Mikrohus eller små ferdighus? abcKONSEPT

image

Mikrohus og generelt små hus er et fenomen som vekker stadig mer interesse i Norge, og det er en rekke grunner til denne voksende populariteten. Hva er egentlig et mikrohus? Hvordan passer det inn i det norske boligmarkedet?

Mikrohus og små ferdighus representerer to kategorier av kompakte boligalternativer, designet for å tilby bostedsløsninger som er mer økonomiske, effektive og ofte mer miljøvennlige enn tradisjonelle boliger.

Mikrohus er små, selvstendige boliger som vanligvis har et areal på mindre enn 40 kvadratmeter. De kan være faste eller mobile, og er designet for å maksimere hver kvadratmeter gjennom smarte, multifunksjonelle løsninger. Noen mennesker velger mikrohus for å fremme en minimalistisk livsstil, redusere miljøpåvirkningen, eller skape et hjem som kan flyttes etter behov.

Små ferdighus, er en form for prefabrikkerte boliger som kommer i en rekke størrelser, men er generelt mindre enn tradisjonelle boliger. Som regel er de ikke større enn 60 kvadratmeter. Disse husene blir produsert på fabrikker, og deretter transportert til byggeplassen for å bli satt sammen. 

Både mikrohus og små ferdighus er blitt stadig mer populære som løsninger på boligkriser i urbane områder, og som alternativer for de som ønsker å redusere deres fotavtrykk, både økonomisk og miljømessig. Og er perfekt løsning for nyetablerende, små familier og eldre som vil bo litt mindre.

Mikrohus Fossekall ABChus

abcKONSEPT - små ferdighus

abcKONSEPT består av små ferdighus med fuglenavnene: Fossekall, Måltrost og Sisik. Fra fugleperspektiv vil de små husene variere i utseende avhengig av design og utforming. Konseptet baserer seg på boligløsninger som vil fremme en enklere livsstil, økonomisk overkommelighet og bærekraftighet.

Det er viktig å merke seg at valget av husstørrelser er personlig, og hva som er riktig for deg og din familie kan variere. Små hus passer ikke nødvendigvis for alle, men for de som verdsetter økonomi, enkelhet og miljøvennlighet, eller har en liten tomt kan abcKONSEPT være en attraktiv boligløsning.

Fordelene med småhus fra abcKONSEPT

 • Elementproduksjon egenet for rask oppføring og kort byggetid på ca. 6-8 måneder
 • Faste priser
 • Digitalisert tilvalgsbutikk som gir effektive salgsprosesser
 • Smarthusteknologi inkludert som standard som gir energieffektive stryringsmuligheter for boligen
 • Godt utvalg av planløsninger tilpasset alle livsfaser
 • Konstandseffektive boliger

Bygge hus på små tomter

Selv om både små ferdighus og mikrohus er designet for å passe på små tomter, vil deres unike trekk føre til forskjellige tilnærminger til utforming og plassutnyttelse. For eksempel kan et små ferdighus med to etasjer gi mer interiørplass uten å øke fotavtrykket, noe som er ideelt for smale tomter. På den andre siden kan et mikrohus på hjul være en god løsning for de som ønsker fleksibilitet til å flytte rundt etter behov.

Når det gjelder små tomter, er det viktig å maksimere bruksarealet for å utnytte plassen optimalt. Flerfunksjonelle rom og fleksible løsninger kan bidra til å skape mer plass og tilpasse seg ulike behov. For eksempel kan en stue også fungere som et hjemmekontor eller et gjesterom. Utendørs plassutnyttelse, som hager og terrasser, kan også øke følelsen av romslighet og gi beboerne mulighet til å nyte utendørslivet.

Ofte er det tomten som bestemmer hvilket hus du kan bygge. Er tomten smal og trang er det lurt å velge en husmodell med så liten grunnflate som mulig. 

