Bygge hus på egen tomt?

Adele

Har du en egen tomt er du allerede ett skritt nærmere drømmen om ny bolig. Før du setter i gang med å bygge drømmehuset, er det imidlertid en del som skal på plass. Her får du gode råd. Vi tilbyr gratis tomtebefaring, ta kontakt med en av våre boligkonsulenter.

Planlegging

Å bygge et nytt hus på egen tomt krever god planlegging fra starten av. For hvilke muligheter har du på tomten din? Ifølge ekspertene, er det flere faktorer som er avgjørende.

– Du bør vite hvilke regler og bestemmelser som gjelder for tomten. Det kan være byggegrenser du må forholde deg til, eller det kan være at deler av tomten ikke er regulert for bolig. Slike ting kan gi begrensninger for hvor stort du kan bygge på tomten, sier teknisk tegner i ABChus.

– I noen tilfeller må du også ta hensyn til vann- og avløpsledninger som kan ligge tvers gjennom tomten. Da er du pålagt å holde deg fire meter unna rørene. I sjeldnere tilfeller kan du flytte rørene, legger han til.

Designet på boligen bør ha gjennomtenkte nivåer og planløsninger, slik at du får gode og praktiske arealer innendørs. Det samme gjelder imidlertid for områdene utendørs. Her må du ta hensyn til solforholdene på tomten, for å finne ut hvor du bør ha utearealer og terrasse, samt finne en god plassering av innkjørselen til huset.

Hva er EAT?

Det er mye som skal tas hensyn til når du bygger hus på egen tomt, og syns du det hele høres for omfattende ut, kan du heldigvis få hjelp av fagfolk.

ABChus leverer årlig rundt 275 boliger til kunder med egen tomt, og har derfor solid erfaring på området – som er til stor fordel for deg som vil bygge nytt.

Konseptet kalles på fagspråket «EAT», et ord du helt sikkert har sett når du har bladd deg gjennom en huskatalog eller surfet på nettet etter informasjon om boligbygging.

– EAT betyr «enebolig på annen tomt», og er en type boligutvikling for privatkunder som har en tomt de ønsker å bygge hus på. Det vil si at kunden eier tomten selv, mens vi bygger huset, sier Ystenes Monsen byggesaksleder i ABChus.

Resultatet er at du som kunde kan bygge drømmehuset på egen tomt, uten å løfte en finger. Alt du trenger å gjøre, er å finne tomten og velge drømmehuset i det store utvalget i huskatalogen.

Må sende byggesøknad og byggemelding

Erfaring kommer godt med når du skal bygge hus på egen tomt. Derfor er det smart å bruke fagfolk.

– Vi tar stilling til kundens ønsker, forholdet rundt tomten, bebyggelsene i området og bestemmelsene. Da har vi de rammene vi trenger, og vi kan begynne å tegne. Da er det viktig å ha riktig terreng å legge inn i tegneprogrammet, slik at vi kan finne en god plassering, sier Vedvik.

Når kunden har gitt sin tilbakemelding, kan en lage tegninger til byggemeldingen, slik at du kan søke byggetillatelse hos kommunen.

– Vurderer du en tomt der det må gjøres store endringer i terrenget, kan det bli vanskeligere å få det gjennom i kommunen. Derfor bør du sette deg inn i de kommunale reguleringsbestemmelsene. Dette gjør vi når kunden kommer til oss, men hvis du skal kjøpe tomt er det lurt å ta stilling til dette før du kjøper, forklarer han.

Par studerer byggeregler

Har du skrå tomt?

En annen ting du må ta hensyn til er terrenget på selve tomten. Er det en skrå tomt eller en flat tomt? Er den smal eller stor?

– Når jeg tar for meg en tomt ser jeg først på reguleringskartet. Terrenglinjene i kartet beskriver topografien i terrenget. Du må se for deg hvordan terrenget er, og gå gjennom alle bestemmelsene, slik at du vet hvordan du faktisk kan bygge på denne tomten, forklarer teknisk tegner.

Bygge hus på skrå tomt

Noen tomter er mer krevende enn andre. Skal du bygge hus på skrå tomt, er det flere ting du bør ta i betraktning. Spesielt høydeforskjellene er avgjørende for å finne den beste løsningen.

– Du må ta hensyn til støyforhold og solforhold. Har du en skråtomt som skrår feil i forhold til sola, kan det bli litt mer utfordrende, sier Vedvik.

Ønsker du mye bearbeiding av en skrå tomt, er det viktig å merke seg at det kan bli dyrt. I tillegg er det mange kommuner som helst ser at du begrenser terrenginngrep, og bruk av støttemurer.

