Tips til å velge den beste planløsningen

image

Når dere skal bygge hus er det mange viktige valg å ta, et av dem er å finne planløsningen som er best for akkurat dere. I denne artikkelen finner du mange gode tips.

Hva menes med planløsning?

Begrepet planløsning brukes til å beskrive hvordan arealet i en bolig er delt inn i mindre enheter eller rom. En åpen planløsning betyr for eksempel at man har brukt færre vegger, slik at rommet blir mer åpent. Det kan være en åpen løsning mellom kjøkken og stue. En lukket planløsning betyr det motsatte, altså at arealet er delt inn i mindre enheter og flere rom.

Fordeler og ulemper med åpne planløsninger

En åpen planløsning gir følelsen av større plass, det vil være med på å gi rommet mer lys og luft og det vil for eksempel være enklere å prate med gjestene, mens man tilbereder maten. Ulempen med en åpen planløsning kan være at det er færre rom og mindre privatliv.

Fordelen med en lukket planløsning er, at man får flere rom. Derfor bruker man gjerne en lukket planløsning når det kommer til soverom. Det vil også gi mer privatliv. Ulempen er at rommene kan bli mer isolerte.

Plantegninger Nelly A fra ABChus hovedetasje

Hva kjennetegner en god planløsning?

En god planløsning er noe av det viktigste for å få til en velfungerende bolig. Det handler først og fremst om å skape en bolig som fyller behovene til de som skal bo der, og det handler om å få det beste ut av kvadratmeterne man har til rådighet.

Stue i vår husmodell Nelly C

Viktige ting å tenke på når man skal velge planløsning er: tilpasning av ferdighuset

Fleksibilitet: Boligen skal kunne forandre seg i takt med at behovene endrer seg.

God flyt: Det skal være enkelt og naturlig å bevege seg fra rom til rom.

God utnyttelse av plassen: Man bør unngå for mange korridorer og andre transportsoner og prioritere rom som brukes mest.

Oppbevaring: En god planløsning har praktiske oppbevaringsløsninger. Det kan være integrerte skap, utnyttelse av skråvegger etc.

En av fordelene ved å bygge nytt, er at dere har ekstra gode muligheter til å få det slik dere ønsker. Nettopp derfor er det viktig å starte med å finne ut hvilke behov dere har.

Følg gjerne ABChus på Facebook og Instagram for mer inspirasjon.

Gjør som interiørdesignerne

Start med å lage en behovsanalyse. Det er ikke så komplisert som det høres ut som, det er rett og slett en liste med spørsmål, som kan gjøre det enklere å finne ut hva dere har av behov. Det kan være spørsmål som disse:

Hvilken type familie er dere? Er dere en sosial familie som liker å invitere gjester, eller setter dere mer pris på å kunne ha godt med privatliv og egne soner?

Har dere små, store eller ingen barn? Hvis dere har små barn, kan det for eksempel være ekstra viktig med en åpen planløsning mellom stue og kjøkken, slik at det er enkelt å holde øye med barna som leker, mens dere lager middag. Store barn vil sette ekstra pris på mer privatliv og for eksempel en egen loftstue i nærhet til egne rom.

Hvilke rom er viktigst for dere? Er kjøkkenet husets hjerte? Er det her dere bruker mest tid? Eller er det stua som er husets samlingspunkt?

Kjøkken i vår husmodelle Nelly C

Hvilke daglige aktiviteter ønsker dere å prioritere? Spiller dere ofte spill sammen? Liker dere å se på tv, spille piano, lese bøker, strikke eller noe helt annet?

Hva ønsker dere å prioritere mest? Er et stort spisebord med plass til hele storfamilien høyt på ønskelista, eller er det en innbydende loungedel i stua som frister mest?

Hvilke generelle behov har dere? Kanskje dere ønsker en stue der det er naturlig å samles som familie, både til hverdag og ved spesielle anledninger. I tillegg til et kjøkken med spiseplass som kan brukes både til hverdagsmiddagen og lekselesing.

Hvilke individuelle behov har dere? Kanskje en av dere trenger å bruke en mindre del av stua som hjemmekontor, eller kanskje dere er ekstra glade i å høre musikk eller lese og ønsker en egen del av stua til det.

Når du vet hvilke behov dere har, er det enklere å ta gode valg. Det vil ikke alltid være mulig å tilfredsstille absolutt alle behov, men det vil kunne gi dere en viktig pekepinn på hva som er viktigst å prioritere.

Det skal være enkelt å kjøpe hus hos oss. Vi ønsker å hjelpe deg med det meste av planleggingen, slik at du kan bruke tiden din til å se frem til din nye hverdag i nytt hus.

Så, hva venter du på? Ta kontakt med oss i dag, så bygger vi drømmehuset sammen. 

Husk også å tenke frem i tid

Det er gode muligheter for at dere vil bo i boligen deres i mange år fremover. Det er derfor viktig å se for seg hvordan behovene vil kunne endre seg over tid. Hvis dere har små barn, er det for eksempel viktig å se for seg hvordan det kan bli når barna blir større. Hvis dere har store barn, kan det være viktig å se for seg hvordan det kan bli når de flytter ut.

La dere inspirere

Dere finner detaljerte plantegninger på alle ferdighusene til ABChus. Studér gjerne flere ulike hus og planløsninger, før dere bestemmer dere. Vi har alltid som mål å skape gode og velfungerende planløsninger og er overbeviste om at dere vil finne akkurat det huset som passer dere best.

Plantegninger Nelly A fra ABChus andre etasje

Ønsker du å booke en privat visning i et av våre hus? Eller kunne du tenke deg å sitte hjemme i sofaen mens du ser våre hus i 3D? Klikk deg inn på www.abchus/visningshus for mer informasjon.

Huskatalogen er kun starten på reisen mot drømmehuset og gir dere en pekepinn på hva som kan bygges. Alle råd fra oss får dere kostnadsfritt av oss i ABChus. Bestill gjerne gratis huskatalog her, eller last den ned digitalt i dag.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

image
Stuen i husmodellen Arwen - mørkt og maskulin stil

Hurtignavigering