5 interiørtrender for 2024

image

Se hva ekspertene mener blir interiørtrendene for 2024: Blomstertapet møter moderne design og soverommet skal bli den nye stua. Fargerike planter skal prege hjemmet, gardinshopping vil bli populært og tallerkenhyllene kommer tilbake.

Av Chili Media

Portrett Tone Kroken

Funkishus og rene flater har lenge preget interiørtrendene i Norge. Men nå skal de harde, kalde og rette flatene byttes ut med Ralph Lauren blomstertapet og mønstrede gardiner, tror Tone Kroken.

I tillegg til å jobbe som interiørstylist, designer og skribent, driver hun podcasten Interiørrådet, der hun ukentlig fôrer lytterne sine med interiørtips. Og neste år tror Kroken at funkisstilen som lenge har dominert byggestiltrenden, vil erstattes av de klassiske engelske landsbyhusene.

– Den stilen som vi i Norge kaller for funkis er nå på vei ut. Nå ser vi at mønster er på full vei tilbake og spesielt stilen fra gamle, engelske landsbyhus. Mønstret tapet i kombinasjon med mønstergardiner og gjerne også en sofa med mønster, kommer vi nok til å se mye av i 2024, forteller hun.

Soverommet er den nye stua

Soverommet har lenge vært et rom forbeholdt sovestund og korte oppholdsperioder. Men i koronatiden skjedde det store endringer rundt folks vaner i hjemmet, også på soverommet. Vi brukte soverommet i større grad som et oppholdsrom, og det er noe Kroken mener vi tar med oss inn i fremtidenes interiørtrender.

– Vi har endret måten vi er i hjemmet på og oppholder oss på soverommet mye mer enn før. Derfor må dette rommet få en real oppgradering. Soverommet skal nå innredes koselig – nesten som om du bor der, samtidig det fortsatt er et sted for avkobling, sier hun.

Rosa og hvit stue, Tone Kroken
Fargerikt interiør fra Tone Kroken, ABChus

– Men skal du sove godt, velg gjerne blått. Tenk dog også bilder på veggene, planter og gjerne gardiner. Gardiner er virkelig på vei inn igjen! Tenk gjerne at soverommet skal bli den nye stua.

På kjøkkenfronten tror interiørstylisten at vi kommer til å gå bort fra sorte kjøkken som har stått sterkt en stund, og heller fokusere på kjøkken i ulike nyanser av treverk, kombinert med den organiske, nordiske stilen med matte flater.

Blått soverom fra Tone Kroken
Blått soveromsinteriør fra Tone Kroken

Tallerkenhyllene kommer tilbake

Rikke Bye-Andersen, stylist og designer bak Instagram-kontoen @rikkesroom tror også at ulike nyanser av treverk vil dominere kjøkkenet.

– På kjøkkenet ser vi mer farger på innredningen, miks med treverk og bruk av materialer og teksturerer som flis og stein, matt og blank. Vi ser mer former som at kjøkkenøya er bueformet, sier Rikke som også trekker frem den landlige og rustikke stilen som vil dominere kjøkkentrenden fremover. For ikke å snakke om vintagepreg.

– Nå skal ting ha patina! Og vi ser også at de gamle tallerkenhyllene gjør sitt comeback.

Rikke Bye Andersen

Serviset er også fargerikt og i unike former. Det er fargede glass, nostalgi og minner fra 70-tallet.
– Når det gjelder stua vil de myke, formede sofaene være i vinden, samt stoler i teddy og mørkt treverk, tror Bye-Andersen.

Interiørtrender 2024

– Den rene og mer minimalistiske Japandi-stilen er også stor. Her er det rene linjer, beige og hvitt interiør som dominerer. Sofabordene skal være lave og robuste, gjerne i «burl wood» eller travertine og gardinene skal være florlette. Igjen er det dette med lag på lag og miksen av teksturer som er sentralt.

