Plantegninger for hus – hvordan forstå og lese dem?

image

Mange tyr ofte til plantegninger for hus når de skal finne drømmehuset. Det kan imidlertid også være aktuelt å se på plantegninger for en bolig du allerede har kjøpt. Kanskje du ønsker å visualisere nye måter å møblere eller bygge ut boligen på?

Her ser vi nærmere på plantegninger for hus, og forklarer deg hvordan du tolker dem!

Hva er plantegninger?

Plantegninger er tekniske tegninger av boliger som illustrerer hver etasje på en oversiktlig måte. Tegningen viser et plan av boligen sett i fugleperspektiv, og gir deg oversikt over våde skillevegger og bærevegger.

Du vil også kunne se rombetegnelser i en plantegning av et hus, så vel som størrelsen på hvert rom (oppgitt i antall kvadratmeter). Det er også vanlig at plantegninger gir deg oversikt over plasseringen til vinduer og dører, samt trapper og andre relevante deler av bygningen.

Hos ABChus finner du mange flotte ferdighus, og dersom du klikker deg inn på disse vil du kunne se praktiske plantegninger av hver enkelt etasje. På den måten kan du få oversikt over arealer og rominndeling, og visualisere hvordan boligen eventuelt kan møbleres.

Inga Lukosiute
Fagansvarlig teknisk tegning

Se for eksempel på det populære ferdighuset Nelly . Under bildet kan du klikke deg inn på «Plantegninger» og se boligens planløsning ovenfra.

Hvor finner jeg min hus-tegning?

Dersom det er snakk om et av ABChus sine ferdighus, kan du finne din hus-tegning på nettsiden vår under hver husmodell.

Det finnes også kommunale byggesaksarkiver med plantegninger av hus. Her finnes det ofte hus-tegninger av boliger som er lokalisert i kommunen, inkludert tegninger av plan og fasade.

Har du kjøpt et gammelt hus, kan du kanskje kontakte selger og høre om vedkommende har plantegningene. Hvis ikke er det kanskje best å ta kontakt med kommunen.

Hvem har ansvar for å tegne hus?

Det å tegne hus er vanligvis noe arkitekten bak boligen står for, men med godt samarbeid med teknisk avdeling. Tegningene sendes så til Plan- og bygningsetaten, som har ansvaret for kommunens byggesaksbehandling.

Ved salg av boliger er det for øvrig også vanlig at eiendomsmegler eller andre tegner enkle skisser av bygningen. Husk imidlertid på at dette ofte ikke er detaljerte plantegninger, og at målene ikke alltid er helt korrekte.

I usikre tider er fastpris gull verdt

Hvordan tolke plantegninger av hus?

Når du skal tolke plantegninger av hus, er det først og fremst viktig å huske på at du ser boligen ovenfra. Det er også greit å lære seg hva ulike begreper som brukes i eller ved siden av tegningen betyr.

Forkortelsen «Tekn/Sport» brukes for eksempel ofte når det er snakk om en utvendig bod, mens «Sov» indikerer at det er snakk om et soverom. Dersom det er flere av en type rom, for eksempel soverom, settes det tall bak romnavnet – for eksempel «Sov1», «Sov2» osv.

hvordan lese og forstå plantegninger med ABChus hovedetasje Arwen
hvordan lese og forstå plantegninger med ABChus andre etasje Arwen

Når du skal tolke plantegninger av hus er det også greit å ha forståelse for hvilken målestokk huset er tegnet i. Er for eksempel boligen presentert i en plantegning i målestokken 1:150, betyr dette at 1 cm på tegningen vil tilsvare 1,5 m
i virkeligheten.

Nedenfor finner du en forklaring på de mest vanlige uttrykkene og begrepene som brukes i forbindelse med plantegninger av hus:

  • BRA: Bruksareal i boligen. Dette er arealet målt på innsiden av huset (ikke medregnet yttervegger), og oppgis i kvadratmeter (m2). Sportsbod, carport eller overbygd terrasse er ikke inkludert i målet, og oppgis heller som tilleggsareal.
  • P-rom: Primærrom. Dette er boligens bruksareal utenom boder og skillevegger mellom forskjellige boenheter. Eventuelle piper telles heller ikke med.
  • BYA: Bebygd areal. Dette målet forteller deg hvor stort areal av eiendommen boligen dekker, medregnet eventuell garasje/carport.

Når er det aktuelt å se på planløsninger?

Ofte blir plantegninger kalt for planløsninger, selv om sistnevnte begrep også brukes om hvordan en boligs romløsninger ser ut. Man sier for eksempel ofte at det er åpen stue-kjøkkenløsning når det ikke er noen skillevegg mellom stue og kjøkken.

Uansett, en planløsning eller plantegning er kjekk å ha når du skal kjøpe nytt hus. Dette fordi du får mulighet til å planlegge hvordan boligen skal møbleres. Du kan også se på planløsningen og tilpasse den ved behov – for eksempel om du ønsker et soverom mindre.

Planløsninger er også nyttige for deg som ønsker å planlegge møblering eller oppussing i eksisterende hus.

Plantegninger_Nelly_2023 fra ABChus
Plantegninger_Nelly_2023 fra ABChus

La deg inspirere av hustegninger på nett

Ved å se på hustegninger på nett kan du la deg inspirere og finne ut hva slags løsning som passer best for deg og eventuell familie.

Se for eksempel gjennom ABChus sine hustegninger om du vurderer et ferdighus, og visualiser hvordan løsningen vil passe for deg i hverdagen! Er det for eksempel mulig å møblere stuen med møblene du allerede har?

Plantegning | Symbolforklaring

I en plantegning finner du ofte en praktisk symbolforklaring, og denne gir deg informasjon om hva de ulike elementene i tegningen visualiserer.

Det finnes blant annet egne symboler for senger, sofaer, stoler, garderobeskap, WC, dusj, vask, sentralstøvsugere, vedovner, piper og ventilasjonsaggregat.

Hvorfor er plantegning symboler nyttige?

Plantegning symboler er nyttige blant annet fordi de kan gi deg praktiske forslag til hvordan du kan møblere huset.

Symbolene er også praktiske fordi de forteller deg hvor faste installasjoner som piper og lignende er lokalisert. På den måten slipper du kjedelige overraskelser når du skal begynne å møblere boligen.

Kan man bestille plantegning med mål ved behov?

Dersom du eier et gammelt hus, vil du ofte ha mulighet for å bestille en plantegning med mål ved å ta kontakt med kommunen. Eventuelt kan du kontakte et takstfirma eller andre som tilbyr å lage plantegninger mot betaling.

Har du et ferdighus fra ABChus, kan du som regel finne en plantegning med mål direkte på hjemmesiden vår.

Velg gode planløsninger for ditt hus!

Vi i ABChus er opptatt av å levere gode planløsninger for hus, og vi tar hensyn til at alle kan ha ulike behov og ønsker. Derfor finner du et stort utvalg av ferdighus på siden vår, og disse har varierende planløsninger.

Gode planløsninger gjør ofte hverdagen litt enklere, og kan dessuten bidra til at samspillet mellom menneskene som bor der blir best mulig. Kontakt oss i dag for mer informasjon om plantegninger av hus!

Ta en titt i vår huskatalog, eller bestill den hjem i posten.

Følg gjerne ABChus på Facebook og Instagram for mer inspirasjon.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Hurtignavigering