Trender på kjøkkenet

image

En av de mest markante kjøkkentrendene de siste årene, er at kjøkkenet har blitt et allrom der vi gjør langt mer enn bare å lage mat. I dag er kjøkkenet en sosial arena til både hverdag og fest, men også et sted vi sitter når vi jobber hjemmefra og får unna leksene sammen med barna på ettermiddagen. 

I takt med at bruken av kjøkkenet har endret seg, endrer vi også syn på hvordan kjøkkenet skal se ut. Det skal ikke være et eget rom med sin egen stil, men harmonere med uttrykket i huset ellers. Se våre ferdighus. Det handler både om material- og fargevalg, og det har blitt mer vanlig at både vegger og kjøkkeninnredning har samme farge. Generelt er farger på full fart inn i norske kjøkken og mange går for mørke farger, jordfarger og grønntoner på sitt nye kjøkken. Se våre kjøkken her.

Star kjøkken

Helintegrerte hvitevarer er også et grep flere tar for å bidra til at kjøkkenet glir så diskré som mulig inn i omgivelsene. Dermed er også tradisjonelle ventilatorer på vei ut og blir i stadig større grad erstattet av benkeventilatorer eller andre typer ventilatorer som er mest mulig usynlige. Faktisk finnes det også ventilatorer som kan felles inn i taket og styres med fjernkontroll.

Ut med overskapene

For å få et luftig og åpent kjøkken med god oversikt har det også blitt mer vanlig å droppe overskapene. Da blir det litt mindre oppbevaringsplass, men for mange er altså viktigere med et mer ryddig uttrykk. Et alternativ en del benytter seg av for å kompensere for bortfallet av oppbevaringsplass, er å dekke en hel vegg med skap fra gulv til tak og plassere integrerte hvitevarer i komfortabel betjeningshøyde. Plassbygde høyskap er også en mulighet mange velger å få for.

Simenes hvitevarer til Drømmekjøkkenet

Teknologien

En annen viktig trend er at teknologien for alvor har gjort sitt inntog på norske kjøkken I dag er svært mange opptatt av å investere i ting som gjør hverdagen enklere og mer effektiv. For eksempel kokende vannkraner som på et blunk gir kokende vann som er helt trygt å bruke i matlaging. Det er det mange som setter stor pris på da det sparer mye tid i hverdagen. Kjøleskapene blir også smartere, og kan blant annet skaffes med kamera som lar deg sjekke beholdningen mens du er på butikken eller varsle deg om det går tomt for en vare. Eller hva med en stekeovn som har wifi og innebygget kamera, slik at du sitte i sofaen eller være i hagen og fremdeles følge med maten i ovnen via telefonen.

Teknologien gjør det også enklere å lage mat på måter som tidligere har vært forbeholdt proffene. Da snakker vi om hjelpemidler som dampovner og sous-vide. I tillegg til at det gir en ny dimensjon i matlagingen, gjør for eksempel tilbereding av mat i dampovn at flere næringsstoffer beholdes. Det skyldes at tilberedingen av maten skjer under lavere temperaturer enn i tradisjonelle stekeovner. Sous-vide kan på sin side skilte med raskere tilbereding av mat enn i en tradisjonell ovn, ettersom vann leder energi bedre enn luft og temperaturen derfor blir jevnere.

Kjøkkeninnredning, romdeler skuff Drømmekjøkkenet

Kjøkkenøyen krever plass

Er du en av dem som har tenkt å kvitte deg med den klassiske spisestuen og heller ha spiseplassen rundt en kjøkkenøy? Det er absolutt en god idé, men før du bestemmer deg bør tenke litt gjennom hvor mye plass du har.

image

Det beste er nemlig å ha minimum 120 cm. fri plass rundt hele øyen. Da får du muligheten til å åpne to skap med 60 cm. dører som står overfor hverandre og du kan fint passere selv om et skap etter oppvaskmaskinen står åpen. Om du har gjester er det heller ikke feil å kunne åpne en skap eller skuff uten å be gjestene flytte stolen sin.

Det er også viktig at en avstand på 120 cm. ivaretar hensynet til universell utforming og gir rullestolbrukere tilstrekkelig snuplass.

image

Selv om minimum 120 cm. er anbefalt, er det ingen som hindrer deg i å gå for mindre avstand. Bare vær klar over at det kan bli litt upraktisk og være et irritasjonsmoment fra tid til annen. For å finne ut hvordan ulike avstander vil oppleves, kan du for eksempel bruke pappesker til å lage en modell av kjøkkenøya. Eller bare bruke maskeringstape rett på gulvet. Det er også lurt å ta med seg målebåndet til venner og familie eller besøke kjøkkenutstillinger for å se sjekke ut ulike løsninger.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Hurtignavigering