Du vil ha et flott kjøkken og bad, parkett på gulvet, spotter i taket, minst mulig feil ved huset i ettertid, og du ønsker det til en veldig god pris. Er det mulig? Ja, visst. Her får du tips til hvordan du bygger hus med gode løsninger uten at det koster skjorta.

Hva koster det å bygge hus selv?

Det er mulig å bygge et drømmehjem til en rimelig pris. Nøyaktig hvor mye det vil koste, avhenger av flere faktorer. Blant annet tomt, grunnarbeid, materialer, arkitekter, håndverkere og designere. I tillegg skal prosessen koordineres og planlegges.

EKSPERTEN: Stian Fagerli er Teamleder Follo og Østfold i ABChus.

Så hvilke kostnader er det ved å bygge hus selv? Og finnes det en billigere måte å bygge hus på?
– Skal du bygge hus selv må du først få en arkitekt til å tegne huset og få dette godkjent, sier Stian Fagerli, teamleder for Follo og Østfold i ABChus.
Deretter starter grunnarbeidet. Ofte må tomten planeres for å legge til rette for boligen. Har du en skrå tomt må du også regne med sprengningsarbeid. Neste steg er å få noen til å bygge huset, og skaffe dyktige håndverkere til å gjøre jobben. Når du bygger selv, blir som regel huset «plassbygget», som ekspertene kaller det.
– Det vil si at alt bygges direkte på byggeplassen. Dette tar ofte litt lenger tid, og er dermed også noe dyrere. En sentral forskjell ved et hus som blir plassbygget og et ferdighus, er at et plassbygget hus blir eksponert for vær og vind i en lengre periode, forteller Fagerli.
For at byggeprosessen skal gå raskt og problemfritt, krever prosessen en byggeleder som har full oversikt og trekker i trådene. Byggelederen skal sørge for god fremdrift, at materialene er klare når de skal brukes, og at håndverkerne er der når de skal. Ja, rett og slett at alt går på skinner.
– Du kan betale for en byggeleder, eller du kan gjøre det selv, men du må på forhånd være klar over at det medfører mye koordinering og logistikk, forklarer Fagerli.
Nøkkelen til suksess er at alle håndverkerne følger en fastsatt plan og kommer når de skal. På den måten blir byggeprosessen mer effektiv, ryddig og rimelig. Dette er derfor metoden ABChus velger å jobbe etter.

PLANLEGGING: Nøkkelen til et suksessfullt byggeprosjekt ligger i god planlegging.

Hva koster det å bygge hus per kvadratmeter?

I 2018 lå gjennomsnittsprisen på å bygge hus på 28.000 kroner per kvadratmeter, ifølge Boligfiks. Prisen inkluderer ikke prosjekterende fag som arkitekt og rådgivende ingeniører, og du må derfor regne med at sluttprisen blir høyere.
Hvordan kan du så bygge et billig hus av god kvalitet?
Ved kjøp av ferdighus eller kompletthus, vil ikke prisen ha like mange variabler som når du bygger hus selv. Dermed får du større trygghet i hva det faktisk vil koste deg. I ABChus ønsker vi å gi kundene våre trygghet ved å levere nøkkelferdig hus til en fastsatt pris.
– Ikke alle som tilbyr ferdighus gir en fullstendig pris. For eksempel kan det være at du må legge til innredningspakker, som gjør at sluttprisen blir noe høyere. Derfor lønner det seg å velge ferdighus fra ABChus, både når det gjelder penger og tid, sier Fagerli og forklarer videre:
– Hos oss er alt inkludert i prisen. Huset er ferdig tegnet og tilrettelagt tomten din, uansett om du har skråtomt, smal tomt eller flat tomt. Materialer, interiør og farger er allerede valgt ut og planlagt. Vi kan derfor sørge for at byggeprosessen følger tidsplanen til punkt og prikke.
ABChus har husmodeller til enhver smak og alle tomter. Du kan få en komplett bolig av høy kvalitet til en pris på mellom 17.000 og 20.000 kroner per kvadratmeter. Den rimeligste modellen i huskatalogen er kompletthuset Noomi. En pris ingen andre kan tilby.
– Vi vet at vi ligger ganske mye lavere på pris enn våre konkurrenter. Vi har investert i å gjøre ting lett for kunden, med komplette tegninger og designløsninger, forteller Øyvind Nilsen, produktsjef i ABChus.
Siden prisen er fastsatt til når nøkkelen står i døren, blir det både billigere og tryggere for deg å bygge drømmehjemmet. Her er det ingen uforutsette utgifter. En nøkkelferdig pris forenkler også prosessen din med å få lån i banken.

PRIS BYGGE HUS: ABChus kan tilby en komplett bolig av høy kvalitet til en pris på mellom 17.000 og 20.000 kroner.

Hva koster grunnarbeid på tomt?