Interiørtrender 2024

Åpent landskap mellom kjøkken og stue

Vegger som en gang delte kjøkken og stue skal nå rives. Dagslys og åpne luftige rom der vi kan samle hele familien eller be over venner, vil prege hjemmet. Uterommet blir en større del av hjemmet, og vi ønsker i større grad å spise middagen ute like lett som inne. Store vinduer og glassverandaer dominerer når folk nå bygger hus, tror Rikke.

Interiørtrender 2024

Sosiale soner og spa-følelsen

Vi er også inspirert av «låvestilen», med store oppholdsrom som den dominerende planløsningen. Og på badet er det fortsatt slik at vi ønsker oss en spa-følelse, litt som hotellfølelsen en ofte ønsker på et soverom.

Folk pusser opp badene sine som aldri før, og mikrosement er en trend som kommer til å vedvare. Stilrent og minimalistisk med innredning av treverk og detaljer i stål og sort, vil dominere badet.

Interiørtrender 2024

Estetikk i storbyen – luksus på landet

Rikke peker også på en trend der man ønsker å bo sentralt, men likevel ha nærhet til skog og mark, samt at flere og flere er på jakt etter selvforsynte livet.

– Vi trekkes mot det landlige livet med mer ro og stillhet, og det å bo på landet blir å regne som luksus, forteller hun.

Samtidig lar vi oss inspirere av storbyen, og med Oslo som virkelig har blomstret de siste årene. Både med utviklingen av Oslobukta, og med hoteller som Sommero, ønsker flere å ha det estetisk og vakkert rundt seg.

image

Greige is the new black

– Vi skal nå inn i en ny epoke når det kommer til hvordan vi vil bo og hvordan vi innreder. Vi søker tilbake til røttene, til det varme, lune og jordnære, forteller Kristin Lindhjem, interiørdesigner og trendforsker, som også står bak Instagram-kontoen Studiolindhjem.

Lune fargene som beige og greige kommer til å være veggfarger vi trives med, kombinert med det grønne og brune. Møblene skal være voluminøse og vi skal innrede med tepper, puter, gardiner og tekstiler.

Vi kommer til å fylle hjemmene våre og det skal gjerne være med vintage eller noe brukt. Ifølge Lindhjem kalles epoken for nynostalgien. Tilbake til det nostalgiske!

Kjøkkenøy - Kristin LIndhjem / Studiolindhjem

Panel og ekte kunst

– Jeg tror vi kommer til å se mer av panel og veggdekor, enten som brystpanel eller som vegglister. Stukkatur og brede lister er også på vei inn. Vi skal bort fra det kalde og sjelløse, forteller Lindhjem.

– Vi er ferdig med å fylle veggene med billig plakater som skiftes ut etter sesong. Nå skal vi ha vintagebilder, ekte maleri eller kunst, gjerne noe som er laget selv, arvet eller funnet på loppa, forteller hun.

Hun trekker også frem at belysning blir viktig. Vi skal lyssette boligen på en behagelig og funksjonell måte. Minst mulig spotter, og heller samlet. Vi kommer til å ta inn mer av vegglamper, gulvlamper og bordlamper for å skape stemning, tror hun.

Soverom fra Kristin Lindhjem
Interiørtrender 2024

Mindre hus

Med en strammere økonomi for de aller fleste, tror også Lindhjem at både husene og tomtene vil bli mindre.

– Vi kommer til å bygge smartere og dermed vektlegge en gjennomtenkt og god planløsning. Vi spiser mindre ute og vil skape restaurantfølelsen hjemme med et langbord. Kjøkkenet vil bli mer skjermet, men ikke lukket. Kjøkkenøyen skal gjerne stå som et møbel og barløsningen er ikke like viktig. Nå skal vi ha tid til å spise sammen, sier hun.

Interiørtrender 2024

Hagen det mest trendy «rommet»

Den viktigste plassen om sommeren vil være uteplassen. Vi ønsker oss en liten hage til å dyrke egne grønnsaker og vakre blomster, spår Lindhjem. Drømmen er et landlig sted, selv midt i sentrum.

