Overtakelse av ny bolig – alt du trenger å vite

Hvor raskt kan du forvente en overtakelse når du bygger hus? Hva bør du spørre om når ekspertene tar deg gjennom det nye huset, og hva er egentlig en ferdigattest? Her er alt du trenger å vite.

Hvor raskt kan du forvente en overtakelse når du bygger hus? Hva bør du spørre om når ekspertene tar deg gjennom det nye huset, og hva er egentlig en ferdigattest? Her er alt du trenger å vite.

Endelig er dagen kommet. Du skal på overtakelse og endelig motta nøklene til ditt splitter nye hus, og kanskje står flyttebilen allerede klar?

Her forklarer vi hvordan selve overtakelsen av ditt nye hus foregår, hvem som er tilstede fra ABChus og hvilke spørsmål det kan være lurt å stille når du har alle ekspertene samlet på et sted.

Tidspunkt for overtakelse

– Når huset nesten er ferdig, ringer vi kunden for å avtale en forbefaring. På en forbefaring går vi gjennom huset for å se at alt er slik kunden ønsker. Hvis det er noe som skal endres, sørger vi for at dette er på plass før selve overtakelsen, sier Sondre Nygaard, teamleder for Follo og Østfold i ABChus.

EKSPERTEN: Sondre Nygaard er boligkonsulent i ABChus.

I ABChus har vi fokus på å bygge raskt og effektivt. Tiden du kan forvente fra byggeprosessen starter til du står med nøklene i hånden, er 6-8 måneder.

– Graveren er den første som starter med arbeidet på tomten. Han bruker gjerne 8 uker. Deretter bruker vi mellom 4-6 måneder på selve huset, sier Nygaard.

Overtakelse av ny bolig – slik er prosessen

Når det er tid for selve overtakelsen, vil alle som har vært involvert i prosjektet fra ABChus være tilstede for å ta deg gjennom huset.

– Det er en boligkonsulent, prosjektleder og byggeleder, forteller teamlederen.

– Det første vi gjør er å ta med kunden på en runde rundt huset. Da sjekker vi at alt er som det skal være utvendig. Deretter tar vi kunden gjennom huset rom for rom. Her sjekker vi at alt av gulv, vegger og tak er som avtalt, undersøker det elektriske og tester alle vinduer og dører.

OVERTAKELSE: – Når huset nesten er ferdig, ringer vi kunden for å avtale en forbefaring. På en forbefaring går vi gjennom huset for å se at alt er slik kunden ønsker. Hvis det er noe som skal endres, sørger vi for at dette er på plass før selve overtakelsen, sier Nygaard.

Underveis i prosessen blir det ført en protokoll av ABChus. Denne blir signert av begge parter mot slutten av overtakelsen, og gir oversikt og et utgangspunkt for oppfølging hvis det er noen små justeringer som skal fikses i de ulike rommene.

– Under overtakelsen får også kunden login til noe som heter Boligmappen.no. Boligmappen inneholder alt av informasjon om huset, også kalt EFDV-informasjon. Her finnes alt fra hvilke fargekoder som er brukt, kjøkkeninnredning og gulvleverandør. Kunden kan da finne tilbake til nøyaktig informasjon om alle elementer i boligen på et hvilket som helst tidspunkt, forklarer Nygaard.

Underveis i prosessen kan det for deg som kunde være lurt å spørre om alt du lurer på. Uansett om det er hvordan ventilasjonsanlegget fungerer, hvordan du skal koble opp oppvaskmaskinen på kjøkkenet, eller hva du må gjøre før du fyrer opp i peisen første gang.

På overtakelsen har du alle ekspertene samlet på ett sted, og de gir deg gjerne en innføring.

– Når vi har tatt kunden gjennom hele huset og protokollen er signert, overleverer vi nøklene til boligen sammen med en liten gave.

OVERTAKELSE: Etter at teamet fra ABChus har tatt deg gjennom hele huset, og alt er godkjent, er det klart for å flytte inn i ditt nye hjem. Faktisk kan du gjerne ta med deg flyttebilen på overtakelsen.

Ferdigattest for ny bolig

Når du skal bygge hus, vil du ganske raskt bli introdusert til begrepet «ferdigattest», som henger tett sammen med overtakelse.

– En ferdigattest er et dokument som utsendes av kommunen når boligen er helt ferdig, og er godkjent som beboelig, forteller Nygaard.

Søknad om ferdigattest blir sendt av ABChus, og inneholder en signert ansvarsrett fra alle som har vært involvert i byggeprosessen. Det inkluderer tømrere, elektrikere, rørleggere, flisleggere og malere. I søknaden bekrefter den ansvarlige for sitt fagfelt at arbeidet er gjennomført etter gjeldende lover og regler. De legger også ved nødvendig dokumentasjon.

– Søknad om ferdigattest blir sendt inn mot slutten av byggeprosessen. Kommunen har en saksbehandlingstid på tre uker, men kan ofte være litt raskere for å unngå at de som skal flytte inn blir stående uten et sted å bo, sier eksperten.

Hvis det er noe arbeid som gjenstår mot slutten av byggeprosessen, som er sentralt for å få en ferdigattest, kan kommunen gi en midlertidig bo-tillatelse. Dermed vil du ikke bli satt på gaten, men kan bo i huset til en eventuell mangel rettes opp.

FERDIGATTEST: Når du skal bygge hus, vil du ganske raskt bli introdusert til begrepet «ferdigattest», som henger tett sammen med overtakelse. En ferdigattest er et dokument som utsendes av kommunen når boligen er helt ferdig, og er godkjent som beboelig.

Ettårbefaring og garanti på nytt hus

Når du har bodd i det nye huset ditt i ett år, vil ABChus komme tilbake og gjennomføre den samme prosessen som ved overtakelse en gang til. Dette er for å forsikre at alt fremdeles er i orden.

– Vi jobber med treverk som er et levende materiale, og det kan skje endringer i løpet av det første året. På ettårsbefaringen tar vi en ny runde av huset, og kan rette opp slike kosmetiske endringer, som en sprekk i et hjørne eller en dør som knirker, forteller Nygaard.

– Er det snakk om større utfordringer, må du selvfølgelig bare ta kontakt før vi kommer tilbake for ettårsbefaring, så ordner vi det med en gang.

Et nytt hus gir deg uansett stor trygghet, for det følger alltid med en garanti som varer i fem år etter overtakelse.

– Hvis det skulle skje en lekkasje på et rør eller lignende, kan du være trygg på at vi raskt kommer for å rette det opp. Garantien gjelder fem år etter overtakelse, og vi i ABChus setter av et beløp for alle boligene vi bygger, som en sikkerhet for deg som kunde og for oss, avslutter Nygaard.

GARANTI PÅ NYTT HUS: Ved kjøp av et nytt hus har du større trygghet, for det følger alltid med en garanti som varer i fem år etter overtakelse.

Anette Kristiansen

Web- og SEO-ansvarlig

Relaterte artikler

Vi er på vei til å møte Per Kristian og Camilla med familie for å ta en prat om deres nye hus. Vi svinger opp en nyasfaltert vei og skjønner med en gang at vi er på riktig plass. Huset er moderne med store vinduer og litt stram utførelse. Huset ligger på et platå med en flott utsikt.

Søvn er viktig for oss alle, og i forbindelse med den internasjonale søvndagen som var den 13. mars har vår egen interiørdesigner kommet med 5 gode tips til hvordan du kan sove bedre!

ABChus har besluttet å midlertidig ikke utføre mer enn helt nødvendige service eller reklamasjonsoppdrag på våre boliger, grunnet koronaviruset.