Fordelene med små boliger

Det er flere fordeler med å bygge små ferdighus, blant annet:

 • Økonomiske fordeler
 • Mindre vedlikehold
 • Miljøvennlige boliger
 • Redusert gjeldsbyrde
 • Minimalistisk livsstil

Økonomiske fordeler: små hus har generelt lavere priser og kostnader sammenlignet med større boliger. De krever mindre materialer for å bygge og opprettholde, og de har ofte lavere strøm- og oppvarmingskostnader. Dette gjør dem mer økonomisk overkommelige for mange mennesker, spesielt førstegangskjøpere som ønsker å redusere boligutgifter.

Mindre vedlikehold: Grunnet deres mindre størrelse og enklere design, krever disse boligene generelt sett mindre tid og ressurser for å opprettholde dem i god stand. Med færre kvadratmeter å ta vare på, blir det lettere å rengjøre, reparere og utføre generelt vedlikehold. Dette gjør det ikke bare mer praktisk, men kan også resultere i besparelser på lang sikt, da det er mindre behov for hyppige og omfattende vedlikeholdsoppgaver. Så både mikrohus og små ferdighus tilbyr en bekymringsfri boopplevelse med mindre vedlikeholdskrav.

Miljøvennlig: Småhus er kjent for å være miljøvennlige og bærekraftige. På grunn av deres kompakte størrelse krever de mindre materialer for bygging, samt mindre energi for oppvarming og kjøling, noe som bidrar til å redusere deres karbonavtrykk. Mange mikrohus og små ferdighus er også utstyrt med grønne teknologier, som solpaneler, regnvannsoppsamlingssystemer og komposteringstoiletter. Dette gjør dem enda mer miljøvennlige ved å utnytte fornybare ressurser og redusere avhengigheten av tradisjonelle energikilder.

Redusert gjeldsbyrde: Små hus med deres kompakte størrelse og effektive utforming, representerer en vesentlig besparelse sammenlignet med tradisjonelle boliger, noe som kan resultere i en betydelig redusert gjeldsbyrde. Mindre materialkostnader, reduserte utgifter til oppvarming, kjøling og vedlikehold, samt muligheten for mindre boliglån, kan frigjøre midler for andre livsmål. For noen kjøpere kan det også være mulig å finansiere kjøpet helt med personlige besparelser, unngå boliglån og dermed eliminere gjeldsbyrden. Dermed kan disse alternative boligene bidra til større økonomisk frihet og fleksibilitet.

Minimalistisk livsstil: Det første som ofte trekkes frem når man snakker om mikrohus og små ferdighus, er den minimalistiske livsstilen som det oppfordrer til. Ved å leve på et begrenset område, oppfordres det til bevisste valg om hva man omgir seg med, og hjelper til med å frigjøre plass fra unødvendige eiendeler. Resultatet er en enklere og mer fokusert livsstil, hvor hver gjenstand har en hensikt og hver kvadratmeter er godt utnyttet. Mange eiere av små hus rapporterer om en økt følelse av frihet og mindre stress når de minsker mengden unødvendige gjenstander og rot i deres fysiske omgivelser.

Ved å kombinere disse faktorene kan våre små ferdighus gi et mer miljøvennlig alternativ til tradisjonelle boliger. Det er viktig å merke seg at miljøvennligheten til et hus ikke bare avhenger av størrelsen, men også av materialvalg, energieffektivitet og livsstilen til eierne.

Fossekall er et moderne funkishus med to soverom, bad, en romslig entre, og en åpen og praktisk planløsning. Denne boligen er perfekt for de som ønsker et moderne og funksjonellt ferdighus.

Med smarte løsninger og god bruk av plassen, kan du nyte komforten hjemme uten å føle deg begrenset av størrelsen på boligen. Dette er et funkishus hvor oppholdsrommene er i 2. etasje. Her finner vi stue og kjøkken. Den åpne planløsningen gir mulighet for gode samtaler. Nyt lange sommerkvelder eller en fin ettermiddag om høsten på den overbygde terrassen i andre etasje.

