For å holde orden og oversikt over hvem som eier hvilke eiendommer og hva som kan bygges hvor, er det behov for presis informasjon om tomte- og eiendomsgrenser. Den informasjonen skaffes til veie gjennom oppmåling av tomter
Fire situasjoner som utløser et behov for oppmåling
Det finnes i hovedsak fire situasjoner som utløser et behov for oppmåling av en eiendom eller tomt. Alle kan være relevante for deg som har kjøpt eller skal kjøpe tomt for å bygge et nytt hus:
- Feilaktige grenser i eksisterende kartgrunnlag – dette gjelder særlig eldre eiendommer
- Ved såkalt arealoverføring og grensejustering
- Dersom en tomt skal skilles ut (fradeles)
- Dersom flere eiendommer skal slås sammen
Kommunene er lokale matrikkelmyndigheter og dermed ansvarlige for å utføre nødvendig oppmåling. Når de gjør denne jobben sier vi ofte at de gjennomfører en oppmålingsforretning. Den baserer seg både på eventuelle merker som allerede eksisterer, påstander fra partene i saken og annen dokumentasjon. Sluttresultatet er at det settes nye merker i marken for å markere tomtegrensene, samt at det offisielle registeret over fast eiendom (matrikkelen) oppdateres.
Hvem betaler og hva koster det?
Oppmåling av en tomt har en pris, og det er den som søker om oppmålingen som må betale for jobben. Det vil som regel si eier (hjemmelshaver) eller andre med fullmakt. Hvem som kan søke og hvilke krav som stilles til søknadsprosessen er lurt å avklare med kommunen på forhånd.
Prisen på oppmåling baserer seg normalt på selvkostprinsippet – altså tar kommunen betalt for de kostnadene de selv har knyttet til oppmålingen av tomtegrensene. Dersom oppmålingen krever tinglysing kommer denne kostnaden i tillegg.
Du skal vite at det er store variasjoner i prising fra kommune til kommune. Det kan faktisk skille flere titusen kroner for en normal boligtomt fra en kommune til en annen. Det finnes dessuten også kommuner som gjør jobben gratis som et tiltak for å bidra til økt bosetting.