Småhus til de mindre tomtene

image

Det er ikke alle som vil eller har behov for å bygge et stort hus på to etasjer. Det kan også hende at det rett og slett ikke er plass nok på tomten. Vi leverer både moderne og tradisjonelle husmodeller på under 140 kvadratmeter. 

Fordeler og ulemper ved småhus

Det er imidlertid både fordeler og ulemper ved å bo i et småhus. Forståelsen av disse fordelene og ulempene kan hjelpe potensielle huseiere med å ta en informert beslutning om hvorvidt et småhus er det riktige valget for dem.

Fordeler:

 • Lavere byggekostnader: Småhus krever generelt mindre materialer og arbeid enn større boliger, noe som fører til lavere byggekostnader. Dette gjør småhus mer tilgjengelige og økonomisk attraktive for mange, spesielt førstegangskjøpere og de med begrensede budsjetter.
 • Lavere vedlikeholdskostnader: Med mindre plass å ta vare på, vil vedlikeholdskostnadene for småhus ofte være lavere enn for større boliger. Dette inkluderer både tid og penger brukt på renhold, reparasjoner og oppgraderinger.
 • Energi- og miljøvennlighet: Småhus har vanligvis et mindre energibehov enn større boliger, noe som resulterer i lavere energikostnader og et redusert karbonavtrykk. Dette gjør småhus mer miljøvennlige og bærekraftige, noe som er en attraktiv kvalitet for miljøbevisste beboere.

Ulemper:

 • Begrenset plass og lagringsmuligheter: En av de største ulempene med småhus er den begrensede plassen og lagringsmulighetene. Dette kan føre til at beboere føler seg trangere og mer begrenset i sine daglige aktiviteter. Det kan også kreve mer kreativitet og organisering for å finne plass til eiendeler og møbler.
 • Potensielt mindre privatliv (nærhet til naboer): Småhus, spesielt de som er bygget på små tomter, kan ha en tendens til å ligge nærmere naboene, noe som potensielt kan redusere privatlivet. Dette kan føre til støy og forstyrrelser fra naboer, samt begrense privatlivet i utendørsområder som hager og terrasser.

Interiør og planløsning i småhus

Plass- og funksjonsoptimalisering

For å skape et komfortabelt og praktisk hjem i et småhus, er det viktig å optimalisere plassen og funksjonen for hvert rom. Dette kan innebære å utforme rom med flere formål, velge åpen planløsning for å skape en romslig atmosfære, og tilpasse høyden på rommene for å utnytte vertikal plass.

Møblering og innredning for små hus

Møblering og innredning i småhus krever en nøye planlegging og utvalg av møbler og dekor som passer til de begrensede arealene. Dette kan innebære å velge multifunksjonelle møbler, som senger med innebygd oppbevaring eller uttrekkbare spisebord, samt å fokusere på minimalistisk design og farger som skaper en følelse av romslighet.

Smarte løsninger for lagring og organisering

I småhus er det viktig å utnytte alle tilgjengelige lagringsmuligheter og organisere eiendeler på en effektiv måte. Dette kan omfatte bruk av vegghengte hyller, innebygde skap og skuffer, og kreative lagringsløsninger, som bruk av vertikale rom eller hengende oppbevaringsmuligheter. Å holde orden og organisere eiendeler i småhus bidrar til å opprettholde et ryddig og behagelig boareal.

Når du orienterer deg i ferdighuskataloger vil du ofte se at det skilles mellom to hovedtyper av hus – klassiske og moderne. De klassiske hustypene kan også kalles tradisjonelle, dette er husmodeller som ofte har sprosser på vinduene og gjerne saltak. De moderne boligene har store vindusflater, rette linjer og enten pulttak eller flate tak. I vår huskatalog finner du småhus som har både et tradisjonelt - og moderne utrykk.

Ferdighuset Perle

Arkitekt Anne Britt Kristiansen har tegnet flere av småhusene vi leverer, og forteller at målet er å lage praktiske, lune boliger for blant annet nyetablerte og små familier, men også hus som passer godt inn på smale tomter, eller trange felt hvor utbygger vil ha flere hus.

