Du vil ha et flott kjøkken og bad, parkett på gulvet, spotter i taket, minst mulig feil ved huset i ettertid, og du ønsker det til en veldig god pris. Er det mulig? Ja, visst. Her får du tips til hvordan du bygger hus med gode løsninger uten at det koster skjorta.

Hva koster det å bygge hus selv?

Det er mulig å bygge et drømmehjem til en rimelig pris. Nøyaktig hvor mye det vil koste, avhenger av flere faktorer. Blant annet tomt, grunnarbeid, materialer, arkitekter, håndverkere og designere. I tillegg skal prosessen koordineres og planlegges.

EKSPERTEN: Stian Fagerli er Teamleder Follo og Østfold i ABChus.

Så hvilke kostnader er det ved å bygge hus selv? Og finnes det en billigere måte å bygge hus på?
– Skal du bygge hus selv må du først få en arkitekt til å tegne huset og få dette godkjent, sier Stian Fagerli, teamleder for Follo og Østfold i ABChus.
Deretter starter grunnarbeidet. Ofte må tomten planeres for å legge til rette for boligen. Har du en skrå tomt må du også regne med sprengningsarbeid. Neste steg er å få noen til å bygge huset, og skaffe dyktige håndverkere til å gjøre jobben. Når du bygger selv, blir som regel huset «plassbygget», som ekspertene kaller det.
– Det vil si at alt bygges direkte på byggeplassen. Dette tar ofte litt lenger tid, og er dermed også noe dyrere. En sentral forskjell ved et hus som blir plassbygget og et ferdighus, er at et plassbygget hus blir eksponert for vær og vind i en lengre periode, forteller Fagerli.
For at byggeprosessen skal gå raskt og problemfritt, krever prosessen en byggeleder som har full oversikt og trekker i trådene. Byggelederen skal sørge for god fremdrift, at materialene er klare når de skal brukes, og at håndverkerne er der når de skal. Ja, rett og slett at alt går på skinner.

Hva er inkludert i vår faste pris?

Dette får du

  • Smarthus
  • Komplett kjøkken fra Drømmekjøkkenet
  • Hvitevarer fra Siemens
  • Parkett i begge etasjer
  • Trapp fra Trapperingen
  • Malte gipsvegger med listefritt i himlingen
  • Flislagte bad - varmekabler på baderom og entré
  • Teknisk enhet fra Kardia
  • Støpt plate/grunnmur.
Vi i ABChus tilbyr gratis tomtebefaring og plassering av huset i 3D på tomten. Ta kontakt med oss for en hyggelig boligprat!
– Du kan betale for en byggeleder, eller du kan gjøre det selv, men du må på forhånd være klar over at det medfører mye koordinering og logistikk, forklarer Fagerli.
Nøkkelen til suksess er at alle håndverkerne følger en fastsatt plan og kommer når de skal. På den måten blir byggeprosessen mer effektiv, ryddig og rimelig. Dette er derfor metoden ABChus velger å jobbe etter.

Byggeprosessen trinn for trinn

Det skal være enkelt å kjøpe hus hos oss. Vi ønsker å hjelpe deg med det meste av planleggingen slik at du kan bruke tiden din til å se frem til din nye hverdag i nytt hus. I ABChus er det slik at du som kunde kontakter en boligkonsulent fra det ABChus-kontoret som er plassert i ditt geografiske område. Alle våre boligkonsulenter har unik kjennskap og lokalkunnskap i sine områder, som er trygt for deg som kunde. 

Gode råd i byggeprosessen

Her er Stian og Iselins beste råd om byggeprosessen:

- Ikke vær redd for å be om hjelp!
- Benytt deg av den kompetansen boligleverandøren besitter.
- Er du usikker på hvordan huset skal plasseres på tomten?
- Tekniske tegnere hos boligleverandøren kan bistå med tomtebefaring for å finne beste plassering, helt kostnadsfritt.

