Asfalt, grus eller belegningsstein?

Belegningsstein

Når du bygger deg nytt hus, er det ikke så rart at du først og fremst er opptatt av hvordan selve huset skal bli og legger det meste av energien i å tenke på ting som gulv, kjøkken og bad. Samtidig er jo ikke huset komplett før uteområdene også er ferdige.

Faktisk får du ikke ferdigattest fra kommunene om uteområdene ikke er ferdige i henhold til byggesøknaden.

Ett av mange valg når det gjelder uteområdene er hva du skal gjøre med gårdsplassen og innkjørselen. Her står du i bunn og grunn overfor tre ulike valg:

  • Belegningsstein
  • Grus/singel
  • Asfalt

Kostnader og budsjett

Kostnadene for de ulike materialene kan variere betydelig. Belegningsstein kan ha en høyere innkjøpspris og leggekostnader, men kan være verdt investeringen på lang sikt på grunn av sin holdbarhet og estetikk. Asfalt er ofte rimeligere enn belegningsstein, men kan ha høyere vedlikeholdskostnader over tid. Grus og singel er vanligvis det mest kostnadseffektive alternativet, men kan kreve jevnlig vedlikehold og påfylling.

Klima og værforhold

Det er viktig å vurdere hvordan de ulike materialene tåler klima- og værforholdene der du bor. Belegningsstein er generelt robust og tåler både frost, snø, regn og sol godt. Asfalt kan bli myk i varme sommertemperaturer og være mer utsatt for frostskader, men tåler regn og snø godt. Grus og singel har god drenering og tåler de fleste værforhold.

Herskapelig med belegningsstein

Velger du belegningsstein går du for et klassisk og flott valg der du har mange muligheter til å påvirke utseende. Belegningsstein finnes nemlig i en rekke ulike formater og farger og kan legges i mange forskjellige mønstre for å skape akkurat det inntrykket du vil ha. Enkelte vil ganske enkelt ha samme type stein lagt i et standard leggemønster, mens andre vil kombinere ulike farger og lage sirkler, soner eller innramminger. På den måten kan du lage uttrykk som passer til alle typer hus, enten du bygger herskapelig, moderne eller tradisjonelt.

Stein og opparbeidet blomsterbed

Med belegningsstein kan du dessuten lage blomsterkasser, sittebenker, bålplass, trapper og murer. Er du litt kreativ er det gode muligheter for å skape variasjon og å dele opp uteplassen på en god måte.

Vedlikeholdsvennlig med asfalt

I en verden der fritiden er dyrebar, er det mange som vil minimere vedlikeholdsarbeid i og rundt huset. Derfor har ulike typer vedlikeholdsvennlige materialer blitt mer og mer populært de siste årene. Vil du ha en mest mulig vedlikeholdsfri gårdsplass, gjør du lurt i å gå for asfalt. Etter den er lagt trenger du egentlig bare å spyle over med jevne mellomrom for å holde den fin. Ut over det er det viktig å være klar over at gjenstander som bord- og stolben, høye hæler og garasjejekker kan lage merker i asfalten når det er varmt og asfalten har myknet litt opp

På gårdsplasser er det mest vanlig å bruke det som kalles for asfaltgrusbetong med stein som er maksimalt 11 mm. store (Agb 11). Den er egnet for lavtrafikkerte områder, har en fin overflate, god slitestyrke og en antatt levetid på 15 – 20 år, avhengig av bruk og vedlikehold, men kan trenge reparasjoner eller fornyelser i løpet av denne tiden.

Både asfalt og belegningsstein krever at grunnarbeidet er gjort på en skikkelig måte, med riktig oppbygging av massene i grunnen. På eksisterende gårdsplasser kan dette bli mye jobb da du kan risikere å måtte grave ut opptil 50 cm. og fylle opp med nye masser. Bygger du nytt er det vesentlig enklere da du allerede har maskiner på plass i forbindelse med klargjøring og utgraving av tomt. Så det finnes trolig ikke noe bedre anledning til å gjøre et skikkelig grunnarbeid enn når du bygger nytt hus.

Når det gjelder selve leggingen, er asfalt en typisk jobb for proffene og ikke noe du setter i gang med som amatør. Belegningsstein kan derimot fint legges på egenhånd om du er litt nevenyttig og ikke har planer om å legge de mest intrikate mønstrene.

Gruslagt gårdsplass – perfekt å gjøre selv

Singel eller grus er også et klassisk valg, og egner seg svært godt for dem som vil gjøre jobben selv. Har du trillebår, spade og en rive har du egentlig alt du trenger for å gjøre jobben. Grus og singel finnes faktisk også i ganske mange utforminger, enten du vil ha standard grå, hvit eller med et mer rødlig fargespill. Den mest vanlige typen grus eller singel er det som kalles hagesingel, også kjent som 8/11-fraksjon. Velger du denne typen grus varierer størrelsene på steinene fra 8 til 11 mm. størrelse, og det type grus som drenerer godt, pakker seg passelig bra og ikke setter seg fast i skoene. For å unngå ugressvekst er det lurt å legge en god fiberduk under singelen.

For at grusen skal bli mer stabil og ligge i ro, kan du også investere i såkalte grusarmerings-matter. Mattene er bygget opp av små sekskanter som grusen fylles oppi og har som regel en fiberduk i bunn for å hindre ugressvekst. De egner seg også godt dersom du skal legge grus i skrånende terreng.

PS! Det er fritt frem for å kombinere ulike materialer. De store flatene kan for eksempel være asfalterte, belegningsstein kan brukes rundt bed og grus kan brukes til gangstier i hagen. Her er det bare å la fantasien og kreativiteten blomstre.

Regelverk og godkjenninger

Vær oppmerksom på at det kan være lokale krav og godkjenninger som må innhentes ved bruk av ulike materialer for gårdsplasser og innkjørsler. Dette kan inkludere bestemmelser fra lokale myndigheter, nabolagets regler eller huseierforeninger. Forsikre deg om at du er kjent med disse kravene før du tar en endelig beslutning om hvilket materiale du vil bruke.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Hurtignavigering