Hva er en generasjonsbolig?

image

Generasjonsbolig er et begrep som beskriver en bolig der flere generasjoner bor sammen. Det er ofte slik at generasjonene da har sine egne, avgrensede deler i boliger. Konsepter er vanligere i andre land, men det forekommer også i Norge.

Hva er fordelene med generasjonsbolig? I denne artikkelen ser vi nærmere på hvorfor noen velger denne boformen.

Kostnadsbesparelse er nøkkelordet

Mange vil nok tenke at generasjonsboliger tar vekk mye av privatlivet. Andre velger generasjonsboliger grunnet kultur og tradisjoner, der det å ta vare på sine eldre er viktig. Andre igjen ser de store kostnadsbesparelsene som en kan oppnå ved å opprette en generasjonsbolig.

Du vil nemlig kunne dele mange faste utgifter opp på flere generasjoner. Internett, TV, alarm, hagearbeid, vedlikehold av huset, og mye mer kan deles opp. Dette vil spare deg for ganske store beløp over tid.

Generasjonsbolig til salgs – kjøp eller bygg selv?

Er det en generasjonsbolig til salgs i området der du bor, kan det være fristende å hive seg på. Disse gir ofte veldig mye plass til en rimeligere pris per kvadratmeter enn klassiske boliger. Allikevel kan det hende at det lønner seg å bygge generasjonsboligen i stedet.

Dersom du selv bygger boligen, kan du nemlig få mye mer valgfrihet. Det kan være tilnærmet umulig å finne en generasjonsbolig til salgs som passer akkurat de behovene som din familie har. De forskjellige generasjonene kan ha forskjellig antall familiemedlemmer og forskjellige behov, slik som funksjonshemninger og lignende.

ABChus bygger nytt og vi er en husleverandør med priser, se våre priser her

Hvor mye koster en generasjonsbolig?

Kostnader avhenger naturligvis av beliggenhet og størrelse. Allikevel er det som nevnt rimeligere per kvadratmeter å sette opp en generasjonsbolig enn en vanlig bolig. Det er fordi kostnader slik som oppsett av vann-, avløps-, vei- og strømnett fordeles på flere parter.

Alt entreprenørene gjør på byggeplassen koster mindre per kvadratmeter, da alt arbeidet utføres på én og samme plass. Dette gir en ganske stor besparing for familiene som er involvert. Det er også som nevnt billigere når nett, TV og andre ting kan deles på flere.

Vi har flere husmodeller man har muligheten til å bruke som generasjonsbolig.

Bygge nytt ferdighus med utleiedel og plass til generasjoner

Husmodellen Nevie, den langstrakte boligen har tre soverom, hvor to av disse er plassert i første etasje sammen med en ekstra stue, bad og eget vaskerom. Denne etasjen har også en praktikantdel, praktikantdelen har egen inngang samt eget bad med plass til vaskemaskin. Praktikantdelen kan brukes som generasjonsbolig.

Nevie toplans bolig

Arwen A med utleiedel

Eller liker du Arwen, vår mest populære funkisbolig. Når du trenger plass, og tomten er smal er Arwen det passende huset. Arwen A er et moderne funkishus med 3 soverom, to bad, et romslig vaskerom, og en åpen og praktisk planløsning. Boligen er helt perfekt for den aktive familien. I tillegg har du mulighet for en utleieleilighet eller en form for generasjonsbolig i første etasje.

Møbelplan Arwen A_hovedetasje

Gjør en tomannsbolig til generasjonsbolig

I Norge er tomannsboliger et populært valg, både for par, barnefamilier, enslige og eldre. Sammenlignet med det å bygge to eneboliger, kan tomannsboliger være både økonomisk, bærekraftig og plassbesparende.

Vi skal her forklare nærmere hva som menes med tomannsboliger, og hva slags varianter man kan velge mellom!

En tomannsbolig kan defineres som en frittstående bygning bestående av to separate boenheter. Bygningen er som regel bygget slik at hver boenhet er under ett og samme tak, men med hver sin inngangsdør.

Som regel skiller vi mellom horisontaldelte og vertikaldelte tomannsboliger. Førstnevnte kjennetegnes ved at boenhetene er adskilt horisontalt. Her vil for eksempel den ene boenheten være i første etasje, mens den andre er i andre etasje.

I en vertikaldelt tomannsbolig er boenhetene separert vertikalt, altså fra gulv til tak, slik at enhetene ligger på rekke.

Noielle XL

Boligen består av to enheter kjedet sammen, og har smal kledning med innslag av fasadeplater, dette gir et mer spennende uttrykk! Inne i boligen er oppholdsrommene plassert i første etasje, mens tre soverom, stue og bad er å finne i andre etasje. Leonora kan du også få for skrå tomter.

Leonora sort

Ulike typer tomannsboliger

Siden tomannsboliger finnes i en rekke ulike størrelser og stiler, finnes det en variant som passer de fleste. Du finner for eksempel tomannsboliger med varierende antall soverom, bad og planløsninger.

Når det gjelder byggestiler, kan du velge mellom tomannsboliger i alt fra tradisjonelt til moderne design. Noen har for eksempel klassisk saltak, mens andre har et mer funkispreget pulttak.

ABChus har et stort utvalg av tomannsboliger, med boenheter som har alt fra to til fire soverom. Vi har til og med egne modeller med egen utleiedel, for de som ønsker det. Se flere tomannnsboliger her som er godt egnet for generasjonsboliger.

Motta hjelp til å bygge generasjonsbolig!

Trenger du hjelp til å bygge generasjonsbolig? Selv om du bare skulle ha en uklar idé i tankene, kan ABChus hjelpe deg med å sette i gang prosessen. Vi tar gjerne en samtale der vi kartlegger dine behov og tegner skisser for det du ser for deg.

Ta kontakt med oss i dag for å få hjelp til å bygge din generasjonsbolig!

Huskatalogen 2022_2023

Ta en titt i vår NYE huskatalog, eller bestill den hjem i posten.

Følg gjerne ABChus på Facebook og Instagram for mer inspirasjon.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Hurtignavigering