Hva koster det å bygge hus? Alt om pris, fastpris og kostnader

image

Ferdighus, prefabrikkert hus, nøkkelferdig hus eller bygge selv? Dette er en av de første avgjørelsene du står ovenfor når du skal bygge hus. Hva du velger vil påvirke pris, budsjett, kostnader og hvor mye du må gjøre selv. Her tar vi deg gjennom alt du trenger å vite.

Det å bygge hus er en drøm for mange. Det kan være du har kommet over en tomt med akkurat de kvalitetene du ønsker, eller det kan være at du drømmer om et unikt hus med et design akkurat etter dine ønsker.

Uansett utgangspunkt vil du raskt oppdage at det er en del valg å ta stilling til. Noe av det første du må bestemme deg for er om ønsker å gjøre mye selv eller om du foretrekker å lene deg på en husleverandør – og deretter hvor mye av jobben de skal ta seg av.

Her tar vi deg gjennom sentrale begreper når det kommer til det å bygge hus, og hvordan det påvirker pris, kostnader og din arbeidsmengde som boligkjøper.

Ferdighus, prefabrikkert eller bygge selv?

Hvis du har en drøm om å bygge hus har du kanskje allerede oppdaget at det finnes flere måter å gjøre det på. Ferdighus, prefabrikkert hus, nøkkelferdig hus og arkitekttegnet hus er noen av begrepene som går igjen, i tillegg til at du kan velge å bygge huset selv.

Hva innebærer begrepene for byggeprosess og pris, og hvordan skiller dem seg fra prosessen ved å bygge et hus selv? Det tar vi deg gjennom her:

 • Bygge hus selv: Skal du bygge nytt hus selv, må du være forberedt på at det innebærer mye planlegging og organisering. Her vil budsjettet legge føringer, men også regler og bestemmelser i området. Det første du trenger er hustegninger. Disse bør utarbeides av en arkitekt og kalkuleres av en ingeniør. Deretter kan du få på plass håndverkere og sette en tidsplan.

  Det kan være en fordeler ved å bygge selv hvis du har erfaring. Det kan bli billigere for deg, siden du kan gjøre mye av jobben selv. Samtidig medfører det også større fallgruver, som kan belaste deg personlig.
 • Ferdighus: Ferdighus og prefabrikkert hus er to ulike uttrykk som betyr omtrent det samme. Det er hus som er ferdig tegnet og beregnet av arkitekter, og klart til bygging. Erfarne fagfolk har på forhånd tenkt gjennom alt, tatt de vanskelige valgene og funnet de beste løsningene som er i tråd med forskrifter og krav.

  Større eller mindre deler av huset bygges på fabrikk, slik at arbeidet på byggeplassen kan reduseres. Dette gir mindre materialsvinn og en raskere byggeprosess. På bare få dager vil boligen være tett fra vær og vind. ABChus sine hus går inn under kategorien ferdighus.
 • Byggesett for hus: Et byggesett for hus er en materialpakke av et ferdig hus som du kjøper for å bygge selv, eller som du finner håndverkere til å bygge for deg. Byggesettet vil bestå av det mest grunnleggende til huset, slik som vegger, vinduer, isolasjon og tak, men kan også inkludere trapper, innredning og gulv- og taklister, avhengig av leverandør.
 • Nøkkelferdig hus: Et nøkkelferdig hus er et hus som er 100 prosent klart for boligkjøperen ved ferdigstillelse. Som eier kan du vri om nøkkelen til det nye huset og flytte rett inn. ABChus sine boliger er nøkkelferdige hus.

Stadig flere velger ferdighus

Til tross for at det er mange muligheter når en skal bygge hus, så kan ekspertene i ABChus se at det er stadig flere som velger ferdighus.

– For de fleste er hverdagen utrolig hektisk, og mange kjenner allerede på skyldfølelse som følge av en hektisk arbeidshverdag og at de for eksempel ikke får fulgt opp barna godt nok. Skal du i tillegg bruke tid på å bygge hus, så kan det blir for mye. Da er det enklere å kjøpe et ferdighus der alt gjøres for deg, forteller Per Morten Døhl Petersen, salgssjef i ABChus.

Hittil i år er snittandelen på kompletthusene fra ABChus 48 prosent, som viser at det er langt flere som har fått opp øynene for å velge en komplett ferdig bolig. Komplettserien er utviklet for å gjøre det så enkelt som mulig for deg som kunde å bygge drømmehuset.

