Staycation et begrep som dukket opp i 2003, lenge før koronaviruset. Det er en sammensetting av stay (bli hjemme) vacation (ferie) og har vært en økende trend.
Staycation
Nå ser det ut til at store deler av Norge blir hjemme og at feriepengene går til egen hage. Da kan det være kjekt med noen råd om hva man skal investere i. Vi har tatt en titt på de største hagetrendene for sesongen og intervjuet interiørdesigner Kristin Lindhjem om interiørtrender ute og hageeksperten Anne Holter-Hovind fra bloggen moseplassen.no, om planter og hagetips.
- I de løpet av de siste tre årene har vi sett en endring på hvordan vi bruker hagen. Det er slutt på hvite plastmøbler på en liten terrasse og kun et epletre. Hagen handler om så mye mer. Vi flytter rett og slett ut! Hagen har blitt forlengelsen av stuen og kjøkkenet og den skal deles inn i soner, belyses og være et sted for velvære og rekreasjon. Grønnsakene til dagens middag skal vokse langs solveggen, i krukker/kasser på terrassen eller i et drivhus, sier Lindhjem.
Sondeinndelt hage
Nå som vi flytter alle aktivitetene som matlaging, lek og kos ut er det viktig å dele hagen opp i soner.
- Du skal tenke som inne. Avgrens områder for matlaging og middagsbord, utesofa med noen gode stoler til, og et eget område for solsengen. Kjøkkenhage med spiselige vekster og grønnsaker kan være kjekt å ha i nærheten av utekjøkkenet. Tenk også på støy fra trampoline eller ballspill og lag et naturlig skille mellom lek og ro.
Belysning
Hagen trenger ikke bare være vakker om dagen. Med riktig belysning kan du virkelig sette stemningen.
-Hent frem juletrelysene eller kjøp en eller to lyslenker som du henger over terrassen som et tak eller i trærne. Du trenger ikke å bruke alle pengene på fancy belysning, bruk gjerne det du har. Syltetøyglass, ståltråd og noen telys funker også utmerket. Spar opp glass til sommeren og heng dem i trærne eller i pergolaen.
Skap stemning med varme
Med gode varmelamper, gasspeis eller en bålpanne kan du forlenge sommerkvelden.
-Invester i en eller flere gode varmelamper. Tenk også på fargen lyset på lampen gir. Noen lamper har rødt lys som minner mer om «red light district» enn en hyggelig uteplass. En orange belysning som minner mer om fargen til et bål gir stemningen og varmen du er ute etter. En bålpanne holder myggen unna og knitringen fra vedkubbene er også en skikkelig stemningsfaktor som varmer.
Utekjøkken og drivhus
En av de største hagetrendene er å kunne lage maten ute, helst med grønnsaker fra egen hage. Italienske pizzaovner er høyt på ønskelisten hos mange.
- Invester i et lite veksthus eller større drivhus, alt etter budsjett og plass. Ingenting er bedre en tomater og agurker fra egen hage. Plasser urter og grønnsaker nærme terrassen slik at gjestene kan smake mens de venter på middagen. En pizzaovn er verdt investeringen og er en hyggelig måte å inkludere gjestene med på matlagingen, sier Lindhjem som selv har hatt stor glede av.
- Lag maten ute
- Invester i et lite veksthus eller drivhus
- Grønnsaker fra egen hage
- Invester i en pizzaovn
Lettstelt hage
Selv om vi ønsker oss spiselige vekster og en frodig hage ønsker vi at den skal være lettstelt.
-Vedlikeholdsfrie heller eller platting, lettstelte blomster og møbler som tåler vær og vind gir mer kos enn jobb. Velg gjerne noen få store krukker fremfor mange små. Flytt gjerne inneplantene ut om sommeren, på den måte sparer du også noen kroner samtidig som plantene får seg en luftetur. Gresset kan være en tidstyv, tenk på hvor mye plen du ønsker å klippe i løpet av en sommer før du legger en altfor stor plen.
Planter i hagen skifter ikke like fort som trendene
- Trender på planter i hagen har jeg ikke så stor tro på, de endrer seg kanskje vært tiår. Men det å dyrke spiselige vekster og ha en mer mangfold og miljøvennlig hage er noe som har kommet mer i den siste tiden, sier Anne Holter-Hovind. Hun står bak den populære hagebloggen moseplassen.no og har over 35.000 følgere på Instagramprofilen @moseplassen.
På spørsmålet om hvilke vekster man bør ha, svarer hun ingen!
Det viktigste er at hver hageeier velger en plante som passer for sin hage. Man må tenke på klima og vekstforhold. Dernest må de velge det som gir de glede, sier Anne.
Annes hagefavoritter
- Stjerneskjerm, tøff og vakker staude med relativt lang blomstring. Humlefavoritt
- Alunrot, staude med vakkert bladverk og nette blomster. Humlefavoritt
- Kjempeverbena, sommerblomst med blomster som danner lette lilla skyer. Humlefavoritt
- Plukksalat, salat i kjøkkenhagen er alltid fersk!
- Flerårige urter som oregano, timian, gressløk, kinesiskgressløk, sitronmelisse, salvie mm.
- Syrinhortensia. Den tøffeste av hortensiaene!