Når du skal bygge nytt hus, vil du møte på mange uttrykk som kategoriserer husmodeller og ferdighus, og det er ikke alltid lett å vite hva som er hva.

Husmodeller

Her tar vi deg gjennom hvilke husmodeller som finnes på markedet og hva som skiller metodene i byggeprosessen for hver av dem.

Prefabrikkerte hus

Et prefabrikkert hus betyr at større eller mindre deler av huset bygges på fabrikk. På den måten kan arbeidet på byggeplassen reduseres. Det kan være snakk om mindre deler, som en trapp eller andre deler av innredningen, eller det kan være at huset i sin helhet er prefabrikkert.
– Prefabrikkerte hus betyr at noen av delene er ferdigstilt et annet sted, og leveres på byggeplassen. Hos ABChus prefabrikkerer vi hele hus, sier Øyvind Nilsen som er produktsjef i ABChus.
Det er mange fordeler med denne måten å bygge på. Det gjør byggeprosessen langt mer effektiv og det blir minimalt med materialsvinn

Ferdighus

Akkurat som et prefabrikkert hus, er  ferdighus en samlebetegnelse for hus som er ferdig utviklet hos fabrikanten - i større eller mindre grad.
– Dette er et ganske bredt begrep som indikerer at leverandøren har tatt noen valg. Hvis du har en huskatalog med ferdigtegnede hus så kan du kalle det et ferdighus, men akkurat hvor ferdig huset faktisk er, kan variere en del mellom leverandørene, forklarer Nilsen.

Produktsjef Øyvind Nilsen

Ferdighus er med andre ord en beskrivelse som brukes når det kun er snakk om et byggverk som er tegnet og beregnet, mens andre leverandører har ferdighus med ferdig konstruerte seksjoner som monteres på byggeplassen. Dette kan være komplette moduler med kjøkken, trapper og baderom.
Det er derfor lurt å sjekke opp hvor stor grad av «ferdig» huset er når det leveres, før du bestemmer deg for en husleverandør.

FERDIGHUS: Det er lurt å sjekke opp hvor stor grad av «ferdig» huset er når det leveres, før du bestemmer deg for en husleverandør. Husene fra ABChus er helt komplett ved overtakelse.

Komplett hus

Et komplett hus betyr at alt er tenkt på, og alt er ferdig. Hver centimeter er nøye planlagt og gjennomtenkt, slik at du får et praktisk og arealeffektivt hjem.
– Det er kun ABChus som har Kompletthus, og det er altså helt komplett. Når du overtar huset står nøkkelen i døra, og alt er klart for å bo og leve der, forklarer Nilsen.
Du har betalt for en nøkkelferdig pris, som betyr en komplett bolig. Og her vet du akkurat hva du må betale på forhånd for å få den leveransen du ønsker.
– Unikt med ABChus er at vi leverer ferdighus etter elementmetoden. Vi jobber med å få en høyere ferdighetsgrad av elementene før vi leverer fra oss huset, og vi bygger for eksempel moduler for baderom som heises rett inn i huset, sier han.
Fordelen er høyere standard med kortere byggetid, samtidig som det blir minimalt med feil i byggeprosessen. Det er den beste metoden for å bygge et rimelig hus, til god kvalitet.

Nøkkelferdig hus

Det finnes ulike nivåer av ferdigleveranser. Noen opererer med såkalte «malingsklare» hus, og disse er langt mindre ferdig enn et ferdighus. Her får du levert et hus med gipsede vegger, men du må selv male, kanskje legge gulv og fliser, og finne innredning for kjøkken og bad. Ifølge eksperten kan dette ende opp med å koste deg mer i både tid og penger.
Med et nøkkelferdig hus skal du kunne forvente at det meste av innvendig arbeid er utført.
– «Nøkkelferdig» er det uttrykket som oftest brukes i bransjen. Til tross for at mange kaller huset nøkkelferdig, er det ikke alltid at det er tilfellet. Dette må du sjekke opp. Ofte står det noe i liten skrift om hva som eventuelt ikke er inkludert, forteller Nilsen.

NØKKELFERDIG HUS: Alle husene til ABChus er komplett ved overtakelse, men dette gjelder ikke alle husleverandører. Sjekk derfor opp dette før du velger leverandør.

Elementhus og modulhus

Elementhus betyr at man produserer elementer på fabrikk. Disse sendes så til byggeplassen der de monteres. ABChus bygger boliger etter elementmetoden, der de ulike elementene bygges under tørre og kontrollerte forhold på fabrikken og monteres effektivt på byggeplassen.
Et modulhus settes sammen av moduler som lages på fabrikk. Da kan gulv, tak og vegger komme ferdig i moduler, og disse heises da på plass.
– Ved levering av modulhus er det tatt enda et skritt videre. Leverandøren setter da sammen ferdige moduler og bygger huset på noen dager. Disse leveres gjerne med ferdig malte vegger, forklarer Nilsen.