Som kunde betyr det: ingen bekymringer, ingen vanskelige valg og ingen uforutsette kostnader. Alt du trenger å gjøre er å finne en byggeklar tomt og velge drømmehuset.

Hva koster det å bygge hus?

Hva det koster å bygge et nytt hus avhenger av huset du skal bygge, tomten og behov for grunnarbeid, samt kostnader for arkitekt, byggeleder, håndverkere og materialer.

Skal du bygge huset selv, er det viktig å vite at prisen gjerne har flere variabler enn hvis du kjøper et ferdighus. ABChus har imidlertid en nøkkelferdig prisliste og et bredt utvalg husmodeller som passer til ulike tomter – skrå tomt, flat tomt, liten tomt eller smal tomt.

Prisen ligger på mellom 17.000 kroner og 20.000 kroner per kvadratmeter. Dette er til stor forskjell fra den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for å bygge hus i Norge, som for øyeblikket ligger på 33.000 kroner per kvadratmeter, ifølge Boligfiks.no.

Prisen for ABChus sine ferdighus starter i overkant av 3 millioner kroner for det klassiske huset «Mynte» som er på 150 kvadratmeter (BRA) med to soverom, til det herskapelige huset «Adele LUX» som har fem soverom og en størrelse på 375,2 kvadratmeter (BRA).

Fasade av det klassiske ferdighuset Mynte

Pris på nøkkelferdig hus

Er du på utkikk etter en husleverandør av ferdighus eller nøkkelferdig hus, er det viktig å undersøke om prisen inkluderer prosjekterende fag.

Prosjekterende fag er bistand av fageksperter innen ulike felt underveis i byggeprosjektet; arkitekter, rådgivende ingeniører, byggesaksrådgivere og/eller ansvarlig søker. Er ikke dette inkludert i prisen som er satt, kan sluttsummen bli en annen enn det du hadde forespeilet deg. Hos de fleste husleverandører er prislisten nettopp veiledende.

Det kan være vanskelig å prise et hus på forhånd, men forutsigbarhet er helt sentralt når en skal bygge hus. I ABChus har vi derfor laget en nøkkelferdig prisliste.

Når du får en pris av ABChus, betyr det at huset er klart til innflytting i henhold til leveransdetaljene oppgitt i prislisten. Det tilkommer ingen skjulte tilleggskostnader eller gebyrer. Det du signerer avtale om, er det vi skal levere, til den prisen som er avtalt.

Dette får du

 • Smarthus
 • Komplett kjøkken fra Drømmekjøkkenet
 • Hvitevarer fra Siemens
 • Parkett i begge etasjer
 • Trapp fra Trapperingen
 • Malte gipsvegger med listefritt i himlingen
 • Flislagte bad - varmekabler på baderom og entré
 • Teknisk enhet fra Kardia
 • Støpt plate/grunnmur.

Fastpris gir deg trygghet og forutsigbarhet

Tiden vi lever i er preget av usikkerhet i både Norge og resten av verden. Det er få som med sikkerhet kan si hvordan verden kommer til å se ut i fremtiden. Likevel er det ikke til å komme unna at livet går videre på mange områder – og hvordan vi bor er ingen unntak.

Det kan være dere har behov for en større bolig, en mindre bolig, at alt er på ett plan eller at dere bare er lei av å pusse opp og fikse på et gammelt hus.

Uansett behov – fastpris gir deg både trygghet og forutsigbarhet. Vi i ABChus tilbyr alle våre hus til fastpris, og alle er priser er både attraktive og konkurransedyktig i markedet. Det betyr at du kan kjøpe et hus uten å risikere å bli overrasket over at prislappen endrer seg.

Uansett hva som skjer i fremtiden, kan du være sikker på at husleveransen fra ABChus er både forutsigbar og sikker.

Denne forutsigbarheten vil også bli tatt imot av banken som skal hjelpe deg med å finansiere byggeprosjektet. I usikre tider kan dette faktisk være tungen på vektskålen med tanke på om du får nødvendig finansiering eller ikke.

Populære tema

Populære tema
Bygge husHytteMest lest
Huskatalogen 2022_2023

Bygge FERDIGHUS? Våre ferdighus er nøkkelferdig og du kan flytte rett inn!

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

Aurora_2022_fasade
Husbank finansiering
Nelly tilpasset skråtomt

Hurtignavigering