Ved bearbeiding råder Vedvik deg til å benytte den massen du har på tomten fra før, fremfør å fylle på med ny masse. Dette er for å oppnå massebalanse, og kan samtidig spare deg for mye penger.

Festeavgift og festetomt - alt du trenger å vite

– Kommunene er ikke glad i mye mur, dessuten kan mye mur gi deg en høyere kostnad. Du må bygge huset inn i skråningen, slik at du fordeler inngrepet i terrenget. Det kan samtidig redusere prisen. Vi er opptatt av å gi forsvarlige løsninger, i tillegg til at det skal godkjennes av kommunen, forteller han.

Har du flat tomt?

Et hus må plasseres naturlig i forhold til tomten, og en flat tomt er derfor det enkleste å forholde seg til. Da slipper du som regel problematikk knyttet til terrenget.

Bygge hus på flat tomt

– Å bygge på flat tomt er som regel enkelt og greit. Hvis den flate tomten derimot har en grop, så kan du ikke legge huset ned i gropen. I noen tilfeller kan du da få tillatelse til å bygge huset litt opp, sier teknisk tegner.

Dette er for at du skal unngå å slite med overvann, samt at du skal kunne ha et like godt utgangspunkt som naboene.

– For det er ikke bare terrenget du tar hensyn til; du må kunne se ut av vinduene, kunne få sol og lys, ha god adkomst til boligen og opprettholde gode utearealer på samme nivå som naboen, forklarer han.

Har du smal tomt?

En smal tomt kan by på litt andre utfordringer, for det er ikke slik at du kan presse inn så mye som mulig på en tomt – uansett størrelse. Er det sparsomt med plass, krever det derfor smarte løsninger.

Bygge hus på smal tomt

– Å bygge på flat tomt er som regel enkelt og greit. Hvis den flate tomten derimot har en grop, så kan du ikke legge huset ned i gropen. I noen tilfeller kan du da få tillatelse til å bygge huset litt opp, sier tekniske tegner.

I noen tilfeller kan dette løses ved å installere brannvindu, andre ganger kan det være litt vanskeligere.

– Hvis tomten er både smal og skrå kan det bli utfordrende, særlig med tanke på solforhold, parkering og utearealer. Du skal tross alt få til en løsning du kan leve godt med. Men vi har husmodeller som er egnet til alle typer tomter, også de smale, sier han.

Funkishus på smal tomt eller moderne hus på flat tomt?

ABChus har mange ulike husmodeller å velge mellom. Ønsker du et funkishus på skrå tomt, eller et moderne hus på flat tomt? Konsulentene i ABChus snakker alltid med kunden, og får et klart bilde av hva du ser for deg før de foreslår en bolig som passer tomten og dine ønsker.

– Noen husmodeller er spesielt tilpasset skrå tomt, smal tomt eller flat tomt. Det er imidlertid ikke uvanlig at en må tilpasse terrenget litt. Vi har en serie med kompletthus der vi har tegnet og tilpasset huset ned til den minste detalj. I tillegg finnes det noen modeller der kunden har litt flere endringsalternativer å velge mellom, forteller byggesaksleder i ABChus, Ystenes Monsen.

Et godt eksempel er husmodellen Adele. Et romslig kompletthus som er helt ferdig. Her er det brukt mye tid på å tenke på planløsning og fargekombinasjoner, som gjør det lettere for deg som kunde.

– Det kan bli mange valg for en kunde gjennom byggeprosessen, hvis du skal bygge en bolig uten ordentlig planlegging. Desto mer komplett en bolig er, desto mindre uforutsette kostnader og endringer blir det for deg, forteller teknisk tegner.

Byggeprosessen trinn for trinn

  • Rådgivining
  • Valg av hus
  • Byggesøknad
  • Bygging
  • Overtakelse
  • Garanti

Husene er satt sammen med fullt kjøkken, parkett, fliser, fargekombinasjoner og alt du trenger. Det er også muligheter for å velge mellom en tradisjonell eller moderne stil, som har enkelte unike komponenter og materialer

– Hvis jeg hadde en egen tomt, så ville jeg tatt kontakt med en boligkonsulent hos ABChus og bedt om et forslag til en bolig på den tomten du har. Så lager vi tegninger og forslag på plassering i terreng, uten at det koster deg noe, sier teknisk tegner.

Hva koser det å bygge selv?

Det er mulig å bygge et drømmehjem til en rimelig pris. Nøyaktig hvor mye det vil koste, avhenger av flere faktorer. Blant annet tomt, grunnarbeid, materialer, arkitekter, håndverkere og designere. I tillegg skal prosessen koordineres og planlegges.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Hurtignavigering

logoHVOR VIL DU BYGGE?