Trender på kjøkkenet

image

En av de mest markante kjøkkentrendene de siste årene, er at kjøkkenet har blitt et allrom der vi gjør langt mer enn bare å lage mat. I dag er kjøkkenet en sosial arena til både hverdag og fest, men også et sted vi sitter når vi jobber hjemmefra og får unna leksene sammen med barna på ettermiddagen. 

I takt med at bruken av kjøkkenet har endret seg, endrer vi også syn på hvordan kjøkkenet skal se ut. Det skal ikke være et eget rom med sin egen stil, men harmonere med uttrykket i huset ellers. Se våre ferdighus. Det handler både om material- og fargevalg, og det har blitt mer vanlig at både vegger og kjøkkeninnredning har samme farge. Generelt er farger på full fart inn i norske kjøkken og mange går for mørke farger, jordfarger og grønntoner på sitt nye kjøkken. Se våre kjøkken her.

Fargevalget i kjøkken for 2024 er både rolig og energisk. Dempede grønne og beige toner skaper en følelse av ro, mens tillegg av sterke farger skaper kontrast og livlighet. Spesielt har gule kjøkken begynt å komme tilbake på moten. Dette fargevalget komplementerer også naturlige materialer godt og tilbyr stor allsidighet i design. Dette kjøkkenet er fra husmodellen Perle.

Gult kjøkken i husmodellen Perle
Star kjøkken

Helintegrerte hvitevarer er også et grep flere tar for å bidra til at kjøkkenet glir så diskré som mulig inn i omgivelsene. Dermed er også tradisjonelle ventilatorer på vei ut og blir i stadig større grad erstattet av benkeventilatorer eller andre typer ventilatorer som er mest mulig usynlige. Faktisk finnes det også ventilatorer som kan felles inn i taket og styres med fjernkontroll.

Ventilator i samme farge som kjøkkeninnredningen, eller veggen kan også være et godt alternativ. På bildet over har vi valgt ventilatoren "Luna" fra Røroshetta i lik gulfarge som på kjøkkenet.

Årets farge 2024 - "Peach Fuzz"

Pantonefargen "Peach Fuzz", er helt perfekt på kjøkkenet i 2024. Denne ferskenfargen er rolig og behagelig, og gjør kjøkkenet til et sted du vil være. Man kan for eksempel male en vegg eller skap i denne fargen for en stor forandring. Eller, man kan ha små ting som håndklær eller pyntegjenstander i "Peach Fuzz" for en effekt. Denne fargen får kjøkkenet til å føles varmt og innbydende, og passer godt sammen med lyse farger, jordfarger, eller til og med sterke kontraster.

Årets farge - peach fuzz. Hvordan bruke pantonefargen 2024 på kjøkkenet?
Årets farge - peach fuzz. Hvordan bruke pantonefargen 2024 på kjøkkenet?

Ut med overskapene

For å få et luftig og åpent kjøkken med god oversikt har det også blitt mer vanlig å droppe overskapene. Da blir det litt mindre oppbevaringsplass, men for mange er altså viktigere med et mer ryddig uttrykk. Et alternativ en del benytter seg av for å kompensere for bortfallet av oppbevaringsplass, er å dekke en hel vegg med skap fra gulv til tak og plassere integrerte hvitevarer i komfortabel betjeningshøyde. Plassbygde høyskap er også en mulighet mange velger å få for.

Simenes hvitevarer til Drømmekjøkkenet

Teknologien

Teknologien gjør det også enklere å lage mat på måter som tidligere har vært forbeholdt proffene. Da snakker vi om hjelpemidler som dampovner og sous-vide. I tillegg til at det gir en ny dimensjon i matlagingen, gjør for eksempel tilbereding av mat i dampovn at flere næringsstoffer beholdes. Det skyldes at tilberedingen av maten skjer under lavere temperaturer enn i tradisjonelle stekeovner. Sous-vide kan på sin side skilte med raskere tilbereding av mat enn i en tradisjonell ovn, ettersom vann leder energi bedre enn luft og temperaturen derfor blir jevnere.

Wide A kjøkken

En annen viktig trend er at teknologien for alvor har gjort sitt inntog på norske kjøkken. I dag er svært mange opptatt av å investere i ting som gjør hverdagen enklere og mer effektiv. For eksempel kokende vannkraner som på et blunk gir kokende vann som er helt trygt å bruke i matlaging. Det er det mange som setter stor pris på da det sparer mye tid i hverdagen. Kjøleskapene blir også smartere, og kan blant annet skaffes med kamera som lar deg sjekke beholdningen mens du er på butikken eller varsle deg om det går tomt for en vare. Eller hva med en stekeovn som har wifi og innebygget kamera, slik at du sitte i sofaen eller være i hagen og fremdeles følge med maten i ovnen via telefonen.

