Det klassiske eller tradisjonelle husvalget

image

Når du orienterer deg i ferdighuskataloger vil du ofte se at det skilles mellom to hovedtyper av hus – klassiske og moderne hus. De klassiske hustypene omtales gjerne også som tradisjonelle hus, noe som forteller oss at de er bygget med en utforming som har vært vanlig i Norge i lang tid.

Hva kjennetegner et klassisk hus?

For det første har klassiske hus som regel saltak. Det vil si yttertak med to like motstående sider som har fall mot langsidene. Det er en veldig praktisk konstruksjon ettersom det gjør det lett for regnvann og smeltende snø å renne av. Dessuten er det en takform vi har lang erfaring med. Derfor er saltak økonomisk gunstig både med tanke på selve byggingen og vedlikehold over tid.

Våre klassiske ferdighus er arealeffektive, og svært elegante. Husene har en tradisjonell planløsning, samt farger- og materialvalg som passer godt inn.

Mynte er for deg som ønsker en lettstelt bolig med store muligheter

Mynte har en planløsning som er arealeffektiv, lys og luftig. Her får du et romslig kjøkken, et delikat baderom og et hovedsoverom med stort omkledningsrom. Boligen har en nøye utvalgt planløsning og er en bolig med mange muligheter.

I denne boligen ligger alt du trenger plassert i første etasje. Andre etasje leveres uinnredet.

Les mer om Mynte her

Fasade av det klassiske ferdighuset Mynte

Med ark på taket

På klassiske hus med saltak er det vanlig å bryte takflaten med en eller flere arker. Med det mener vi en saltakskonstruksjon som bygges ut fra loftsetasjen og som enten stikker utenfor eller ligger i plan med fasaden ellers. Dette kalles også ofte for takoppløft eller takopplett. Å bryte takflaten på denne måten gir både et estisk løft og gir praktiske fordeler.

Husmodellen Zara

For eksempel kan arken bli et overbygg over inngangspartiet dersom den bygges slik at den stikker utenfor for fasaden. En annen løsning er at arealet under arken bygges inn og står i direkte tilknytning til rommet innenfor. Området under arken blir da til et karnapp. Med begge løsninger kan det bygges balkong med utgang fra arken i andre etasje.

Det er dessuten svært vanlig å bygge med slike takoppløft for å øke takhøyden i deler av øverste etasje. Typisk ved å lage arker der det settes inn tradisjonelle vinduer i stedet for å bruke takvinduer. Det er særlig aktuelt i hus med halvannen etasje og skråtak i andre etasje.

Vinduer på klassiske hus

Vinduene er også en vesentlig faktor som definerer klassiske hustyper og på denne typen hus brukes som regel sprossevinduer for å skape det klassiske og tradisjonelle uttrykket. Sprossene går gjerne også igjen på balkong- og inngangsdører. Ofte er også omrammingen av vinduene mer fremtredende på de klassiske husene, selv om det ikke trenger å være slik.

Vinduene pleier dessuten å være symmetrisk fordelt på fasaden og ha lik størrelse. På moderne hus er det mer vanlig å bruke vinduer uten sprosser, samt bryte opp fasaden med mer asymmetrisk plassering og ulike størrelser på vinduene.

Herskapelige hus

Mange drømmer om et herskapelig hus der det er rom for å tilbringe tid med både venner og familie. Om du er ute etter en flott fasade og stor boltreplass, er dette en hustype som er veldig aktuell.

Herskapelige hus har et helt særegent uttrykk, og gir som regel assosiasjoner til det klassiske og tradisjonelle innen arkitektur. Samtidig er de bygget med tanke på at det skal være plass til hele familien – pluss noen til.

Hva kjennetegner herskapelige hus?

Herskapelige hus kjennetegnes som regel av at de har en tradisjonell og elegant utforming. Fasaden preges ofte av flotte detaljer som sprosser på vinduene, utsmykninger, valmet tak og søyler. Variasjonene er imidlertid store, og du kan for eksempel også finne herskapelige hus med saltak.

