En tomannsbolig er en boligtype som passer utmerket når man ønsker å ha det romslig rundt seg, og samtidig vil bo på en økonomisk og sosial måte.    

Hva er en tomannsbolig?

En tomannsbolig kan betraktes som ett sammenhengende bolighus som er inndelt i to adskilte boenheter. Dette gjør det mulig for to husstander å bo i samme bygning, avdelt med en etasjeskiller (horisontaldelt tomannsbolig) eller en veggskille (vertikaldelt tomannsbolig).
Tomannsboliger er veldig populære i Norge, og kanskje spesielt blant barnefamilier og par. Som regel har beboerne tilgang på hver sin altan og/eller terrasse, og sistnevnte kan være adskilt med en skillevegg.
Det finnes også mer åpne og sosiale løsninger for de som ønsker det. Hagen og utearealene kan åpnes opp mellom boenhetene, noe som passer fint for de som ønsker å bygge sammen med en annen familie. 

Tomannsboliger for enhver smak

Boligtypen tomannsbolig kan variere fra funkisinspirert og moderne, til mer tradisjonell. De moderne variantene kjennetegnes gjerne av rette flater og linjer, store vinduer og skråstilt pulttak. Dette gir et moderne og minimalistisk uttrykk, og en romslig følelse.
Det er også mulig å velge en tomannsbolig med et mer klassisk design, gjerne med saltak og mer tradisjonelle løsninger.
Hos ABChus kan man finne tomannsboliger for enhver smak. Blant våre moderne eller funkisinspirerte tomannsboliger kan vi nevne Leonora og Tuva, to populære alternativer som finnes for både skrå og flat tomt, sier markedssjef Helene Smogeli.
Foretrekker man en mer tradisjonell løsning, kan Hedda, Noelle, Noelle XL eller Ella være gode valg. Vi har tomannsboliger som er designet og tilpasset menneskene som bor der, enten man ønsker en privat eller sosial atmosfære.

Noelle XL

Tomannsbolig som utleiedel

Det er også mange som velger å investere i en tomannsbolig fordi de ønsker å leie ut den ene boenheten, mens de selv bor i den andre enheten.
Dette kan være et godt alternativ til å leie ut en sokkelleilighet i en enebolig eller lignende, og gir gjerne leietaker større grad av privatliv og høyere bostandard.

Salgssjef Per Morten Døhl Petersen og markedssjef Helene Smogeli

Om man leier ut en del av en tomannsbolig kan dette potensielt generere en god ekstrainntekt. Husk imidlertid på at du kun kan få skattefrie leieinntekter når du leier ut en del av seksjonen du bor i selv. Dersom du leier ut en del av din egen bolig, og du selv benytter minst halvparten av boligen, er leieinntektene skattefrie. «Minst halvparten» avgjøres ut fra boligens utleieverdi på det frie markedet. Arealet er ikke avgjørende i denne sammenheng, men ofte henger selvsagt areal og utleieverdi sammen, sier salgssjef Per Morten Døhl Petersen.
Om du investerer i en tomannsbolig kan du eventuelt velge å selge en eller begge boenhetene, dersom du skulle foretrekke dette.

Hvorfor velge en tomannsbolig?

En tomannsbolig er et supert valg for dem som ønsker eneboligfølelsen med hage, terrasse og luft rundt seg, men som samtidig ønsker en mer økonomisk eller praktisk løsning.
En boenhet i en tomannsbolig vil som regel være et mer budsjettvennlig alternativ enn en enebolig. Dette skyldes blant annet skalafordeler som kommer av at man deler en vegg (eller gulv/tak), noe som medfører at oppvarmingskostnadene reduseres.
Tomannsboliger er som regel også perfekte for familier med barn, da boenhetene ofte inneholder 3–4 soverom og 1–2 bad. Boligene er stort sett mer romslige enn leiligheter, og i mange tilfeller vil boenheten gå over to plan.
Mange synes dessuten at det er fint å bo ved siden av en nabo. Avhengig av boform og hvilke avtaler man inngår, kan man dele på ansvar for klipping av plen, rengjøring av utearealer og vedlikehold av bolig.
  • Økonomisk (sparing av strøm)
  • Familievennlig
  • Romslig
  • Deling av arbeidsoppgaver med nabo

Hvor mye strøm sparer man på å velge tomannsbolig fremfor enebolig?