Hva koster et ferdighus?

Ferdighus er en fellesbetegnelse mange husleverandører bruker, og det er stor variasjon i hvor ferdig huset er når du overtar. Det betyr at det også er stor variasjon i hva et ferdighus vil koste.
– Vi kan tilby eneboliger med 3-4 soverom til 17.000-18.000 per kvadratmeter, noe som er veldig billig, forteller Nilsen.
Abchus
AbchusAbchus
– Nelly kan vi også levere nøkkelferdig til 17.000 kroner per kvadratmeter. Vanligvis må du regne med at prisen blir langt høyere per kvadratmeter. Siden vi lager alt på fabrikk og heiser det rett inn, til og med baderommet, så får vi ned sortimentet og leverandørene våre kan levere effektivt og rimelig til oss, forklarer han.

Husmodellen Nelly

BYGGEPROSESS: Det er den effektive byggeprosessen til ABChus, som gjør at vi kan levere boliger av høy kvalitet til en lav pris.

Byggesett hus

I et husbyggesett inngår alle elementer og materialer du trenger for å bygge det ytre skallet av huset. Her kommer altså alt av materialer, men ikke ferdige moduler eller elementer, så dette krever mer jobb i byggeprosesse
Et husbyggesett kan bestå av innvendige og utvendige takmaterialer, vegger, vinduer og isolasjon. Men det kan også være trapper og innredning til de ulike rommene i huset, samt smådetaljer som gulv- og taklister.

Husløsninger hos ABChus

Ikke alle ferdighus leveres like prisferdige, ofte må du må legge til innredningspakker som gjør at sluttprisen blir noe høyere. Derfor lønner det seg å velge et ferdighus fra ABChus, både når det gjelder penger og tid.
– Vi har laget tjuefire hus som vi kaller kompletthus-serien. I samarbeid med interiørkonsulenter er farger, overflater, kjøkken og innredning av baderom valgt med fokus på kvalitet og trender. Du kan velge å bygge huset som det er designet i utgangspunktet, eller du kan velge en rekke tilvalg
Det gir deg mulighet til å velge et annet type gulv, kjøkken og bad. Når du får en hel stilpakke, så vet du at løsningen er sammensatt og passer sammen i sin helhet, forteller Nilsen.
Her er alt inkludert i prisen. Huset er ferdig tegnet og tilrettelegges tomten din, uansett hvilken type tomt du har. Materialer, interiør og farger er allerede valgt og planlagt, og byggeprosess og tidsplan blir fulgt til punkt og prikke.
– I en byggeprosess står husene ofte uten fremdrift i flere dager på grunn av dårlig planlegging, der man kanskje venter på en elektriker eller flislegger som ikke kan komme før om noen dager, fordi han har andre avtaler. Vi har jobbet med fremdriften på byggeplassen, og satt opp dagsplaner for hva som skal gjøres hver dag. Når du på forhånd vet hvilke oppgaver som skal gjøres på hvilke dager, så er det mye lettere å gjøre avtaler med håndverkerne til riktig tid, forklarer prosjektlederen.
For deg som kunde betyr det mindre bekymringer, ingen vanskelige valg og ingen uforutsette kostnader. Alt du trenger å gjøre er å finne tomten, og velge drømmehuset. Så tar vi oss av resten.
Helene Smogeli

Helene Smogeli

Markedssjef

blogg

Boligdrømmen. Smak på ordet og la tankene fly fra rom til rom.

I vår NYE HUSKATALOG kan du se mange unike hjem til fast pris. Huskatalogen er i trykken nå, så vær tidlig ute. Last den ned digitalt i dag!

Relaterte artikler

Jannicke Valen og familien valgte ferdighus fra ABChus
Å bygge enebolig kan være en krevende og tøff prosess. Men da Jannicke Valen fant et rimelig ferdighus fra ABChus gikk prosessen raskt, og hun bor nå i drømmehuset på Nesodden!
Ferdighuset Wide utvendig
Du vil ha et flott kjøkken og bad, parkett på gulvet, spotter i taket, minst mulig feil ved huset i ettertid, og du ønsker det til en veldig god pris. Er det mulig? Ja, visst. Her får du tips til hvordan du bygger hus med gode løsninger uten at det koster skjorta.   Av: Chili Media
ABChus signeringskampanje mai juni juli 2023

Signeringskampanje!

Signer kontrakt med oss i perioden mai-juli 2023  og få RABATT på tilvalg til en verdi av hele 90.000kr*