For hos oss i ABChus er det vi som gjør den største jobben og du som drømmer. Helt fra tomtebefaring til nøkkelen står i døren kan du stole på at vi leverer det vi har lovet. Ikke minst tar vi ansvar for huset også i årene etter at det er ferdig, for å være helt sikre på at du er fornøyd. Her kan du lese mer om byggeprosessen trinn for trinn:
Rådgivning
Første gang vi møtes hjelper vi deg med å velge ut den hustypen som passer best dine behov og din tomt. Vi gjennomgår de mulighetene som finnes, på bakgrunn av bestemmelsene i kommunen der boligen skal bygges. Vi kartlegger dine ønsker og behov, slik at vi har et godt grunnlag for å kunne gi deg et  tilbud.
Valg av hus
Vi utfører tomtebefaring for å sikre oss at huset dere drømmer om faktisk passer inn på tomten og kan bygges etter kommunens reguleringsbestemmelser. Når vi er enige om hustype og plassering på tomten, vil våre konsulenter begynne å jobbe med detaljene. I denne fasen utarbeides en situasjonsplan, tegninger og tilbud for husprosjektet deres. 

Husmodellen Aurora

Byggesøknad
Når kontrakten er signert, sendes byggesøknad til kommunen. Behandlingstid for en byggesøknad varierer fra kommune til kommune, men vanligvis tar det minimum 3 uker. Når byggesøknaden er ferdig behandlet og godkjent, gir kommunen igangsettingstillatelse (IG) som betyr at grunnarbeidet kan starte. 
Bygging
Når IG foreligger fra kommunen, kaller vi inn til et oppstartsmøte hvor dere får møte deres egen byggeleder som vil ha ansvaret for deres boligprosjekt. I dette møtet blir fremdriften for prosjektet gjennomgått og huset blir satt i bestilling.

Underveis i prosjektet, vil dere bli kalt inn på møter og befaringer for å sikre at alt blir slik dere har avtalt.

Overtagelse
Underveis i prosjektet, vil dere bli kalt inn på møter og befaringer for å sikre at alt blir slik dere har avtalt. Like før overtagelse vil vi sammen gjennomgå huset punkt for punkt for å sikre dette. Deretter kan vi sende en søknad om ferdigattest til kommunen. Når denne kommer fra kommunen, er det tid for overlevering. Dere har nå endelig blitt huseiere!
Garanti
Et år etter overtagelse vil vi utføre en ettårsbefaring for å ta en gjennomgang av huset deres. Dette for å avdekke eventuelle feil eller mangler. Her blir det ført en protokoll med punkter og tidsfrister for evt. utbedringer. Vi stiller i tillegg 5 års garanti etter Bustadoppføringslova. Alt dette gir deg nødvendig trygghet for at drømmeboligen blir levert som avtalt.

PLANLEGGING: Nøkkelen til et suksessfullt byggeprosjekt ligger i god planlegging.

Hva koster det å bygge hus per kvadratmeter?

I 2018 lå gjennomsnittsprisen på å bygge hus på 28.000 kroner per kvadratmeter, ifølge Boligfiks. Prisen inkluderer ikke prosjekterende fag som arkitekt og rådgivende ingeniører, og du må derfor regne med at sluttprisen blir høyere.
Hvordan kan du så bygge et billig hus av god kvalitet?
Ved kjøp av ferdighus eller kompletthus, vil ikke prisen ha like mange variabler som når du bygger hus selv. Dermed får du større trygghet i hva det faktisk vil koste deg. I ABChus ønsker vi å gi kundene våre trygghet ved å levere nøkkelferdig hus til en fastsatt pris.
– Ikke alle som tilbyr ferdighus gir en fullstendig pris. For eksempel kan det være at du må legge til innredningspakker, som gjør at sluttprisen blir noe høyere. Derfor lønner det seg å velge ferdighus fra ABChus, både når det gjelder penger og tid, sier Fagerli og forklarer videre:
– Hos oss er alt inkludert i prisen. Huset er ferdig tegnet og tilrettelagt tomten din, uansett om du har skråtomt, smal tomt eller flat tomt. Materialer, interiør og farger er allerede valgt ut og planlagt. Vi kan derfor sørge for at byggeprosessen følger tidsplanen til punkt og prikke.
ABChus har husmodeller til enhver smak og alle tomter. Du kan få en komplett bolig av høy kvalitet til en pris på mellom 17.000 og 20.000 kroner per kvadratmeter. Den rimeligste modellen i huskatalogen er kompletthuset Noomi.
– Vi vet at vi ligger ganske mye lavere på pris enn våre konkurrenter. Vi har investert i å gjøre ting lett for kunden, med komplette tegninger og designløsninger, forteller Øyvind Nilsen, produktsjef i ABChus.
Siden prisen er fastsatt til når nøkkelen står i døren, blir det både billigere og tryggere for deg å bygge drømmehjemmet. Her er det ingen uforutsette utgifter. En nøkkelferdig pris forenkler også prosessen din med å få lån i banken.

