er en bolig på ett plan mindre dominerende sett utenfra ettersom den er lavere. Spesielt i mer landlige miljøer glir den gjerne godt inn i omgivelsene, i alle tilfeller gir det en god sammenheng mellom innendørs- og utendørsmiljøene. Når huset er lavere blir det også enklere vedlikehold da du slipper å klatre så høyt i stigen for å male, rense takrenner osv.
Det er imidlertid også noen ulemper, og de handler først og fremst om at boliger på ett plan som regel har regel større grunnflate enn boliger med to eller halvannen etasje. Det betyr for eksempel at:
  • Kostnaden for å støpe plate kan bli høyere
  • Huset krever mer plass på tomten - det kan i enkelte tilfeller gi utfordringer med tanke på utnyttelsesgrad.
Samtidig skal du huske at utfordringer er til for å løses – så det lønner seg å ta en prat med din lokale boligkonsulent for å diskutere mulighetene.

Husmodell Arwen med funkispreg

Fleksibelt med to etasjer

En av de fremste fordelene med et hus som har to eller halvannen etasje er at du får mye boareal i forhold til grunnflaten på huset. Det er ganske enkelt en plasseffektiv måte å bygge på, og innebærer blant annet at du får flere soverom enn i et hus på ett plan Det finner de fleste barnefamilier svært attraktivt.
Aller mest boareal får du ved å bygge et toetasjes hus med full takhøyde i andre etasje. Med full takhøyde blir det også enklere å møblere og få plass til høye skap i de ulike rommene. På hus med halvannen etasje går litt av boarealet i andre etasje bort på grunn av lave knevegger, men kneveggene innbyr også til kreative løsninger. For eksempel:
  • Lave skap eller skuffer som er i perfekt høyde for barna
  • Innebygget seng
  • Å lage lekehule eller hytte
En annen fordel med toetasjes hus er at du får bedre muligheter til å inndeling av soner. Andre etasje er typisk soveromsetasje, mens første etasje blir brukt som oppholdsetasje. For barnefamilier er det dessuten helt uvurderlig at andre etasjen kan brukes som TV-stue slik at ikke all TV-titting eller alle besøk trenger å foregå i første etasje. Det er et behov som gjerne øker kraftig med alderen på barna i huset.

Her er husmodellen Nevie

Det er dessuten ikke til å komme unna at de fleste ønsker å bygge med to etasjer. Derfor er det langt flere ferdighus å velge mellom blant toetasjes hus. Rent stilmessig er det også mye å velge i, enten du vil ha et moderne, herskapelig eller tradisjonelt utseende.

Ta kontakt med oss

ABChus har en rekke ferdighus i ulike stiler og størrelser. Kontakt oss i dag for en hyggelig boligprat
blogg

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

Jannicke Valen og familien valgte ferdighus fra ABChus
Å bygge enebolig kan være en krevende og tøff prosess. Men da Jannicke Valen fant et rimelig ferdighus fra ABChus gikk prosessen raskt, og hun bor nå i drømmehuset på Nesodden!
Ferdighuset Wide utvendig
Du vil ha et flott kjøkken og bad, parkett på gulvet, spotter i taket, minst mulig feil ved huset i ettertid, og du ønsker det til en veldig god pris. Er det mulig? Ja, visst. Her får du tips til hvordan du bygger hus med gode løsninger uten at det koster skjorta.   Av: Chili Media
ABChus signeringskampanje mai juni juli 2023

Signeringskampanje!

Signer kontrakt med oss i perioden mai-juli 2023  og få RABATT på tilvalg til en verdi av hele 90.000kr*