Benkeplaten blir iøyenfallende

Er du usikker på valg av benkeplate? Ekte treverk og naturstein kan benyttes for å gi kjøkkenet en robust og tidløs karakter. Benkeplater i 2024 kommer gjerne med store mønstre og teksturer, og ofte ser vi at flere ønsker at benkeplaten strekker seg fra kjøkkenøyen til gulvet. Det er også flere som ønsker å trekke benkeplaten litt opp etter veggen for et eksklusivt utrykk, da blir også benkeplaten enda mer iøyenfallende. Det er flere fordeler ved å bruke benkeplaten som "backspash" som blant annet rengjøring. Det er lettere å holde veggen ren etter matlaging, da det er mindre skjøter og fuger som kan samle smuss og fett. Du kan velge høyde på "backspashen" selv utifra eget ønske, vi ser at mange av våre kunder velger opptil 25-30cm med tanke på fordelene ved rengjøring. Vi vil også trekke frem at "backspash" kan leveres både i laminat og kompositt.

Kjøkkenet i husmodellen Adele tilpasset skråtomt. Dette er et tilvalgskjøkken levert av Drømmekjøkkenet

Kjøkkenøyen krever plass

En av de primære fordelene med kjøkkenøy er tilføyelsen av ekstra arbeidsflate og lagringsplass. Med integrerte skap, skuffer og hyller, gir kjøkkenøyen verdifull plass for kjøkkenutstyr og ingredienser. De fungerer også som et sosialt samlingspunkt, et sted der familie og venner naturlig samles, enten for matlaging eller uformelle måltider.

Er du en av dem som har tenkt å kvitte deg med den klassiske spisestuen og heller ha spiseplassen rundt en kjøkkenøy? Det er absolutt en god idé, men før du bestemmer deg bør tenke litt gjennom hvor mye plass du har.

Kjøkken i husmodellen Perle

Det beste er nemlig å ha minimum 120 cm. fri plass rundt hele øyen. Da får du muligheten til å åpne to skap med 60 cm. dører som står overfor hverandre og du kan fint passere selv om et skap etter oppvaskmaskinen står åpen. Om du har gjester er det heller ikke feil å kunne åpne en skap eller skuff uten å be gjestene flytte stolen sin.

Tilvalg kjøkken husmodellen Alexandra ABChus

Det er også viktig at en avstand på 120 cm. ivaretar hensynet til universell utforming og gir rullestolbrukere tilstrekkelig snuplass.

Selv om minimum 120 cm. er anbefalt, er det ingen som hindrer deg i å gå for mindre avstand. Bare vær klar over at det kan bli litt upraktisk og være et irritasjonsmoment fra tid til annen. For å finne ut hvordan ulike avstander vil oppleves, kan du for eksempel bruke pappesker til å lage en modell av kjøkkenøya. Eller bare bruke maskeringstape rett på gulvet. Det er også lurt å ta med seg målebåndet til venner og familie eller besøke kjøkkenutstillinger for å se sjekke ut ulike løsninger.

Moderne kjøkkeninspirasjon

Kjøkkenet som er vist under er kjøkkenfronten "Bistro" fra Drømmekjøkkenet i en nydelig lindblomstgrønn farge. Denne kjøkkenfronten og fargen i kombinasjon er noe vi ser flere velger. Mange kunder ønsker seg gjerne farger på kjøkkeninnredningen, og ønsker man å være forsiktig kan lindblomstgrønn være et godt alternativ.

Rikke Bye-Andersen, stylist og designer bak Instagram-kontoen @rikkesroom tror også at ulike nyanser av treverk vil dominere kjøkkenet.

– På kjøkkenet ser vi mer farger på innredningen, miks med treverk og bruk av materialer og teksturerer som flis og stein, matt og blank. Rikke trekker også frem den landlige og rustikke stilen som vil dominere kjøkkentrenden fremover. For ikke å snakke om vintagepreg. Her kan du se et forslag på en moodboard hvor vi har brukt farge på innredning, miks av treverk i kombinasjon med lyse, og delikate toner.

Moodboard kjøkkenfroten Star fra Drømmekjøkkenet

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Hurtignavigering