Mikrohus Måltrost ABChus

Måltrost er en flott og lettstelt tomannsbolig, med altdu trenger på én flate. Huset har moderne detaljer, gode planløsninger og passer godt for de fleste familier og behov.

Dette er boligen for den nyetablerte familien, til de som ikke vil bo i leilighet, men som ønsker seg liten hage og ha alt på ett plan. Man kan lettere tilbringe alderdommen i et hus der man slipper trapper, og har alle funksjonaliteter samlet. For småbarnsfamilier er det jo en drøm å ha god oversikt på hvor barna oppholder seg.

Boligen har to soverom, et deilig bad og en åpen og praktisk planløsning. Her får du store vinduer som slipper inn naturlig lys og gir utsikt til omgivelsene.

Ferdighuset Sisik er en svært spennende bolig på 53 kvadratmeter over to plan. Her har vi laget en liten og smal bolig som passer bra til eplehagen og de mindre tomtene. Dette er en bolig som er et perfekt eksempel på smart plassutnyttelse.

Huset rommer to soverom og et bad, og har en åpen planløsning i andre etasje. | tillegg får du en deilig veranda på hele 20 kvadratmeter.

Selv om boligen er liten, er den designet for å være praktisk og komfortabel. De åpne oppholdsrommene gjør det enkelt å samle både familie og venner, samt at soverommene gjør det enkelt å trekke seg tilbake.

Mikrohus Sissik ABChus

Vi bygger din drømmebolig

«Boligdrømmen» - smak litt på ordet, og la tankene begynne å fly fra rom til rom. Nytt bad, eget kjøkken, soverom til barna og ikke minst en romslig stue. Våre ferdighus er designet ut ifra hva våre kunder har fortalt oss om sine ønsker for sin drømmebolig. Som et resultat har vi utviklet forskjellige hus med planløsninger og design som er gjennomtenkt og tilrettelagt for livets ulike stadier.

Hva er inkludert i vår faste pris?

 • Smarthus
 • Komplett kjøkken fra Drømmekjøkkenet/Hvitevarer fra Siemens
 • Parkett
 • Trapp fra Trapperingen
 • Malte gipsvegger med listefritt i himlingen
 • Flislagte bad - varmekabler på baderom og entré
 • Teknisk enhet fra Kardia
 • Støpt plate/grunnmur
 • Gratis tomtebefaring og plassering av huset i 3D på tomten
 • 1-trinns byggesøknad

Vi har SMARTHUS som standard

Systemet justerer lys, termostat og ventilasjon for optimale forhold, som har en positiv effekt på luftkvaliteten i huset samt miljø- og energiforbruk. I tillegg har du når som helst tilgang til innstillingene på mobilen, og kan enkelt gjøre justeringer - eventuelt låse opp eller igjen dører. Det er en ekstra trygghet når du er bortreist. Du kan når som helst og hvor som helst i verden gå inn I mobilapplikasjonen og se at alt er som det skal være hjemme.

Med mobilen har du kontroll over alt av belysning i hjemmet, men du kan også legge inn egne spesifikasjoner for de ulike rommene. For eksempel at lyset på soverommet gradvis justeres opp på morgenen når du våkner, eller at det legges inn en funksjon for egen kinobelysning når familien samles i stua for å se på favorittfilmen.

I tillegg justeres temperaturen gjennom dagen, slik at du er komfortabel på dagen og sover godt gjennom natten.

Kostnader for små ferdighus vs mikrohus

Små ferdighus og mikrohus har begge lavere byggekostnader sammenlignet med tradisjonelle hus, men det er viktig å merke seg at prisen varierer avhengig av størrelse, design, materialer og beliggenhet. Generelt er mikrohus ofte billigere å bygge enn små ferdighus på grunn av deres mindre størrelse, men kan kreve mer spesialisert design og konstruksjon på grunn av deres begrensede plass.

Ta kontakt med en av våre boligkonsulenter dersom du vil vite mer om våre små ferdighus.

Kontakt oss!

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Hurtignavigering