Strømpriser: Våre smarthus sparer deg for mer enn 14 000 kroner i året

image

Våre ferdighus leveres med smarthusteknologi som standard. Alt kontrolleres i mobil-applikasjonen, der du også har oversikt over morgendagens strømpriser. For deg som kunde betyr at du raskt og enkelt kan redusere strømutgiftene med tusenvis av kroner.

ABChus er den første i Norge som tilbyr smarthusteknologi som standard i alle ferdighus. For deg som kunde gir det flere fordeler: et bedre sted å bo, økt komfort, bedre sikkerhet og et hjem som ivaretar miljøet og helsen til deg og familien.

Ikke minst er smarthusteknologien kostnadsbesparende, og spesielt for strømregningen.

– Ved å senke termostaten på natten, slå av varmtvannstanken når strømprisene er på sitt høyeste og sette huset i feriemodus når du er borte, vil du uten strømstøtte kunne spare opp til 14 700 kroner i året på strømforbruket alene, sier Jonathan Lenk, daglig leder i Kardia AS - leverandøren av smarthusløsningene til ABChus.

Alt kontrolleres i mobil-applikasjonen. Systemet justerer automatisk lys, termostat og ventilasjon for optimale forhold, og når som helst har du tilgang til innstillingene på mobilen, og kan gjøre justeringer – eventuelt låse opp eller igjen dører.

I appen har du også god oversikt over gjeldende strømpriser.

– Morgendagens strømpriser publiseres klokken 13.00 dagen i forveien, og er alltid oppdatert i appen. Samtidig har du oversikt over strømprisene fra gårsdagen, og tilbake til da den tekniske enheten ble installert og tatt i bruk, forklarer Lenk.

Hvordan spare strøm?

Kontinuerlig oversikt over strømprisene, kombinert med at du enkelt kan justere alle termostater, lys og ventilasjon i en oversiktlig meny i mobil-appen, gjør det enkelt å spare strøm.

Salgssjef Per Morten Døhl Petersen

– Generelt ser vi et mønster der strømprisene er på sitt høyeste mellom 07.00 – 10.00 på morgenen, og mellom 17.00 – 21.00 på kvelden. Det er mye å spare ved å være bevisst på dette, og ved å justere termostater og varmtvann basert på klokkeslettene, sier Lenk.

Per Morten Døhl Petersen, salgssjef i ABChus, har sett flere eksempler på dette:

– Jeg har snakket med flere kunder som har flyttet fra en leilighet til et ferdighus fra oss på 200 kvadratmeter eller mer, som kan fortelle at de med smarthusteknologien har et lavere strømforbruk nå enn tidligere, sier han. 

Kardia AS jobber nå med en automatisering av innstillingene som sparer deg for strøm. Det vil si at systemet automatisk benytter energi når strømprisene er på sitt billigste, og bremser ned eller stopper forbruket når det er på sitt dyreste.

– Vi jobber med testing nå, så det er ikke helt avklart akkurat når det vil lanseres. Det vil imidlertid bli standarden for nye hus og vil kunne oppdateres i alle eksisterende ferdighus fra ABChus, forteller han.

Tre tips for å spare strøm med smarthusteknologi

Inntil automatiseringen er på plass, er ifølge Lenk dette de tre viktigste grepene du kan gjøre i appen, som vil påvirke prislappen på strømregningen din:

Senk termostaten: Ved å senke termostaten i en ny enebolig til 16 grader mellom 23.00-07.00, vil du redusere strømforbruket ditt med 10 prosent. Med en strømpris på 449 øre, som var gjennomsnittet september 2022, vil det spare deg for mellom 4400 og 6700 kroner i strømutgifter i året.

Mottar du strømstøtte, vil det tilsvare mellom 1200 – 1800 kroner spart i året.

Slå av varmtvannstanken: Hvis du slår av varmtvannstanken når strømmen er på sitt dyreste, er det enda mer å spare. Med utgangspunkt i 200 liter varmtvann om dagen (10 minutter i en regndusj eller 20 minutter i sparedusj) er forbruket 8,4 kilowattimer per dusj per dag. Med 50 øre spart 100 dager i året, vil du basert på september-prisene spare 418 kilowattimer og 1900 kroner per år. Med to personer i husholdningen, eller 50 øre spart 200 dager i året, kan du spare 836 kilowattimer og 2800 kroner i året.

Med strømstøtte vil du kunne spare 1028 kroner i året.

Sett huset i feriemodus: Når du setter huset i feriemodus, vil lys slå seg av og varmen justere seg ned til ønsket temperatur. På én uke i vintermånedene vil du kunne spare 250-320 kilowattimer og 1100-1400 kroner. Klarer du sette huset i feriemodus i ytterligere to uker i løpet av året (juleferie, høstferie eller vinterferie) vil du kunne spare opp til 4200 kroner i året.

Med strømstøtte vil du kunne spare 400 kroner for én uke og 1200 kroner for tre uker.

– I systemet kan du sette en sluttdato, for eksempel dagen før eller noen timer før du kommer hjem, slik at temperaturen igjen er optimal før hjemkomst, forteller Petersen.

Balansert ventilasjon og godt innemiljø

Smarthusteknologien fra Kardia består i tillegg av et tilpasset ventilasjonssystem, som sørger for kontinuerlig forsyning av frisk luft og et godt innemiljø.

– For ventilasjonssystemet vil jeg anbefale å sette temperaturen et par grader under innetemperatur for å sikre best mulig luftsirkulasjon. Dette er fordi ny og kald tilluft slippes fra en ventil i taket, og vil da lettere falle mot gulvet og inn i rommet, sier Lenk.

Også dette kan spare deg for noen kroner i løpet av året, men ikke mer enn rundt 20 kilowattimer i løpet av året, tilsvarende 89 kroner.

Ta kontakt fore en uforpliktende prat /kontakt/

Av: Chili Media

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

image
Hjemme hos Kari Anne og Øivind
Leonora tomannsbolig

Hurtignavigering