– Vi skal lære barna hvor agurken og gulrøttene kommer fra, og vi handler gjerne hos den lokale bonden. Bøndene blir våre helter og vi kommer til å ønske å skape rom for å dyrke i både kasser og drivhus, forteller hun.

Planter Interiørtrender 2024

Bærekraft vil være svært viktig fremover og hvordan vi varmer opp boligen. Leverandørene kommer til å møte strenge krav og vi blir mer bevist på bærekraftige valg.

Sindre Svines, plantegutt

Fargerike planter og blomster

Planter og blomster har virkelig fått sitt inntog i våre hjem, og måten vi innreder med planter på, har endret seg stort de siste årene. Vi kjøper planter som aldri før, og dekorerer flere og flere av rommene i huset vårt med frodige planter.

En som har stålkontroll på plantenes plass i hjemmet vårt, er Sindre Svines, som står bak Instagram-kontoen Plantegutt.

– Det er ikke bare tante Gudrun på 80, som kjøper primula lengre. Jeg merker en solid økning i unge mennesker som kjøper seg planter, og spesielt planter med fargerike blomster eller blader, sier Sindre, som daglig inspirerer tusenvis til et planterikt hjem.

Han tror at fargerike planter og blomster vil prege norske hjem i 2024.

– Strelitzia, Coleus og Anthurium er eksempler på dette, og det beste er at disse trendene slår godt an i alle aldre. Coleus, som gjorde sin farsott gjennom sosiale medier i fjor, vil fremdeles dominere plantetrenden, og spesielt da Coleus-treet. Du kan nemlig forme en Coleus slik du vil ha den, som for eksempel et tre. Planten bør plasseres i lyse omgivelser, så sett den i et sør- eller vestvendt vindu, forteller han.

Anthurium eller flamingoblomst, som den er kjent som, er en grønn plante der blomstene er alt fra knallrosa til oransje, til og med svarte blomster. Svines forteller at denne planten var populær på 80-tallet og er nå på vei tilbake. Populære 70- og 80-talls planter som ildtopp, begonia og primula vil også dukke opp i norske hjem i 2024.

Planter Interiørtrender 2024

Svigermorstunge og Smaragdpalme-planter på badet

I år har vi sett plantene dominere stuen og kjøkkenområdet, i 2024 vil vi nok se at flere velger å friske opp både bad og soverom med planter, tror Sindre. På bad uten mye lys vil han anbefale en Smaragdpalme, Svigermorstunge eller bregner.

–  Bregner elsker den høye luftfuktigheten på badet, så dette er en slager. Svigermorstunge og Smaragdpalme er planter som overlever på svært lite lys, og kan fint stå på badet eller i en gang. Har du derimot et bad med store vinduer der lys slipper inn, kan du gå for en Strelitzia med store palmelignende blader. De tåler også høy luftfuktighet, sier Sindre.

Planter - interiørtrender 2024

Soveromsplanter bør tåle kulde

På soverommet bør en gå for planter som tåler kulde, da de fleste liker et litt kjøligere soverom. Svigermorstunge og Smaragdpalme er også planter som tåler å stå litt kjøligere, og er nok de enkleste plantene en kan skaffe seg.

– En av mine favorittplanter på soverommet derimot, må være Fatsia japonica. En utrolig kul plante med spisse og kantede blader. Denne planten tåler temperatur helt ned til -15 grader. Om du ikke har det så kaldt på soverommet, kan du fint også ha store planter som Monstera, Strelitzia og fikentrær, forteller han.

Så forbered deg på hjem med flere og mer fargerike planter fremover. Store statement planter som skaper jungelfølelse i stuen, samt blomster som lyser opp hvilket som helst rom. Brace the nature!

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

Fargerik stue i husmodellen Emilie
Emilie_familien Valen på Nesodden

Hurtignavigering