Når du bygger deg nytt hus, er det ikke så rart at du først og fremst er opptatt av hvordan selve huset skal bli og legger det meste av energien i å tenke på ting som gulv, kjøkken og bad. Samtidig er jo ikke huset komplett før uteområdene også er ferdige.

Faktisk får du ikke ferdigattest fra kommunene om uteområdene ikke er ferdige i henhold til byggesøknaden.

Ett av mange valg når det gjelder uteområdene er hva du skal gjøre med gårdsplassen og innkjørselen. Her står du i bunn og grunn overfor tre ulike valg:

  • Belegningsstein
  • Grus/singel
  • Asfalt

Herskapelig med belegningsstein

Velger du belegningsstein går du for et klassisk og flott valg der du har mange muligheter til å påvirke utseende. Belegningsstein finnes nemlig i en rekke ulike formater og farger og kan legges i mange forskjellige mønstre for å skape akkurat det inntrykket du vil ha. Enkelte vil ganske enkelt ha samme type stein lagt i et standard leggemønster, mens andre vil kombinere ulike farger og lage sirkler, soner eller innramminger. På den måten kan du lage uttrykk som passer til alle typer hus, enten du bygger herskapelig, moderne eller tradisjonelt.

Med belegningsstein kan du dessuten lage blomsterkasser, sittebenker, bålplass, trapper og murer. Er du litt kreativ er det gode muligheter for å skape variasjon og å dele opp uteplassen på en god måte.

Vedlikeholdsvennlig med asfalt

I en verden der fritiden er dyrebar, er det mange som vil minimere vedlikeholdsarbeid i og rundt huset. Derfor har ulike typer vedlikeholdsvennlige materialer blitt mer og mer populært de siste årene. Vil du ha en mest mulig vedlikeholdsfri gårdsplass, gjør du lurt i å gå for asfalt. Etter den er lagt trenger du egentlig bare å spyle over med jevne mellomrom for å holde den fin. Ut over det er det viktig å være klar over at gjenstander som bord- og stolben, høye hæler og garasjejekker kan lage merker i asfalten når det er varmt og asfalten har myknet litt opp

På gårdsplasser er det mest vanlig å bruke det som kalles for asfaltgrusbetong med stein som er maksimalt 11 mm. store (Agb 11). Den er egnet for lavtrafikkerte områder, har en fin overflate, god slitestyrke og en antatt levetid på 15 – 20 år.

Både asfalt og belegningsstein krever at grunnarbeidet er gjort på en skikkelig måte, med riktig oppbygging av massene i grunnen. På eksisterende gårdsplasser kan dette bli mye jobb da du kan risikere å måtte grave ut opptil 50 cm. og fylle opp med nye masser. Bygger du nytt er det vesentlig enklere da du allerede har maskiner på plass i forbindelse med klargjøring og utgraving av tomt. Så det finnes trolig ikke noe bedre anledning til å gjøre et skikkelig grunnarbeid enn når du bygger nytt hus.

Når det gjelder selve leggingen, er asfalt en typisk jobb for proffene og ikke noe du setter i gang med som amatør. Belegningsstein kan derimot fint legges på egenhånd om du er litt nevenyttig og ikke har planer om å legge de mest intrikate mønstrene.

Gruslagt gårdsplass – perfekt å gjøre selv

Singel eller grus er også et klassisk valg, og egner seg svært godt for dem som vil gjøre jobben selv. Har du trillebår, spade og en rive har du egentlig alt du trenger for å gjøre jobben. Grus og singel finnes faktisk også i ganske mange utforminger, enten du vil ha standard grå, hvit eller med et mer rødlig fargespill. Den mest vanlige typen grus eller singel er det som kalles hagesingel, også kjent som 8/11-fraksjon. Velger du denne typen grus varierer størrelsene på steinene fra 8 til 11 mm. størrelse, og det type grus som drenerer godt, pakker seg passelig bra og ikke setter seg fast i skoene. For å unngå ugressvekst er det lurt å legge en god fiberduk under singelen.

For at grusen skal bli mer stabil og ligge i ro, kan du også investere i såkalte grusarmerings-matter. Mattene er bygget opp av små sekskanter som grusen fylles oppi og har som regel en fiberduk i bunn for å hindre ugressvekst. De egner seg også godt dersom du skal legge grus i skrånende terreng.

PS! Det er fritt frem for å kombinere ulike materialer. De store flatene kan for eksempel være asfalterte, belegningsstein kan brukes rundt bed og grus kan brukes til gangstier i hagen. Her er det bare å la fantasien og kreativiteten blomstre.

Sosiale medier-ansvarlig

Iselin Øverland

Sosiale medier - ansvarlig

blogg

Vår nye huskatalog for 2020 er endelig her! Du får 168 sider med inspirasjon og fakta til deg som drømmer om å bygge hus. Her finner du eneboliger, flermannsboliger og boliger til skrå tomt!

Relaterte artikler

I usikre tider er fastpris gull verdt

Vi er preget av usikkerhet både i Norge og i resten av verden. I en slik situasjon er det få som kan si med sikkerhet hvordan verden kommer til å se ut i fremtiden. Samtidig er det ikke til å komme unna at livet går videre på de fleste områder. Hvordan vi vi bor er på ingen måte noe unntak.

null

Du kommer ikke særlig langt med drømmen om nytt hus uten å ha en tomt du kan bygge på. Når vi snakker om tomter, er det mange spørsmål som kan dukke opp. For eksempel hvor stort hus du kan bygge der, hvor høyt hus du kan bygge, hvem du skal kjøpe den av, veirett og rettigheter til å bli koblet på vann og avløp.

Linnea_voksne mennesker

Ferdighus kan kategoriseres på flere måter, enten du vil ta utgangspunkt i, størrelse eller enebolig versus tomannsbolig.  Det finnes imidlertid også en annen måte å kategorisere på - nemlig etter antall etasjer. Altså et skille mellom boliger som har alt på ett plan versus boliger med to eller halvannen etasje. Hva er egentlig fordelene og ulempene med de ulike?