Noomi dag
image

Hus for små tomter

De små husene er arealeffektive, og leveres til en svært god pris. Planløsningen er god, og passer bra for de aller fleste. Dette betyr at til og med små hus kan gi store muligheter til deg som skal bo der.

Arealeffektivitet

I usikre tider er fastpris gull verdt

Når det gjelder små tomter, er det viktig å maksimere bruksarealet for å utnytte plassen optimalt. Flerfunksjonelle rom og fleksible løsninger kan bidra til å skape mer plass og tilpasse seg ulike behov. For eksempel kan en stue også fungere som et hjemmekontor eller et gjesterom. Utendørs plassutnyttelse, som hager og terrasser, kan også øke følelsen av romslighet og gi beboerne mulighet til å nyte utendørslivet.

Tomtens betydning for husvalg

Vurdering av tomtens størrelse, form og topografi er avgjørende for å velge riktig husmodell og tilpasse designet. Begrensninger og muligheter knyttet til tomten, som solforhold, utsikt og terreng, bør vurderes nøye for å få mest mulig ut av plassen. Husdesignet kan tilpasses tomten ved å justere retning, vindusplassering og høyde, slik at det passer best inn i omgivelsene.

Reguleringer og krav for små tomter

Det er viktig å være oppmerksom på lokale bygningskoder og forskrifter når man bygger småhus på små tomter. Avstandskrav til nabobebyggelse og grenser må overholdes for å sikre at huset er i tråd med lokale bestemmelser. I tillegg kan det være krav til uteareal, parkering og tilgang, som må tas i betraktning under planlegging og bygging av huset.

Ofte er det tomten som bestemmer hvilket hus du kan bygge. Er tomten smal og trang er det lurt å velge en husmodell med så liten grunnflate som mulig. Husmodellen Vindy er en spennende og nett bolig med to fulle etasjer, 3 soverom og 2 bad. Det beste av alt er at boligen har en grunnflate på kun 61 kvadratmeter. Denne moderne eneboligen passer derfor perfekt inn i eplehagen eller på de mindre tomtene.

Husmodellen Vindy med brun kledning
Plantegning husmodellen Plantegning husmodellen Vindy hovedetasje
Plantegning husmodellen Plantegning husmodellen Vindy andre etasje

Vi i ABChus har egne tekniske tegnere og boligkonsulenter som bistår deg med både gratis tomtebefaring og plassering av huset i 3D på tomten. Dette for at vi kan kartlegge, samt vise deg akkurat hvordan det vil bli på eiendommen din.

Fordeler med å kjøpe nytt

Når du skal bygge ditt eget drømmehus, vil du gjerne ha høy kvalitet til en rimelig pris. I tillegg er det selvfølgelig en stor fordel om du kan flytte inn så fort som mulig. Med våre ferdighus er dette en drøm som enkelt kan oppfylles.

6 fordeler med nytt ferdighus

 • Lave omkostninger i forindelse med kjøp av tomt, du betaler kun 2,5 % av tomteverdien i dokumentavgift til staten
 • Ingen budrunder på huset
 • Ingen oppussing - alt er nytt
 • Fem års reklamasjonsrett
 • Mer miljøvennlig og lavere strømregninger. Husene er bygget med balansert ventilasjonssystem som sørger for at frisk og filtrert luft sirkuleres rundt i huset
 • God tid til å planlegge innflyttning

Har du en tomt allerede, anbefaler vi alltid å ta en uforpliktende tomtebefaring og en boligprat med en av våre boligkonsulenter. Vi har tekniske tegnere som også tilbyr gratis plassering av huset på din tomt i 3D. Dette for å se akkurat hvordan det kan bli på din eiendom.

Se prislisten på våre ferdighus her.

Klikk deg inn for å lese den digitale huskatalogen. Følg gjerne ABChus på Facebook og Instagram for mer inspirasjon.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Hurtignavigering