Hvor raskt kan du forvente en overtakelse når du bygger hus? Hva bør du spørre om når ekspertene tar deg gjennom det nye huset, og hva er egentlig en ferdigattest? Her er alt du trenger å vite.
Endelig er dagen kommet. Du skal på overtakelse og endelig motta nøklene til ditt splitter nye hus, og kanskje står flyttebilen allerede klar?
Her forklarer vi hvordan selve overtakelsen av ditt nye hus foregår, hvem som er tilstede og hvilke spørsmål det kan være lurt å stille når du har alle ekspertene samlet på et sted.

Tidspunkt for overtakelse

– Når huset nesten er ferdig, ringer vi kunden for å avtale en forbefaring. På en forbefaring går vi gjennom huset for å se at alt er slik kunden ønsker. Hvis det er noe som skal endres, sørger vi for at dette er på plass før selve overtakelsen, sier Per Morten Døhl Petersen, Salgssjef i ABChus.

Per Morten Døhl Petersen, Salgssjef i ABChus

I ABChus har vi fokus på å bygge raskt og effektivt. Tiden du kan forvente fra byggeprosessen starter til du står med nøklene i hånden, er 6-8 måneder.
– Graveren er den første som starter med arbeidet på tomten. Han bruker gjerne 8 uker. Deretter bruker vi mellom 4-6 måneder på selve huset, sier Petersen.

Overtakelse av ny bolig – slik er prosessen

Når det er tid for selve overtakelsen, vil byggeleder, som har vært involvert i prosjektet fra start være tilstede for å ta deg gjennom huset.
– Det første byggerleder gjør er å ta med kunden på en runde rundt huset. Da sjekker vi at alt er som det skal være utvendig. Deretter tar vi kunden gjennom huset rom for rom. Her sjekker vi at alt av gulv, vegger og tak er som avtalt, undersøker det elektriske og tester alle vinduer og dører.

OVERTAKELSE: – Når huset nesten er ferdig, ringer vi kunden for å avtale en forbefaring. På en forbefaring går vi gjennom huset for å se at alt er slik kunden ønsker. Hvis det er noe som skal endres, sørger vi for at dette er på plass før selve overtakelsen, sier Petersen.

Underveis i prosessen blir det ført en protokoll av ABChus. Denne blir signert av begge parter mot slutten av overtakelsen, og gir oversikt og et utgangspunkt for oppfølging hvis det er noen små justeringer som skal fikses i de ulike rommene.
– Under overtakelsen får også kunden login til noe som heter Boligmappen.no. Boligmappen inneholder alt av informasjon om huset, også kalt EFDV-informasjon. Her finnes alt fra hvilke fargekoder som er brukt, kjøkkeninnredning og gulvleverandør. Kunden kan da finne tilbake til nøyaktig informasjon om alle elementer i boligen på et hvilket som helst tidspunkt, forklarer salgssjef Per Morten.
Underveis i prosessen kan det for deg som kunde være lurt å spørre om alt du lurer på. Uansett om det er hvordan ventilasjonsanlegget fungerer, hvordan du skal koble opp oppvaskmaskinen på kjøkkenet, eller hva du må gjøre før du fyrer opp i peisen første gang. Vi gir deg denne innføringen du måtte trenge!
– Når vi har tatt kunden gjennom hele huset og protokollen er signert, overleverer vi nøklene til boligen sammen med en hyggelig gave.

OVERTAKELSE: Etter at teamet fra ABChus har tatt deg gjennom hele huset, og alt er godkjent, er det klart for å flytte inn i ditt nye hjem. Faktisk kan du gjerne ta med deg flyttebilen på overtakelsen

Ferdigattest for ny bolig

Når du skal bygge hus, vil du ganske raskt bli introdusert til begrepet «ferdigattest», som henger tett sammen med overtakelse.
– En ferdigattest er et dokument som utsendes av kommunen når boligen er helt ferdig, og er godkjent som beboelig, forteller Petersen.
Søknad om ferdigattest blir sendt av ABChus, og inneholder en signert ansvarsrett fra alle som har vært involvert i byggeprosessen. Det inkluderer tømrere, elektrikere, rørleggere, flisleggere og malere. I søknaden bekrefter den ansvarlige for sitt fagfelt at arbeidet er gjennomført etter gjeldende lover og regler. De legger også ved nødvendig dokumentasjon.
– Søknad om ferdigattest blir sendt inn mot slutten av byggeprosessen. Kommunen har en saksbehandlingstid på tre uker, men kan ofte være litt raskere for å unngå at de som skal flytte inn blir stående uten et sted å bo, sier eksperten.
Hvis det er noe arbeid som gjenstår mot slutten av byggeprosessen, som er sentralt for å få en ferdigattest, kan kommunen gi en midlertidig bo-tillatelse. Dermed vil du ikke bli satt på gaten, men kan bo i huset til en eventuell mangel rettes opp.

FERDIGATTEST: Når du skal bygge hus, vil du ganske raskt bli introdusert til begrepet «ferdigattest», som henger tett sammen med overtakelse. En ferdigattest er et dokument som utsendes av kommunen når boligen er helt ferdig, og er godkjent som beboelig.

Ettårbefaring og garanti på nytt hus

Når du har bodd i det nye huset ditt i ett år, vil ABChus komme tilbake og gjennomføre den samme prosessen som ved overtakelse en gang til. Dette er for å forsikre at alt fremdeles er i orden.
– Vi jobber med treverk som er et levende materiale, og det kan skje endringer i løpet av det første året. På ettårsbefaringen tar vi en ny runde av huset, og kan rette opp slike kosmetiske endringer, som en sprekk i et hjørne eller en dør som knirker, forteller Petersen.
– Er det snakk om større utfordringer, må du selvfølgelig bare ta kontakt før vi kommer tilbake for ettårsbefaring, så ordner vi det med en gang.
Et nytt hus gir deg uansett stor trygghet, for det følger alltid med en garanti som varer i fem år etter overtakels.
– Hvis det skulle skje en lekkasje på et rør eller lignende, kan du være trygg på at vi raskt kommer for å rette det opp. Garantien gjelder fem år etter overtakelse, og vi i ABChus setter av et beløp for alle boligene vi bygger, som en sikkerhet for deg som kunde og for oss, avslutter Petersen.

GARANTI PÅ NYTT HUS: Ved kjøp av et nytt hus har du større trygghet, for det følger alltid med en garanti som varer i fem år etter overtakelse.

Helene Smogeli

Helene Smogeli

Markedssjef

blogg

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

ABChus og E.A. Smith Byggern
Fremtidens byggeplasser samhandler i større grad med sine samarbeidspartnere. Bygger’n Proff har utfordret, vært ansvarlig, tilgjengelig og vist seg som en god samarbeidspart gjennom hele prosessen»
Husbank finansiering
Vi har et bredt utvalg av ferdighus, og fleste av våre boliger tilfredsstiller Husbankens krav til finansiering.
Hvordan spare strøm
Våre ferdighus leveres med smarthusteknologi som standard. Alt kontrolleres i mobil-applikasjonen, der du også har oversikt over morgendagens strømpriser. For deg som kunde betyr at du raskt og enkelt kan redusere strømutgiftene med tusenvis av kroner.