Når du skal bygge et nytt hus, er det viktig å ta grunnarbeid på tomten med i betraktning og i budsjettet. Og hva koster egentlig grunnarbeid på tomt?
Fagerli kan fortelle at prisen avhenger av hva slags forhold det er på tomten. Prisen på grunnarbeid av en skrå tomt kan bli høyere enn prisen på grunnarbeid av en flat tomt.  Det avhenger av hvor mye som må sprenges, og hvor mye som må fylles opp med stein og pukk.
– Prisen varierer veldig fra tomt til tomt. Har du en skråtomt må du kanskje sprenge, og det kan bli dyrt. Da kan grunnarbeid og planering av tomt ha en pris på mellom 300.000 til 500.000, forklarer eksperten.
Vil du unngå store kostnader på grunnarbeid av tomten, trenger du hjelp til å finne smarte og forsvarlige løsninger. Et hus må plasseres naturlig i forhold til tomten.
– Vi har hus-modeller for enhver tomt, og prisen er den samme uansett hvilken tomt du har. Vi prøver å gjøre det så billig som mulig å bearbeide tomten, med minst mulig sprengning, forteller han.

Slik bygger vi drømmehus til en god pris

Når du bygger hus selv er det naturlig at du må ta mange valg - du må ut å se på parkett, finne fliser og velge baderomsinnredning. For å unngå at du sitter igjen med dyre og dårlige løsninger, er det viktig at noen fokuserer på helheten. Da er det også lettere å få en stilmessig helhet.
– Vi bruker en del penger på designere i prosessen hos oss, som kan sette samme moderne og stilriktige designløsninger, forteller Øyvind Nilsen.

HELHETLIG STIL: – Vi bruker en del penger på designere i prosessen hos oss, som kan sette samme moderne og stilriktige designløsninger, forteller Øyvind Nilsen.

Nilsen forteller at når ABChus priser et hus, kan du være trygg på at det er helt ferdig. Det er heller ingen overraskelser underveis. Alt er med, alt er i huset og nøkkelen står klar i døren ved overtakelse.
– Vi har snakket med mange kunder opp gjennom årene. Vi har lyttet til dem og vet derfor hva de ønsker i en bolig. De vil ha et flott kjøkken og bad, parkett på gulvet, spotter i taket, minst mulig feil ved huset i ettertid, og de ønsker det til en god pris, sier Fagerli.
Han poengterer at huset som bygges er en boligdrøm for kunden, og da er det opp til ABChus å sørge for at du får alt du ønsker. Bakgrunnen til at ABChus kan gi den gode prisen, er nettopp at huset er helt komplett, ferdig tegnet, planlagt og designet. Fast pris. Sikker plan. Komplett hus.

Hva er inkludert i leveransen?

  • Komplett kjøkken fra Drømmekjøkkenet
  • Hvitevarer fra Siemens
  • Smarthus; styr lys, varme, ventilasjon og ytterdøren via smarthusappen
  • Flislagte bad med store, moderne fliser, varmekabler og downlights
  • Malte gipsvegger med listefritt i himlingen
  • Parkett i begge etasjer
  • Teknisk enhet fra Kardia; alt det tekniske til huset er samlet i ett skap med hvite, slette skyvedører
  • Støpt plate / grunnmur er inkludert
– Hvis du bekymrer deg for at du ikke skal like fargene på veggene, så vil jeg si at du får kjøpt veldig mye maling for den halve millionen du sparer på å velge et kompletthus. Du kan til og med bytte kjøkken hvis du vil, vi er fortsatt billigst, sier han.
– Hvis du bekymrer deg for at du ikke skal like fargene på veggene, så vil jeg si at du får kjøpt veldig mye maling for den halve millionen du sparer på å velge et kompletthus. Du kan til og med bytte kjøkken hvis du vil, vi er fortsatt billigst, sier han.
Helene Smogeli

Helene Smogeli

Markedssjef

blogg

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se hele 34 unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

Huskatalogen 2021
«Boligdrømmen» smak på ordene, og la tankene begynne å fly fra rom til rom. Nytt bad, eget kjøkken, soverom til barna og ikke minst din egen romslige stue hvor du kan krølle beina under et pledd og fordype deg i en spennende roman. Vår nye huskatalog 2021, kan nå leses  digitalt.  
Gryningen 128
Beslutningen er tatt og dere er klar til å bygge drømmehytta. Dette har dere drømt om i mange år, og nå er det endelig på tide å realisere drømmen. Neste steg blir å finne en hytteleverandør.
null
Vi ønsker deg hjertelig velkommen til visning av drømmeboligene! Visningene vil være søndag 20. juni, tidspunkt 12-14. Vi holder visninger i husmodellene: Noomi, Leonora 2M, Nelly og Zara. Ta en titt videre i artikkelen på hvor i landet vi har visning. Vi serverer kaffe og wienerbrød til alle besøkende. Smittevernsregler vil selvfølgelig bli overholdt. Husk at du må booke tidspunkt for visning denne dagen!