PRIS BYGGE HUS: ABChus kan tilby en komplett bolig av høy kvalitet til en pris på mellom 17.000 og 20.000 kroner.

Hva koster grunnarbeid på tomt?

Når du skal bygge et nytt hus, er det viktig å ta grunnarbeid på tomten med i betraktning og i budsjettet. Og hva koster egentlig grunnarbeid på tomt?
Fagerli kan fortelle at prisen avhenger av hva slags forhold det er på tomten. Prisen på grunnarbeid av en skrå tomt kan bli høyere enn prisen på grunnarbeid av en flat tomt.  Det avhenger av hvor mye som må sprenges, og hvor mye som må fylles opp med stein og pukk.
– Prisen varierer veldig fra tomt til tomt. Har du en skråtomt må du kanskje sprenge, og det kan bli dyrt. Da kan grunnarbeid og planering av tomt ha en pris på mellom 300.000 til 500.000, forklarer eksperten.
Vil du unngå store kostnader på grunnarbeid av tomten, trenger du hjelp til å finne smarte og forsvarlige løsninger. Et hus må plasseres naturlig i forhold til tomten.
– Vi har hus-modeller for enhver tomt, og prisen er den samme uansett hvilken tomt du har. Vi prøver å gjøre det så billig som mulig å bearbeide tomten, med minst mulig sprengning, forteller han.

Slik bygger vi drømmehus til en god pris

Når du bygger hus selv er det naturlig at du må ta mange valg - du må ut å se på parkett, finne fliser og velge baderomsinnredning. For å unngå at du sitter igjen med dyre og dårlige løsninger, er det viktig at noen fokuserer på helheten. Da er det også lettere å få en stilmessig helhet.
– Vi bruker en del penger på designere i prosessen hos oss, som kan sette samme moderne og stilriktige designløsninger, forteller Øyvind Nilsen.

HELHETLIG STIL: – Vi bruker en del penger på designere i prosessen hos oss, som kan sette samme moderne og stilriktige designløsninger, forteller Øyvind Nilsen.

Nilsen forteller at når ABChus priser et hus, kan du være trygg på at det er helt ferdig. Det er heller ingen overraskelser underveis. Alt er med, alt er i huset og nøkkelen står klar i døren ved overtakelse.
– Vi har snakket med mange kunder opp gjennom årene. Vi har lyttet til dem og vet derfor hva de ønsker i en bolig. De vil ha et flott kjøkken og bad, parkett på gulvet, spotter i taket, minst mulig feil ved huset i ettertid, og de ønsker det til en god pris, sier Fagerli.

FLOTT KJØKKEN: Vi leverer Drømmekjøkkenet som standard i alle våre boliger. Kjøkkenet som er vist her kan du få som tilvalg.

Han poengterer at huset som bygges er en boligdrøm for kunden, og da er det opp til ABChus å sørge for at du får alt du ønsker. Bakgrunnen til at ABChus kan gi den gode prisen, er nettopp at huset er helt komplett, ferdig tegnet, planlagt og designet. Fast pris. Sikker plan. Komplett hus.
– Hvis du bekymrer deg for at du ikke skal like fargene på veggene, så vil jeg si at du får kjøpt veldig mye maling for den halve millionen du sparer på å velge et kompletthus. Du kan til og med bytte kjøkken hvis du vil, vi er fortsatt billigst, sier han.
Les huskatalogen vår digitalt eller bestill den hjem GRATIS i posten. Ta gjerne en titt hjemmesiden hvor du kan se våre husmodeller.
Følg gjerne ABChus på Facebook og Instagram for mer inspirasjon.
Helene Smogeli

Helene Smogeli

Markedssjef

blogg

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

ABChus og E.A. Smith Byggern
Fremtidens byggeplasser samhandler i større grad med sine samarbeidspartnere. Bygger’n Proff har utfordret, vært ansvarlig, tilgjengelig og vist seg som en god samarbeidspart gjennom hele prosessen»
Husbank finansiering
Vi har et bredt utvalg av ferdighus, og fleste av våre boliger tilfredsstiller Husbankens krav til finansiering.
Hvordan spare strøm
Våre ferdighus leveres med smarthusteknologi som standard. Alt kontrolleres i mobil-applikasjonen, der du også har oversikt over morgendagens strømpriser. For deg som kunde betyr at du raskt og enkelt kan redusere strømutgiftene med tusenvis av kroner.