Det er også vanlig at herskapelige hus er romslige, noe som innebærer mange kvadratmeter med boltreplass for store og små. Atmosfæren er god og romslig, og da særlig i oppholdsrom som stue og kjøkken.

Husmodellen Adele LUX er et herskapelig ferdighus på hele 375 kvadratmeter

Ulike modeller innen herskapelige hus

Det finnes mange flotte modeller å velge mellom dersom du er ute etter et nøkkelferdig herskapelig hus. Noen av husene er spesialtilpasset for skrå tomt, mens andre er perfekte for deg med flat tomt. Det finnes også gode valgmuligheter med tanke på antall soverom, bad og uteområder.

Våre herskapelige ferdighus er klassiske, men svært elegante. Husene rommer mange kvadratmeter, har flotte fasader, sprosser på vinduene og med både saltak og valmet tak. De herskapelige husene er luftige, med utsmykninger og de har mange soverom. Både stue, kjøkken og soverom er svært romslig, her er det plass til hele familien, pluss flere overnattingsgjester.

Kjøkkenet i ferdighuset Adele LUX

Innen kategorien herskapelige hus har vi flere husmodeller. Dette er noen av de største husene vi leverer. Ønsker du et skikkelig herskapelig hus kan du sjekke ut husmodellen Adele eller Alexandra, dette er to store hus med en innbydende entré, 4-6 soverom, to stuer, stort kjøkken og to baderom. Husene har også selvfølgelig eget vaskerom med dør ut til hagen.

Fargevalg

Hva angår farge er det selvsagt ingen fasit, men tall fra Prognosesenterets Future Living-rapporter forteller oss likevel at hustype og fargevalg i praksis henger sammen. De med klassiske, herskapelig eller enklere hus velger gjerne lys grå eller hvit farge. De med moderne hus velger i større grad brun eller mørk grå/svart farge på kledningen. Det ser på sett og vis ut til at klassiske hus helst bør være hvitt, eller i det minste lyst.

Hva kjennetegner et moderne hus?

Et moderne hus er gjerne bygget med en nøye gjennomtenkt planløsning som er åpen og har flere soner som er tilpasset vår levemåte i dag. Dette er en moderne måte å bygge bolig på.

De moderne boligene kjennetegnes ved rette linjer, store vindusflater og praktiske løsninger som gjør det enkelt å innrede og bo i huset. Rominndelingen er tidsriktig og tilrettelagt for flere løsninger – selv i moderne ferdighus. Når det kommer til ferdighus har man flere muligheter enn mange egentlig tror.

Husmodellen Noomi med brunt eksteriør

Planløsningen på de moderne bolighusene er nøye gjennomtenkt, og det er lagt opp til flere sosiale soner som er tilpasset vår levemåte i dag. Vi samler gjerne hele familien rundt kjøkkenøya, der vi kan både lage mat og gjøre lekser – eller invitere til venninneslabberas.

Det er for eksempel flere som har behov for å tilrettelegge for en arbeidsplass eller to og ha et permanent hjemmekontor. De nye, moderne husmodellene til ABChus har en enkel og stilren byggestil. Innvendig er rominndelingen smart og fleksibel, slik at du selv kan velge om og hvor du vil ha hjemmekontoret.

Nelly moderne hus

Mye dagslys

De store vindusflatene sørger for at du får inn mye dagslys i boligen. Dermed har du mindre behov for elektrisk belysning på dagtid, og får et fint, naturlig lys i hjemmet. I tillegg kommer du nærmere utearealet og får god oversikt over hagen eller utsikten.

Vinduene har som regel ingen synlige vindusfôringer, og fasaden på et moderne ferdighus har ingen utskåringer eller dekorasjoner. De fleste moderne funkishusene bygges i dag med liggende trepanel.

Finn din favoritt

Hva er din favoritt? Hos ABC Hus finner du både tradisjonelle og moderne hustyper – faktisk også hus som kombinerer elementer fra begge typer.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Hurtignavigering