Du vil ha et flott kjøkken og bad, parkett på gulvet, spotter i taket, minst mulig feil ved huset i ettertid, og du ønsker det til en veldig god pris. Er det mulig? Ja, visst. Her får du tips til hvordan du bygger hus med gode løsninger uten at det koster skjorta.

Hva koster det å bygge hus selv?

Det er mulig å bygge et drømmehjem til en rimelig pris. Nøyaktig hvor mye det vil koste, avhenger av flere faktorer. Blant annet tomt, grunnarbeid, materialer, arkitekter, håndverkere og designere. I tillegg skal prosessen koordineres og planlegges.

EKSPERTEN: Sondre Nygaard er Teamleder Follo og Østfold i ABChus.

Så hvilke kostnader er det ved å bygge hus selv? Og finnes det en billigere måte å bygge hus på?

– Skal du bygge hus selv må du først få en arkitekt til å tegne huset og få dette godkjent, sier Sondre Nygaard, teamleder for Follo og Østfold i ABChus.

Deretter starter grunnarbeidet. Ofte må tomten planeres for å legge til rette for boligen. Har du en skrå tomt må du også regne med sprengningsarbeid. Neste steg er å få noen til å bygge huset, og skaffe dyktige håndverkere til å gjøre jobben. Når du bygger selv, blir som regel huset «plassbygget», som ekspertene kaller det.

– Det vil si at alt bygges direkte på byggeplassen. Dette tar ofte litt lenger tid, og er dermed også noe dyrere. En sentral forskjell ved et hus som blir plassbygget og et ferdighus, er at et plassbygget hus blir eksponert for vær og vind i en lengre periode, forteller Nygaard.

For at byggeprosessen skal gå raskt og problemfritt, krever prosessen en byggeleder som har full oversikt og trekker i trådene. Byggelederen skal sørge for god fremdrift, at materialene er klare når de skal brukes, og at håndverkerne er der når de skal. Ja, rett og slett at alt går på skinner.

– Du kan betale for en byggeleder, eller du kan gjøre det selv, men du må på forhånd være klar over at det medfører mye koordinering og logistikk, forklarer Nygaard.

Nøkkelen til suksess er at alle håndverkerne følger en fastsatt plan og kommer når de skal. På den måten blir byggeprosessen mer effektiv, ryddig og rimelig. Dette er derfor metoden ABChus velger å jobbe etter.

PLANLEGGING: Nøkkelen til et suksessfullt byggeprosjekt ligger i god planlegging.

Hva koster det å bygge hus per kvadratmeter?

I 2018 lå gjennomsnittsprisen på å bygge hus på 28.000 kroner per kvadratmeter, ifølge Boligfiks. Prisen inkluderer ikke prosjekterende fag som arkitekt og rådgivende ingeniører, og du må derfor regne med at sluttprisen blir høyere.

Hvordan kan du så bygge et billig hus av god kvalitet?

Ved kjøp av ferdighus eller kompletthus, vil ikke prisen ha like mange variabler som når du bygger hus selv. Dermed får du større trygghet i hva det faktisk vil koste deg. I ABChus ønsker vi å gi kundene våre trygghet ved å levere nøkkelferdig hus til en fastsatt pris.

– Ikke alle som tilbyr ferdighus gir en fullstendig pris. For eksempel kan det være at du må legge til innredningspakker, som gjør at sluttprisen blir noe høyere. Derfor lønner det seg å velge ferdighus fra ABChus, både når det gjelder penger og tid, sier Nygaard og forklarer videre:

– Hos oss er alt inkludert i prisen. Huset er ferdig tegnet og tilrettelagt tomten din, uansett om du har skråtomt, smal tomt eller flat tomt. Materialer, interiør og farger er allerede valgt ut og planlagt. Vi kan derfor sørge for at byggeprosessen følger tidsplanen til punkt og prikke.

ABChus har husmodeller til enhver smak og alle tomter. Du kan få en komplett bolig av høy kvalitet til en pris på mellom 17.000 og 20.000 kroner per kvadratmeter. Den rimeligste modellen i huskatalogen er kompletthuset Noomi. En pris ingen andre kan tilby.

– Vi vet at vi ligger ganske mye lavere på pris enn våre konkurrenter. Vi har investert i å gjøre ting lett for kunden, med komplette tegninger og designløsninger, forteller Øyvind Nilsen, produktsjef i ABChus.

Siden prisen er fastsatt til når nøkkelen står i døren, blir det både billigere og tryggere for deg å bygge drømmehjemmet. Her er det ingen uforutsette utgifter. En nøkkelferdig pris forenkler også prosessen din med å få lån i banken.