Sparing av strøm er en av fordelene man kan få ved å bo i en tomannsbolig fremfor en enebolig. Ifølge estimater gjort av eksperter, har eneboliger et gjennomsnittlig strømforbruk på 20 000 kWh årlig.
Til sammenligning er det gjennomsnittlige strømforbruket 15 000 kWh per år for en del av en tomannsbolig. Det betyr at du kan forvente å redusere strømregningen med 25 % om du bor i en tomannsbolig, noe som absolutt er gunstig for økonomien når strømmen er dyr.

Hvem passer en tomannsbolig for?

Mange boligbyggefirmaer velger å sette opp tomannsboliger, da dette er en etterspurt og populær boform blant nordmenn. Det kan derfor være gunstig å selge denne type bolig, og kanskje spesielt i eller utenfor byer der det behovet for boliger er stort.
Private kan også ønske å bygge en tomannsbolig på en tomt de har kjøpt. Har du en relativt stor tomt, kan det potensielt være veldig lønnsomt å bygge en ekstra boenhet der om du ikke trenger all plassen selv.
Det er også mange som drømmer om å bygge tomannsbolig sammen med venner eller bekjente, slik at man kan bo vegg i vegg.

Ferdighusmodeller er et godt valg

Dersom man ønsker å bygge en tomannsbolig, kan man velge å bygge det fra bunnen av. Dette kan imidlertid være både dyrt og tidkrevende. Mange velger derfor å sette opp drømmeboligen ved å velge ferdighusmoduler som kan settes opp på 1, 2, 3.
Først og fremst er ferdighus et mer økonomisk alternativ. Hos ABChus finner du ferdighusmodeller som er bygget etter elementmetoden.
I praksis betyr dette at vi bygger boligens elementer innendørs på en fabrikk, og disse elementene kan deretter monteres på den aktuelle tomten. Håndverkerne våre bygger de samme modulene igjen og igjen, noe som gir lavere materialsvinn og høy effektivitet.
Alle delene blir produsert innendørs i tørre omgivelser, og sendes deretter ferdig til tomten/byggeplassen. Dette gjør prosessen med å sette sammen huset rask, enkel og pålitelig, samtidig som kostnadene blir forutsigbare.

Motta hjelp til å finne en tomannsbolig som passer dine behov

ABChus har dyktige boligkonsulenter som mer enn gjerne hjelper deg med å finne tomannsboligen som oppfyller dine ønsker. Vi hjelper deg med planleggingen, og kan blant annet tilpasse boligen etter dine spesifikke behov.
Se gjennom vårt utvalg av tomannsboliger, og finn husmodellen som passer deg best. Vi har ferdighusmodeller med 3–4 soverom og 2 bad, noe som passer perfekt til familier og deg som ofte har gjester på besøk.
Husk at vi også har flermannsboliger eller rekkehus, noe som er et alternativ til tomannsboligen. Her er det mulig å få enda flere boenheter i samme bygning!
Kikk på den digitale huskatalogen vår, eller bestill et eksemplar som blir sendt hjem til deg i posten – helt kostnadsfritt. Stort enklere blir det ikke.
Følg gjerne ABChus på Facebook og Instagram for mer inspirasjon.
Helene Smogeli

Helene Smogeli

Markedssjef

blogg

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

ABChus og E.A. Smith Byggern
Fremtidens byggeplasser samhandler i større grad med sine samarbeidspartnere. Bygger’n Proff har utfordret, vært ansvarlig, tilgjengelig og vist seg som en god samarbeidspart gjennom hele prosessen»
Husbank finansiering
Vi har et bredt utvalg av ferdighus, og fleste av våre boliger tilfredsstiller Husbankens krav til finansiering.
Hvordan spare strøm
Våre ferdighus leveres med smarthusteknologi som standard. Alt kontrolleres i mobil-applikasjonen, der du også har oversikt over morgendagens strømpriser. For deg som kunde betyr at du raskt og enkelt kan redusere strømutgiftene med tusenvis av kroner.