Parkett eller laminat – hvilket gulv skal jeg velge?

image

Når du skal velge gulv til oppholdsrom som stue og kjøkken, står du som regel overfor et valg mellom parkett- eller laminatgulv. Hvilket gulv man velger handler selvsagt mye om personlig smak og preferanser, men også om hvem som bruker gulvet og hva slags slitasje det utsettes for.

Når det kommer til valg av gulv, er både parkett og laminat populære alternativer. Begge materialene har sine fordeler, og det er viktig å vurdere dine preferanser, budsjett og bruksområder før du tar en beslutning.

Fordel med laminat?

Utsettes gulvet for stor slitasje fra eksempelvis barn eller husdyr, kan det være en fordel å velge laminatgulv. Denne typen gulv har en indre kjerne av sammenpressede fibre med svært høy tetthet. Det gir et svært formstabilt gulv. På overflaten brukes et trykt papir som kan imitere ulike typer utseende. Overflaten er dessuten forsterket med et slitesjikt som gjør den svært motstandsdyktig overfor påkjenninger som kan lage riper, hakk og sår.

Laminatgulv er laget av flere lag komprimert fiberplate med et fotorealistisk bilde av treverk eller andre mønstre på toppen.

  1. Kostnadseffektivt: Laminatgulv er vanligvis rimeligere enn parkett, noe som gjør det til et populært valg for de med et strammere budsjett.
  2. Holdbarhet: Laminatgulv er generelt slitesterkt og motstandsdyktig mot riper, flekker og slitasje. Det er også enklere å rengjøre enn parkett, da det er mindre utsatt for fuktighet og deformasjon.
  3. Variasjon: Laminat kommer i et bredt spekter av mønstre og farger, inkludert imitasjoner av tre, stein og fliser. Du kan finne et laminatgulv som etterligner utseendet til ekte tre, uten den samme prislappen.

Parkettgulv betraktes av mange som et mer ekte produkt ettersom det faktisk er laget av treverk. Det gjør blant annet at den oppfattes som lunere og mer behagelige å gå på enn laminatgulvene. Med parkett er du imidlertid mer utsatt for riper, hakk og sår. Fordelen er at de fleste parkettgulv kan slipes ved behov. Om de kan slipes og hvor mange ganger det kan gjøres, avhenger av tykkelsen på det øverste laget, ofte kalt topp- eller slipesjiktet. Det kan derfor være lurt å sjekke tykkelsen på slipesjiktet før du legger mye penger i å kjøpe et parkettgulv.

Noomi kjøkken mot stue

Parkettgulv er laget av ekte trevirke og har en naturlig og autentisk utseende. Her er noen fordeler med parkett:

  1. Estetikk: Parkettgulv har en varm og innbydende atmosfære, og det naturlige treverket gir et autentisk preg til rommet. Det finnes et bredt utvalg av trearter, farger og mønstre å velge mellom, slik at du kan finne en stil som passer til din smak og innredning.
  2. Holdbarhet: Parkettgulv er kjent for sin holdbarhet og lang levetid. Med riktig vedlikehold kan parkett vare i mange år. Det kan også slipes og behandles på nytt for å fornye overflaten og reparere mindre skader.
  3. Økt verdi: Et parkettgulv kan øke verdien på hjemmet ditt. Potensielle kjøpere verdsetter ofte ekte treverk og ser på parkett som et kvalitetsgulv.

Begge gulvtypene har sine egne unike fordeler, og valget avhenger av dine preferanser og behov. Hvis du verdsetter varmen i ekte tre, samt ønsker muligheten til å kunne fornye gulvet over tid, kan parkett være det beste valget. Hvis du derimot prioriterer kostnadseffektivitet, holdbarhet og et bredt utvalg av designalternativer, kan laminat være mer egnet for deg.

Det beste av begge verdener?

Du trenger ikke nødvendigvis velge mellom det ene eller det andre, men kan kombinere dem. For eksempel laminat i entreen, på barnerommene og andre rom der gulvet utsettes for stor slitasje. Så kan du heller velge parkett kan i rom som stue og kjøkken. Både laminat og parkett finnes i så mange varianter at det ikke bør by på store utfordringer å kombinere dem uten at det går på bekostning av helheten mellom rommene.

Både parkett- og laminatgulv kan kombineres med vannbåren varme eller andre typer gulvvarme. Det krever imidlertid at temperaturen i gulvet ikke overstiger 27 grader. Ved høyere temperaturer enn det kan du risikere at gulvet sprekker opp i skjøtene eller blir ødelagt på andre måter.

Ikke bare parkett- og laminatgulv

Selvsagt finnes det også flere andre muligheter enn parkett og laminat, for eksempel tradisjonelle heltregulv. Felles for heltregulv er at de er lune, myke og behagelige å gå på. Dessuten kan de overflatebehandles på ulike måter for å skape akkurat det utseende du er på jakt etter. Tykkelsen på et heltregulv gjør også at de kan slipes mange ganger – dermed er du sikret lang levetid selv med stor slitasje. Under de riktige forutsetningene kan du bruke gulvvarme under et heltregulv. Ulempen med denne typen gulv er at de krever forholdsvis mye arbeid ved legging.

Mann som legger gulv. Hvilket gulv skal jeg velge?

Et alternativ som har blitt mer og mer populært de seneste årene, er vinylplank eller klikkvinyl. Det er kort fortalt en videreutviklet variant av vinyl som kommer på rull. Vinylplanken er imidlertid utformet som planker og klikkes sammen på akkurat samme måte som parkett- og laminatgulv. Dermed er det svært enkelt å legge sammenliknet med å håndtere og tilpasse tradisjonell vinyl.

For et røffere preg er det dessuten mulig å velge slipt og polert betong som gulv. Avhengig av type betong som brukes kan uttrykket på et slikt gulv varieres på mange ulike måter, enten du vil ha mye synlig tilslag (stein) eller ikke.

Betongplaten i huset er også et godt utgangspunkt for å legge epoxygulv. Med epoxy kan du få et blankt og skinnende gulv uten en eneste skjøt. Du skal også vite at et epoxygulv både er hygienisk og svært slitesterkt – det er ikke helt uten grunn at epoxy brukes i mange parkeringskjellere og verksteder. Med epoxy kan du velge ensfargede gulv eller bruke ulike farger for å lage et helt eget uttrykk.

Med både betong- og epoxygulv øker imidlertid behovet for gulvvarme, særlig dersom du skal ha det i oppholdsrom.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

Kompaktdør

Hurtignavigering