Tiltrekkes du av det funksjonelle, rene og moderne? Da er kanskje et funkishus den hustypen du har øverst på ønskelisten din. I Norge har funkisstilen for lengst blitt en sentral del av arkitekturen, og preger i dag mange tomter i det ganske land.

Hva er et funkishus?

Et funkishus er i ordets rette og historiske forstand et hus med arkitekturstil basert på funksjonalisme (derav begrepet «funkis»). Funksjonalismen som stilretning blomstret opp på 1920-tallet, og vektla at man skulle utelukke alle overflødige elementer.
Innen arkitektur innebar dette at bygninger ble laget av materialer og konstruksjoner med rene flater og former, og at løsningene først og fremst skulle være funksjonelle.
Funksjonalismen hadde også et sosialt aspekt ved seg. Den siktet nemlig etter at flere skulle kunne skaffe seg en bolig uten å måtte betale for fordyrende ornamenter og unødvendige arkitekturdetaljer.
I dag er begrepet «funkishus» veldig innarbeidet i det norske språket, og brukes gjerne om alle boliger som preges av rene og enkle bestanddeler.

Funkis-serien Wide er et gjennomarbeidet konsept, dette er en designperle med rette linjer.

Hva kjennetegner et funkishus?

Dagens funkishus har mange likhetstrekk med de opprinnelige funkishusene som ble bygget på 1930- og 40-tallet. Alle funkishus vil som regel ha rene og enkle linjer og flater, sammenlignet med tradisjonelle hus.
Byggestilen byr på mange muligheter når det kommer til uttrykk, planløsninger og form. Her er noen av kjennetegnene på et typisk funkishus etter dagens standard:
  • Flatt eller skråstilt pulttak
  • Store vindusflater
  • Rette linjer
  • Minimalistisk fasade
Til sammenligning vil mange tradisjonelle hus gjerne preges av ornamenter, skråtak, takstein, vinduer med ark og flere detaljer.

Fordeler ved å velge funkishus

Det er en rekke fordeler forbundet med funkishus. Med store vindusflater vil du for eksempel kunne se frem til godt med dagslys i boligen.
Rikelig med dagslys er ikke bare bra for plantene dine, det kan også føre til mindre strømforbruk grunnet lavere behov for lamper.
Store flater gjør det også mulig å oppnå jevn og god isolering av vegger, noe som kan redusere energiforbruket ytterligere.

Fra stuen i Arwen

Hvordan velge riktig funkishus?

Det finnes mange ulike varianter av funkishus, noe som betyr at det er mulig å finne løsninger som dekker ethvert behov. Du kan for eksempel få funkishus med takterrasse, innebygget carport eller varianter tilpasset skråtomt.
Når du skal velge funkishus bør du også ta hensyn til antall bad og soverom, noe som gjerne vil avhenge av hvor mange som bor i husholdet. Mange faktorer vil spille inn, og det kan derfor være nyttig å få gode råd på veien.
For mange vil det imidlertid være designet på funkishus som er den største fordelen. De rette, rene og elegante linjene appellerer kanskje særlig hos de som liker moderne løsninger.

Moderne funkis bolig med fine detaljer

Byggestilen på våre ferdighus funkishus, byr på mange muligheter når det kommer til uttrykk, planløsninger og form. Her er noen av kjennetegnene på et typisk funkishus etter dagens standard.
Arwen er en stor kundefavoritt og er en av de mest populære ferdighusene hos oss. Boligen er utformet med tanke på den voksne generasjonen som ønsker komfort. Delikat hovedsoverom med bad og omkledningsrom i egen sone. Praktfull hovedetasje med store luftige vinduer og mønt himling over kjøkken og spisestue gir en god romfølelse.
Den åpne planløsningen gir mulighet for gode samtaler, uansett hvor i etasjen du befinner deg.
Nyt lange sommerkvelder eller en fin høstdag på den romslige terrassen i andre etasje.
Trenger du færre soverom og ønsker en praktisk carport integrert i huset? Ønsker du en funkis bolig for skrå tomt, eller funkishus med utleiedel? Ta en titt på dine valg her. https://abchus.no/ferdighus/funkishus/

Funkishuset Arwen, her vist på skrå tomt

Er du på jakt etter et ferdighus med spennende arkitektur?

Vi har flere alternative ferdighus i denne kategorien. Alle våre hus er designet av dyktige arkitekter hvor det er gjennomtenkte løsninger med fokus på funksjonalitet.

Motta hjelp til å finne drømmeboligen

Våre boligkonsulenter hjelper deg gjerne med å planlegge neste boligkjøp. Hos oss finner du en rekke populære funkishus, og vi har også prisgunstige moduler. Vi har funkishus med mange valgmuligheter og tilvalg, slik at boligen kan tilpasses den enkeltes behov.
Vi kan komme på en uforpliktende erfaring på tomten din dersom du ønsker tips og gode råd i jakten på drømmehuset. Kontakt oss i dag om du vil vite mer!

Magasinet Populære boliger

Se også flere populære husmodeller i vår katalog "Populære boliger"
Helene Smogeli

Helene Smogeli

Markedssjef

blogg

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

ABChus og E.A. Smith Byggern
Fremtidens byggeplasser samhandler i større grad med sine samarbeidspartnere. Bygger’n Proff har utfordret, vært ansvarlig, tilgjengelig og vist seg som en god samarbeidspart gjennom hele prosessen»
Husbank finansiering
Vi har et bredt utvalg av ferdighus, og fleste av våre boliger tilfredsstiller Husbankens krav til finansiering.
Hvordan spare strøm
Våre ferdighus leveres med smarthusteknologi som standard. Alt kontrolleres i mobil-applikasjonen, der du også har oversikt over morgendagens strømpriser. For deg som kunde betyr at du raskt og enkelt kan redusere strømutgiftene med tusenvis av kroner.