PRIS BYGGE HUS: ABChus kan tilby en komplett bolig av høy kvalitet til en pris på mellom 17.000 og 20.000 kroner.

Hva koster grunnarbeid på tomt?

Når du skal bygge et nytt hus, er det viktig å ta grunnarbeid på tomten med i betraktning og i budsjettet. Og hva koster egentlig grunnarbeid på tomt?

Nygaard kan fortelle at prisen avhenger av hva slags forhold det er på tomten. Prisen på grunnarbeid av en skrå tomt kan bli høyere enn prisen på grunnarbeid av en flat tomt.  Det avhenger av hvor mye som må sprenges, og hvor mye som må fylles opp med stein og pukk.

– Prisen varierer veldig fra tomt til tomt. Har du en skråtomt må du kanskje sprenge, og det kan bli dyrt. Da kan grunnarbeid og planering av tomt ha en pris på mellom 300.000 til 500.000, forklarer eksperten.

Vil du unngå store kostnader på grunnarbeid av tomten, trenger du hjelp til å finne smarte og forsvarlige løsninger. Et hus må plasseres naturlig i forhold til tomten.

– Vi har hus-modeller for enhver tomt, og prisen er den samme uansett hvilken tomt du har. Vi prøver å gjøre det så billig som mulig å bearbeide tomten, med minst mulig sprengning, forteller han.

Slik bygger vi drømmehus til en god pris

Når du bygger hus selv er det naturlig at du må ta mange valg - du må ut å se på parkett, finne fliser og velge baderomsinnredning. For å unngå at du sitter igjen med dyre og dårlige løsninger, er det viktig at noen fokuserer på helheten. Da er det også lettere å få en stilmessig helhet.

– Vi bruker en del penger på designere i prosessen hos oss, som kan sette samme moderne og stilriktige designløsninger, forteller Øyvind Nilsen.

HELHETLIG STIL: – Vi bruker en del penger på designere i prosessen hos oss, som kan sette samme moderne og stilriktige designløsninger, forteller Øyvind Nilsen.

Nilsen forteller at når ABChus priser et hus, kan du være trygg på at det er helt ferdig. Det er heller ingen overraskelser underveis. Alt er med, alt er i huset og nøkkelen står klar i døren ved overtakelse.

– Vi har snakket med mange kunder opp gjennom årene. Vi har lyttet til dem og vet derfor hva de ønsker i en bolig. De vil ha et flott kjøkken og bad, parkett på gulvet, spotter i taket, minst mulig feil ved huset i ettertid, og de ønsker det til en god pris, sier Nygaard.

Han poengterer at huset som bygges er en boligdrøm for kunden, og da er det opp til ABChus å sørge for at du får alt du ønsker. Bakgrunnen til at ABChus kan gi den gode prisen, er nettopp at huset er helt komplett, ferdig tegnet, planlagt og designet. Fast pris. Sikker plan. Komplett hus.

– Hvis du bekymrer deg for at du ikke skal like fargene på veggene, så vil jeg si at du får kjøpt veldig mye maling for den halve millionen du sparer på å velge et kompletthus. Du kan til og med bytte kjøkken hvis du vil, vi er fortsatt billigst, sier han.

– Hvis du bekymrer deg for at du ikke skal like fargene på veggene, så vil jeg si at du får kjøpt veldig mye maling for den halve millionen du sparer på å velge et kompletthus. Du kan til og med bytte kjøkken hvis du vil, vi er fortsatt billigst, sier han.

Web- og SEO-ansvarlig

Anette Kristiansen

Web- og SEO-ansvarlig

blogg

Vår nye huskatalog for 2020 er endelig her! Du får 168 sider med inspirasjon og fakta til deg som drømmer om å bygge hus. Her finner du eneboliger, flermannsboliger og boliger til skrå tomt!

Relaterte artikler

null

Det er svært viktig å bytte filter minst en gang i året, helst hvert halvår for best mulig ventilasjon. Dette opprettholder den rene luften som kommer fra ventilasjonen og ut i husene.

Velkommen til en hyggelig boligprat

ABChus er en boligleverandør som har levert mer enn 3800 boligenheter i Norge siden starten i år 2000. Skal du selge eller kjøpe tomt, og lurer på hva som er mulig på din eiendom, da ønsker vi å komme i kontakt med deg. 

Nelly soverom tilpasset skrå tomt

Søvn er viktig for oss alle, og i forbindelse med den internasjonale søvndagen som var den 13. mars har vår egen Markedssjef kommet med 5 gode tips til hvordan du kan sove bedre!